Last news in Fakti

9 Септември, 2023 20:37 2 486 10

Българка в Мароко разказа за ужаса на земетресението

  • мароко-
  • земетресение-
  • българка-
  • жертви

Няма данни за пострадали българи след силното земетресение в Мароко

Българка в Мароко разказа за ужаса на земетресението - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няма данни за пострадали българи след силното земетресение в Мароко. Това обявиха от Министерството на външните работи за NOVA. Силният трус уплаши много наши сънародници - дори в Казабланка и Рабат, които са на повече от 300 километра от епицентъра.

Сигнали от наши сънародници все пак могат да бъдат подавани на телефоните на консулската ни служба там, уточняват от МВнР. Оказа се, че българската общност в Мароко далеч не е малобройна.

Семейството на Василка Домусчиева е сред милионите хора в Мароко, прекарали безсънна нощ. Трусът ги заварва в леглото в дома им в Казабланка. „Детето ми се събуди и слезе от горния етаж. Веднага излязохме навън. Трусът продължи някъде около минута - всичко се клатеше, осветителните тела се клатеха. Изкарахме нощта навън. Изплашихме се, съседите всички бяха навън. Аз, понеже живея срещу морето, първото, което си помислих, е да не се получи цунами. Имаше втори трус, той беше някъде след един час. Той беше по-слаб”, спомня си сънародничката ни.

За щастие в Казабланка щетите са малки, но страхът у хората е огромен, разказва още Василка. „В планините са най-големите щети. Държавата успява, разбира се. Гледах мароканските новини - всичко веднага се осигури. През нощта са тръгнали екипи - много добра организация”, казва българката. Тази нощ отново ще бъде безсънна за семейството ѝ. От една страна заради преживения шок, а от друга - заради предупреждение, че е възможно да има още и по-силни трусове.

„Опитваме се да се съвземем и да потърсим връзка с приятели, роднини на моя съпруг, които всъщност са в района, близо до епицентъра. Слава на Бога всички са добре. Надяваме се това да е, да няма повече трусове”, каза още Василка Домусчиева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    12 1 Отговор
    Много странно е да се разказва от първо лице за природни катаклизми на хора ,които са на стотици или хиляди километри от него! Как се описва ужаса ? Мога да си представя само малка част от това ,което се е случило в Мароко единствено, защото земетресението във Вранча го усетих ме в София, но дотогава дори не знаех какво е това. Ааа през 1963 година дано не се лъжа имаше страшно земетресение в Скопие ,даваха го преди началото на филма в т.н кинопреглед .
  • 2 Тая се похвали

    10 3 Отговор
    че живее в жилище с морска гледка...нито повече, нито по-малко. Здрава да е.
  • 3 Иде

    4 6 Отговор
    В София ще е страшно

    Коментиран от #4

  • 4 Кондуктора

    1 14 Отговор

    До коментар #3 от "Иде":

    Там има нужда се се поразреди малко, много гмеж последните години и стана пренаселено
  • 5 57893

    1 0 Отговор
    Дано е така, както казва, че ми звучи малко като с промит мозък, съдейки по други новини.
  • 6 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Специалистите да ми обяснят, Мароко откога е земетеъсна зона и само в Турция и Япония ли стават земетресениия с такива размери

    Коментиран от #7

  • 7 Сглобка

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Калпазанин":

    Вижте земетресенията от този тип преди 120 години в България.
    Това че дедите и бабите ни не са видели не значи че ще ни се размине.
    Ще има тръсене и тук в България колкото по късно толкова по силно ще е.

    Коментиран от #8

  • 8 ХАХАХА

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сглобка":

    Най силното земетресение в България е било Чирпанското през 1928година,така че трябва да го очакваме скоро. Било е страшно ,като имаш предвид височината на постройките смятай каква е била силата му.
  • 9 Нов

    8 2 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че всички цитирани мароканци, а дори и нашата сънародничка, благодарят на Бог, че са оцелели или, че им е изпратено от Бог изпитанието. Всеки петък поне се ходи на джамия и Бог е част от живота им.
  • 10 Ясно

    2 5 Отговор
    И чий го дири в мароко тая