Last news in Fakti

10 Септември, 2023 11:44 3 012 7

Земетресението на века в Мароко: над 2000 загинали

  • мароко-
  • земетресение-
  • жертви-
  • маракеш

Множество хора още са затрупани под развалините

Земетресението на века в Мароко: над 2000 загинали - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малко след 23 часа местно време в нощта срещу събота. Хотелите, ресторантите и кафенетата в Маракеш са добре посетени – много хора се забавляват и наслаждават на започващия уикенд. Внезапно лампите започват да се люлеят силно и да се удрят в стените, земята се разтриса.

Паника по улиците на Маракеш

Повечето хора не разбират веднага какво се случва. Мулай Мудан е един от тях. С жена си напуска ресторанта, за да се разходят из улиците на Маракеш. Пред агенция Франс Прес той казва следното: „Тъкмо бяхме излезли навън, когато почувствахме, че земята под краката ни се тресе. Жена ми помисли първо, че наоколо лети някакъв хеликоптер или нещо подобно“. След първия трус хората наоколо панически започнали да бягат.

Според сеизмологичните служби земетресението, разтърсило региона е било със сила от 6,8 до 6,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му се е намирал между Маракеш във вътрешността на Мароко и Агадир по крайбрежието на Атлантическия океан. Трусовете обаче са били силно усетени и на много други места – включително в отдалечената на 500 километра столица Рабат, информира АРД.

В Маракеш хората панически са напускали по-старите къщи. Части от прочутата червена стена в стария град са се сринали, навсякъде по улиците има развалини, минарето на една старинна джамия също е пострадало.

Необозрима ситуация

Първоначално ставаше дума за 300 жертви, но броят на загиналите се увеличаваше постоянно. Правителството на Мароко съобщи снощи, че най-малко 2000 души са загинали, а поне 2000 са ранени. Най-тежко засегнати явно са районите между Маракеш и Агадир, а не навсякъде спасителните екипи могат да проникнат до пострадалите хора. Ситуацията на много места е все още необозрима. В интернет има апели за помощ от хора, които казват, че близките им се намират под развалините.

Все още правителството на Мароко не е поискало официално помощ от чужбина. ЕС вече обеща хуманитарна помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    13 2 Отговор
    Всеки да даде по една заплата или пенсия за Мароко.
  • 2 да де

    24 2 Отговор
    "Земетресението на века в Мароко" само дето сме в началото на века кой знае какво още ще се случи.
  • 3 обективен

    23 0 Отговор
    Дано да продължава Бог да е българин ,защото ако ни тресне такова чудо ,тотално ще е затрита територията ни с тези неадекватни политици !
  • 4 Ми то у комшия

    10 1 Отговор
    Беха над 100 пъти повече, ама на некой драскач го е пропуснал. И беше в сегашния век.
  • 5 Циганин

    5 1 Отговор
    Боже пази България🙏
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Бог да Прости загиналите Хора
  • 7 факуса

    1 1 Отговор
    в корана е казано, мектуб-писаното е писано аллах акбар