Отидете към основна версия

2 023 42

С голям обсег! Джо Байдън е все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

  • ракети-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски

Длъжностни лица в Киев казаха, че очакват добри новини на този фронт, след като украинският лидер кацне в Ню Йорк

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на президента Джо Байдън за изпращане на ATACMS за използване от Украйна срещу руските сили почти сигурно ще дойде след годишната конференция Turtle Bay, пише Политико.

Администрацията на Байдън е в активни разговори дали да изпрати ракети с голям обсег на Украйна на фона на интензивна кампания за предаване на оръжието от САЩ, според двама американски служители и човек, близък до украинското правителство.

Не е ясно дали бележка за решение е достигнала до бюрото на президента Джо Байдън.

Украйна настоява САЩ да дадат зелена светлина за доставката на ATACMS до Общото събрание на ООН следващата седмица, на което ще присъстват Байдън и украинският президент Володимир Зеленски. Длъжностни лица в Киев казаха, че очакват добри новини на този фронт, след като украинският лидер кацне в Ню Йорк.

Запитан за перспективата за доставка на ATACMS, заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър каза, че Белият дом не е оттеглил нищо от масата. "Нашата позиция през цялото време беше, че ще осигурим на Украйна способностите, които ще ѝ позволят да успее на бойното поле", каза той пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индия. "Ще продължим да оценяваме ситуацията на място и да вземаме решения въз основа на това."

Ако Байдън подпише прехвърлянето, той ще предостави оръжие, за което Украйна настоява от най-ранните дни на 18-месечната война. ATACMS, който може да измине до 300 километра, ще даде на силите на Украйна способността да нанасят удари далеч отвъд отбранителните позиции на Русия в Украйна и, вероятно, дълбоко в руската суверенна територия.

Украйна вече получи някои ракети с голям обсег, като дарената от Обединеното кралство Storm Shadow, която може да измине над 240 км. Storm Shadow се изстрелва от украински реактивни самолети от съветската епоха, докато ATACMS може да бъде изстрелян от високомобилна артилерийска ракетна система, която вече е в Украйна, което би позволило на украинците много повече гъвкавост в това къде и как да изстрелят ракетата.

Тези установки обикновено изстрелват ракети, които изминават около 80 км., въпреки че САЩ също обещаха да изпратят наземно изстреляна бомба с малък диаметър до края на годината, която може да удари цели на разстояние над 140 км..

Тъй като нейните сухопътни сили започват атаки срещу добре защитени руски линии на окопи и силно укрепени позиции, Украйна даде приоритет на ударите по руски логистични възли и транспортни центрове доста зад фронтовите линии. Ракетите Storm Shadow също са насочени към складове за боеприпаси в Крим.

ABC News първо съобщи, че САЩ са близо до решение за изпращане на ATACMS. Говорителят на Пентагона бриг. Генерал Патрик Райдър каза в понеделник, че няма какво да съобщава за ATACMS и отказа да обсъжда нивата на запасите в САЩ.

Зеленски каза пред CNN в неделя, че планира да говори с Байдън по въпроса и "Мисля, че той може да промени тази страница и тази война. След като го направи с HIMARS — беше много важно, тези HIMARS."

Относно преговорите за получаване на ATACMS в украински ръце, "ние се движим. Надявам се да го получим през есента", каза Зеленски. "За нас е много важно да не правим пауза в тази контраофанзива и аз много се нуждая от това."

Администрацията отдавна е скептична относно предоставянето на ATACMS на Украйна. Миналата година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред публика на форума за сигурност в Аспен, че Байдън иска "да гарантира, че няма да попаднем в ситуация, в която се приближаваме към Третата световна война". Изпращането на ракети, които Украйна може да изстреля към Русия, би увеличило този риск, каза той.

Но през юли Съливан каза на същата конференция , че администрацията е "готова да поема рискове и ние ще продължим да бъдем готови да поемаме рискове, за да предоставим подкрепа на Украйна". Силното изявление дойде, след като Обединеното кралство и Франция изпратиха свои оръжия с голям обсег на Украйна, което доведе до критики към САЩ, че не са последвали примера им.

Междувременно Пентагонът се колебаеше да изпрати ATACMS поради опасения относно това колко ракети САЩ имат в инвентара си. Представители на Министерството на отбраната казаха на своите украински колеги, че САЩ не разполагат с ATACMS в запасите си. Производителят на оръжия, Lockheed Martin, в момента прави около 500 ATACMS годишно, въпреки че всички те са планирани за продажба на Полша, Финландия, Румъния, ОАЕ и Тайван, които поръчаха ракетната система през последните години.

Армията не е купувала нови ATACMS от няколко години, въпреки че ги е надстроила с по-добри системи за насочване. Услугата също се готви да премине през ATACMS и от началото на тази година ще започне прехода към новата ракета Precision Strike Missile, която може да измине поне 500 км., значително надминавайки 300 километра на ATACMS.

Армията ще започне да получава доставки на новата ракета тази година, което може да направи повече ATACMS налични за прехвърляне в други страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини