Отидете към основна версия

1 571 30

Румъния и САЩ провеждат военно учение в Молдова

  • молдова-
  • сащ-
  • румъния-
  • военно учение-
  • rapid trident

Rapid Trident ще се проведе от 10 до 22 септември

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Военните на Румъния и САЩ ще проведат съвместни учения Rapid Trident в Молдова от 10 до 22 септември, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Молдова.

"Около 500 молдовски, румънски и американски военни ще вземат участие в ученията. Ще бъдат включени технически части, както и малки оръжия и артилерийски системи на Националната армия. Те са насочени към повишаване на оперативната съвместимост на армиите на участващите страни “ се казва в изявлението. Събитието се провежда в съответствие с плана за обучение на молдовската армия за 2023 г.

През 2023 г. молдовските власти увеличиха военния бюджет с 68% до 1,5 милиарда леи (89 млн. USD), което ще възлиза на приблизително 0,5% от БВП. Тази година ЕС отпусна 40 млн. USD за укрепване на отбранителната способност на републиката, а САЩ изпратиха пратка оръжия на стойност над 3 млн. USD в Молдова, включително снайперски пушки, картечници и дронове. От своя страна министърът на отбраната на Молдова Анатолий Носати заяви, че републиката е заинтересована да получи система за противовъздушна отбрана.

Въоръжението на молдовската армия предизвиква безпокойство сред властите на непризнатото Приднестровието. Тираспол е обезпокоен и от зачестилите учения на молдовската армия в близост до зоната за сигурност, охранявана от миротворци. Те забелязаха, че използването на военна техника и звуците от експлозии предизвикват нарастваща загриженост сред местните жители.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини