Отидете към основна версия

2 434 46

Германия продължава да внася големи количества руски петрол през Индия

  • германия-
  • индия-
  • русия-
  • петрол

Бенефициентите са индийски милиардери и руски инвеститори

Източник: Shutterstock

Заради войната в Украйна Германия спря директния внос на петрол от Русия. Но сега ключовата суровина очевидно влиза в страната по заобиколен път. Бенефициентите са индийски милиардери и руски инвеститори, отбелязват в редакцията на германското издание Der Spiegel.

Данни на Федералната статистическа служба показват, че Германия продължава да внася големи количества руски петрол през Индия. Вносът на петролни продукти от Индия се е увеличил повече от 12 пъти през първите седем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, обяви базираната във Висбаден служба. Стойността на вноса се е увеличила от едва 37 милиона евро през първите седем месеца на 2022 година до 451 милиона евро от януари до юли 2023 година.

Индия, от друга страна, в момента купува големи количества суров петрол от Русия: само през юли те са били почти 60 милиона барела (по 159 литра всеки), според изчисленията на анализаторската къща Vortexa. Това съответства на около 40% от общия внос на петрол в най-населената страна в света. Вносът е паднал през август, но през 2021 година руският дял от общия импорт на суровината в Индия е съставлявал скромните два процента.

От началото на войната срещу Украйна търговските потоци се промениха фундаментално. Докато ЕС, наред с други неща, забрани вноса на руски суров петрол по море, наложи ембарго върху руския дизел и руския бензин, а Германия спря директния си внос на суровините от Русия, Индия купува още повече петрол от Москва. Това често се случва при значителни отстъпки. И статистиката показва, че част от тези продукти попадат в Германия в преработен вид.

Вносът от Индия "бе главно на газьол, който се използва за производство на дизелово гориво или мазут“, обясняват германските статистици. Индия отскоро произвежда значителна част от тези газьоли от руски суров петрол.

Големите бенефициенти от този бизнес са собствениците на големите рафинерии в Индия: например индустриалният конгломерат Reliance, който принадлежи на индийското семейство Амбани. Или Nayara Energy, оператор на втората по големина рафинерия в страната. Един от основните собственици на Nayara е руската петролна компания "Роснефт“, която твърди, че държи повече от 49% от акциите. Други 49% принадлежат на консорциум, в който руската инвеститорска група UCP държи почти половината.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: