Отидете към основна версия

2 434 7

Жертвите в Мароко са над 1000, мобилизираха армията

  • мароко-
  • жертви-
  • земетресение-
  • армия

Мароканското правителство не е поискало официално чуждестранна помощ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мароканското правителство съобщи, че броят на жертвите е достигнал 1037, като над 1200 са ранени, съобщава Асошиейтед прес (АП).

Кралят на Мароко Мохамед VI нареди на въоръжените сили да мобилизират въздушни и сухопътни сили, специализирани екипи за търсене и спасяване и хирургическа полева болница. Информационната агенция предаде, че мярката е знак за огромния мащаб на бедствието.

Независимо от това, въпреки предложенията за помощ от цял свят, мароканското правителство не е поискало официално помощ; стъпка, необходима преди външните спасителни екипи да могат да се разположат на терен.

В село Амизмиз, на около 40 мили южно от Маракеш, спасители се ровят сред развалините, съобщава Ройтерс. Местният жител Мохамед Азав каза пред информационната агенция: Когато усетих, че земята се тресе под краката ми и къщата се накланя, се втурнах да изведа децата си. Но съседите ми не можаха. За съжаление никой от това семейство не е открит жив. Бащата и синът са намерени мъртви, а майката и дъщерята все още се издирват. Около 20 мъже, включително пожарникари и войници в униформи, стояха върху развалините на къща в селото, докато се опитваха да отстранят отломки, килими и мебели, стърчащи от пролуките между бетонни подове.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини