Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2023 14:02 1 987 42

С голям обсег! Джо Байдън е все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна

  • ракети-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски

Длъжностни лица в Киев казаха, че очакват добри новини на този фронт, след като украинският лидер кацне в Ню Йорк

С голям обсег! Джо Байдън е все по-близо до решение за ракети ATACMS за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на президента Джо Байдън за изпращане на ATACMS за използване от Украйна срещу руските сили почти сигурно ще дойде след годишната конференция Turtle Bay, пише Политико.

Администрацията на Байдън е в активни разговори дали да изпрати ракети с голям обсег на Украйна на фона на интензивна кампания за предаване на оръжието от САЩ, според двама американски служители и човек, близък до украинското правителство.

Още новини от Украйна

Не е ясно дали бележка за решение е достигнала до бюрото на президента Джо Байдън.

Украйна настоява САЩ да дадат зелена светлина за доставката на ATACMS до Общото събрание на ООН следващата седмица, на което ще присъстват Байдън и украинският президент Володимир Зеленски. Длъжностни лица в Киев казаха, че очакват добри новини на този фронт, след като украинският лидер кацне в Ню Йорк.

Запитан за перспективата за доставка на ATACMS, заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър каза, че Белият дом не е оттеглил нищо от масата. "Нашата позиция през цялото време беше, че ще осигурим на Украйна способностите, които ще ѝ позволят да успее на бойното поле", каза той пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индия. "Ще продължим да оценяваме ситуацията на място и да вземаме решения въз основа на това."

Ако Байдън подпише прехвърлянето, той ще предостави оръжие, за което Украйна настоява от най-ранните дни на 18-месечната война. ATACMS, който може да измине до 300 километра, ще даде на силите на Украйна способността да нанасят удари далеч отвъд отбранителните позиции на Русия в Украйна и, вероятно, дълбоко в руската суверенна територия.

Украйна вече получи някои ракети с голям обсег, като дарената от Обединеното кралство Storm Shadow, която може да измине над 240 км. Storm Shadow се изстрелва от украински реактивни самолети от съветската епоха, докато ATACMS може да бъде изстрелян от високомобилна артилерийска ракетна система, която вече е в Украйна, което би позволило на украинците много повече гъвкавост в това къде и как да изстрелят ракетата.

Тези установки обикновено изстрелват ракети, които изминават около 80 км., въпреки че САЩ също обещаха да изпратят наземно изстреляна бомба с малък диаметър до края на годината, която може да удари цели на разстояние над 140 км..

Тъй като нейните сухопътни сили започват атаки срещу добре защитени руски линии на окопи и силно укрепени позиции, Украйна даде приоритет на ударите по руски логистични възли и транспортни центрове доста зад фронтовите линии. Ракетите Storm Shadow също са насочени към складове за боеприпаси в Крим.

ABC News първо съобщи, че САЩ са близо до решение за изпращане на ATACMS. Говорителят на Пентагона бриг. Генерал Патрик Райдър каза в понеделник, че няма какво да съобщава за ATACMS и отказа да обсъжда нивата на запасите в САЩ.

Зеленски каза пред CNN в неделя, че планира да говори с Байдън по въпроса и "Мисля, че той може да промени тази страница и тази война. След като го направи с HIMARS — беше много важно, тези HIMARS."

Относно преговорите за получаване на ATACMS в украински ръце, "ние се движим. Надявам се да го получим през есента", каза Зеленски. "За нас е много важно да не правим пауза в тази контраофанзива и аз много се нуждая от това."

Администрацията отдавна е скептична относно предоставянето на ATACMS на Украйна. Миналата година съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза пред публика на форума за сигурност в Аспен, че Байдън иска "да гарантира, че няма да попаднем в ситуация, в която се приближаваме към Третата световна война". Изпращането на ракети, които Украйна може да изстреля към Русия, би увеличило този риск, каза той.

Но през юли Съливан каза на същата конференция , че администрацията е "готова да поема рискове и ние ще продължим да бъдем готови да поемаме рискове, за да предоставим подкрепа на Украйна". Силното изявление дойде, след като Обединеното кралство и Франция изпратиха свои оръжия с голям обсег на Украйна, което доведе до критики към САЩ, че не са последвали примера им.

Междувременно Пентагонът се колебаеше да изпрати ATACMS поради опасения относно това колко ракети САЩ имат в инвентара си. Представители на Министерството на отбраната казаха на своите украински колеги, че САЩ не разполагат с ATACMS в запасите си. Производителят на оръжия, Lockheed Martin, в момента прави около 500 ATACMS годишно, въпреки че всички те са планирани за продажба на Полша, Финландия, Румъния, ОАЕ и Тайван, които поръчаха ракетната система през последните години.

Армията не е купувала нови ATACMS от няколко години, въпреки че ги е надстроила с по-добри системи за насочване. Услугата също се готви да премине през ATACMS и от началото на тази година ще започне прехода към новата ракета Precision Strike Missile, която може да измине поне 500 км., значително надминавайки 300 километра на ATACMS.

Армията ще започне да получава доставки на новата ракета тази година, което може да направи повече ATACMS налични за прехвърляне в други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен

    19 19 Отговор
    Този откачен дядо много държи да има 3-та световна война!!!
  • 2 честен ционист

    24 17 Отговор
    Бай Джо ще направи всичко по силите си до декември в Одеса да се вее руското знаме.

    Коментиран от #37

  • 3 Вова император на Третия Рим

    21 14 Отговор
    Ракети с далечен обсег на територията на Украйна означава край с излаза й на Черно море.
  • 4 КОТарАК

    21 12 Отговор
    джуджа кремълски като пусне лазерните , йонните излъчватели , дето ги разработват ще видите вие...а пък ако се включи и ултразвука от ДЮН прототипа , със сибирски километрови снежни червеи ,на НАТО е спукана работата

    Коментиран от #35

  • 5 Мммммм

    26 12 Отговор
    САЩ подготвиха военния конфликт между Русия и Украйна, като след преврата от 2014 г. наляха огромно количество пари и оръжия в Украйна, за да го започнат. Без тяхното съдействие нямаше да има военен конфликт. Смятаха, че могат да спечелят и да отслабят военно и икономически бодигарда на БРИКС – Русия.
    Но това не се получи. Измина година и половина и виждаме, че ефекта е дори обратен.
    На САЩ им се наложи да ескалират конфликта много повече от първоначалния план. Дадоха им танкове и снаряди с обеднен уран, а сега и F-16. Усъвършенствани ракети. Но пак не им се получава. Русия навлезе на много, много километри в Украйна, сега стои там и чака… и никой не може да я изтласка дори със сантиметър назад. Голямата грешка на Запада беше в предварителните икономически изчисления. Западът не можа да проумее, че ако той спре да купува нефт и газ от Русия, тя ще започне да ги продава на някой друг. След края на конфликта в Украйна, когато и да приключи той, на САЩ и Европа ще им се наложи да признаят своя фалит“, категоричен е американеца Ричард Улф, професор по програмата за следдипломна квалификация по международни отношения

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Българин

    11 10 Отговор
    Какво става с настъплението при Роботино? Нали уж бяха пробили първата линия, а пак закъсаха. И говореха, че щели да пробият към Токмак...

    Коментиран от #17

  • 7 Мммммм

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мммммм":

    Ричард Улф: Западащите САЩ предизвикаха Войната в Украйна, за да отслабят Русия и така да подчинят БРИКС
    „Американската система е в упадък и продължава да се влошава. САЩ и гравитиращите около нея западни държави са в тежка системна криза, която очевидно няма икономическо решение. Недоволството в САЩ расте, защото те /управляващите/ не могат да направят нищо.
    Неуспехите и сривовете следват един след друг и те са много уплашени. Уплашени са както от възхода на Китай, от неговите съюзи от БРИКС и на Глобалния Юг като цяло, така и от неспособността на САЩ и страните от Г-7 да направят каквото и да било, за да спрат техния възход и своята разруха.“ Това заяви изтъкнатият американски икономист Ричард Улф в ТВ участие в YouTube.
    Според Улф кулминацията в усилията на САЩ да спрат тези процеси и да запазят хегемонията си върху планетата е дошла под формата на военния конфликт в Украйна.
    „Кулминацията дойде с войната. Това беше последният отчаян опит на САЩ да обърнат играта в своя полза. Приложиха срещу Русия хибридна атака, която освен военни удари включваше максимални политически, културни и икономически санкции. А единствената причина да не атакуват директно Русия, беше че тя разполага с ядрени оръжия. Всъщност няма други причини.
    А защо точно Русия?
    Защото тя е военният гарант и стълб на останалите големи икономики от БРИКС и успее ли да пречупи нея, с останалите ще се справи лесно, пак чрез военни средства.

    Коментиран от #19

  • 8 Пък Русия е все по-близо

    7 9 Отговор
    да даде на Кимчо от Сармите! И той ще ги изпробва първи. И както сега с бандерите. Кой дал, дал. Нали той не ги е изстрелял?
    И после ни лук яли, ни мирисали, нали? Руснаците се учат много бързо на западналите трикове.

    Коментиран от #9

  • 9 Лечител

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пък Русия е все по-близо":

    лексотан в обилни количества предписвам и въдворяване в карлуковското-дефиле.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 може

    9 6 Отговор
    Вижда ми се че , най - накрая ще се стигне и до ядрено оръжие , както са я подкарали ! Добре че Путин е много търпелив и умен политик , ако беше като тия изкукали отвъд океана , досега да бяха запалили света !
  • 11 Ами

    7 4 Отговор
    Джо Бидона е зъл, агресивен дъртак, който не знае в кое измерение е!
  • 12 А ДО 2014-та г

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мммммм":

    САЩ са "инвестирали" 5 милиарда долара по промиване на мозъци в Крайната.
    Тези пари са свършили доста добра работа, вижда се от възраждането на Бандера.
    В тубата е: Victoria Nuland US has invested $5 billion in Ukraine
  • 13 Няма да ти стигне

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Лечител":

    количеството за всичките спали на проветриво място. Всичките западнали са пациенти, с непоправими щети!
    НО и в България има доста пострадали вече!
  • 14 Малко логика

    1 4 Отговор
    Другите муниции свършват, така че няма накъде.
  • 15 А ти бе!

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Лечител":

    Защо мериш с двоен аршин? Значи ФАЩ и западналите "имали право" да тероризират цял свят? Кой унищожи Ирак, без нито една свестна причина? И колкото и да е жестока сега войната в Крайната, все още не са убити толкова много деца, отколкото в иракската война!
    Значи фащ и западналите имат право да дават на бандеровците и ядрено оръжие, но Русия нямала право да дава на враговете им никакво? Я се стегнете малко. На война, като на война! Каквото повикало, такова се обадило!
    Ким ще ги навре.... фащ си търсят майстора! Искат тотално унищожение и ще си го получат!

    Коментиран от #22

  • 16 удри

    3 3 Отговор
    Джо!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БСП за България и Радев

    4 8 Отговор
    Тези смешни ракети ще бъдат свалени от Въздушно-Космическите Сили на Руската Империя още на 100-тния км
  • 19 Китай

    8 14 Отговор

    До коментар #7 от "Мммммм":

    791 000 мъртви руснака и 412 000 осакатени за винаги до днес. Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари. Огромно парче от московията ще бъде отхапано днес, 7 пъти колкото Украйна. Украйна най-великата нация на земята украинците новите богове новите титани съвременните атланти, украинците богове и богини.

    Коментиран от #21, #23, #31

  • 20 Сикрет сървис

    6 4 Отговор
    Време е руснаците да пратят по въздушната поща една ракетка на Бай Дън, че вече писна на всички с неговата изтъркана история за "пожара", как загубил почти жена си и шевролета! Поне да има, какво да разправя, като се разпадне на атомно ниво?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абе Демократ

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Китай":

    Боже какви глупости дрънкаш , само ако можеш да се видиш от страни ? През цялата война до сега , и от двете страни на са участвали толкова хора , камо ли убити и ранени !
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор
    Ако всичко вървеше по план ZE с котките вече щеше да е пред Мацква❗
    Щом БайДрън шъ давъ още , начи работата е ZлE ❗
    Да обмисли да даде на ZE и атомна боНба ❗
  • 25 краварска медия

    4 3 Отговор
    единственото все по близо до Джо Бидоня е гушването на чемшира
  • 26 Мсчкай

    3 3 Отговор
    Джо!

    Коментиран от #30

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Алф Хюсейнски":

    Садам е вербуван от СеРеУ още като младеж в Египет❗
    А напада Кувейт с изричното уверение на пос(р)аника на С(р)АЩ, че те няма да се намесват в техния вътрешен конфликт❗
    Ама ти откъде да ги знаеш тези неща ❗
    Те в учебника ги няма 😉
  • 28 Дори и така да е,

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Алф Хюсейнски":

    какви са сащ и британците, та те ще раздават правосъдие? А кой ще накаже бежанците в САЩ, които избиха милионите, коренното население на днешните САЩ? САЩ и британците даже са на други континенти, НО те решили да "раздават справедливост" по света?
    От къде ви намират такива плиткоумници? Те имали право? САЩ са на 12 000 км от Европа, какво търсят тогава в Косово с тази огромна военна база, а?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Борис Пиздориус

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мсчкай":

    Освен да мачка памперса Бай Взел Дал за друго вече не става.
  • 31 Доктор Косев

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Китай":

    Айде ,че отпуската свърши и линейката за Курило те чака долу.
  • 32 Китай

    3 4 Отговор
    Утилизацията на блатните московски колхозници приключва до дни ,с телата на мъртвите ще се строи затворнически зид около московията.
  • 33 Спомен от Историята!

    2 2 Отговор
    Байдън да си спомни за Карибската криза преди да вземе решение.
    И как по време на кризата 4 броя атомни подводници на СССР изплуват измежду американските военни кораби!
    И как СССР разположиха ракетни установки в Куба в отговор на американските ракети Юпитер в Измир, Турция.

    Коментиран от #36, #42

  • 34 Матей преображенски

    6 2 Отговор
    Трябваше добре да си помислят какво си пожелават,защото после много ще съжаляват.Укрите се оправдават,че щели да разрушават руските военни заводи,но повече е възможно да нанасят терористични удари във вътрешността на Русия и ще си изпросят тотални бомбардировки и генерално настъпление на руската армия.
  • 35 Оѝоѝоѝ

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Открили били нови физични закони.😁
    Тва да не е като да "открият винтоверта" в западен магазин.
    Или може би са открили нови физиОЛОГИчни такива.
    Абе мое да са открили нещо.
  • 36 Оѝоѝоѝ

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Спомен от Историята!":

    Тва в междузвезни войни ли беше?
    Я вземи прочети за карибската криза пак.
    Ама пък и сащ.., куба явно е заплаха за националната им сигурност, веднага една еднодневна СВО и да освободят братският кубински народ.
    Ако го направят кубинците ще празнуват поне три месеца.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Моряка

    1 2 Отговор
    Пак ме изтриха 4 пъти.Само исках да припомня,кой е построил Одеса,Николаев,Херсон и Севастопол преди 250 години.Досещате се,нали?
  • 42 Моряка

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Спомен от Историята!":

    Тази склероза се прави,че е забравил Караибската криза.Но тогава Запада се управляваше от държавници.А сега от мухльовци.Един от друг по мухльовци.Вероятно така са изчезнали предишните цивилизации.