Отидете към основна версия

1 607 22

Сближаване с талибаните! Китай стана първата страна, назначила посланик в Кабул

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани-
  • китай-
  • кабул

Талибанските власти не са официално признати от никое чуждестранно правителство, а Пекин не е дал да се разбере дали днешното назначение е знак за по-значими стъпки към официалното им признаване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай стана първата страна, назначила официално посланик в Афганистан след връщането на талибаните на власт, след като китайският представител връчи днес акредитивните си писма на церемония в афганистанската столица Кабул, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Талибанските власти не са официално признати от никое чуждестранно правителство, а Пекин не е дал да се разбере дали днешното назначение е знак за по-значими стъпки към официално признаване на талибаните.

"Това е нормална ротация на китайски посланик в Афганистан и тя е израз на намерението да се продължи диалогът и сътрудничеството между Китай и Афганистан", обяви китайското външно министерство. "Политиката на Китай по отношение на Афганистан е ясна и последователна", се казва още в изявлението на ведомството.

Говорител на външното министерство на талибанската власт заяви пред Ройтерс, че новият държавен пратеник Чжао Син е първият чуждестранен посланик, който заема поста от август 2021 г., когато талибаните завзеха властта и предвожданите от САЩ чужди сили напуснаха страната след 20-годишно присъствие.

Мохамад Хасан Ахунд, действащият министър-председател на талибанската власт, е приел акредитивните писма на посланика на Китай, съобщи заместник-говорителят на талибанската администрация Билал Карими. Пресслужбата на властите публикува снимки от днешната церемония в президентския дворец, на която китайският дипломат е бил приет от официални представители на Афганистан, в това число от Ахунд и от действащия министър на външните работи Амир Хан Мутаки.

Мандатът на предишния посланик на Китай в Афганистан, Ван Юй, който зае поста през 2019 г., изтече миналия месец. В Кабул има и други чуждестранни дипломати с длъжността "посланик", но всички те са били назначени преди връщането на талибаните на власт, посочва Ройтерс.

Оттогава държави и организации, като например Пакистан и Европейския съюз, са назначавали свои висши дипломати начело на мисиите си, но със статут на шарже д'афер, който не изисква връчването на посланически акредитивни писма на страната домакин.

Талибаните влязоха в столицата Кабул на 15 август 2021 г., като афганските сили за сигурност, сформирани през годините на подкрепа от Запада, се разпаднаха, а поддържаният от САЩ президент Ашраф Гани напусна страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: