Last news in Fakti

12 Септември, 2023 11:05 1 889 27

Американският печат коментира опитите на Русия да получи подкрепа от чужбина за войната си в Украйна въпреки санкциите

  • русия-
  • санкции-
  • китай-
  • северна корея-
  • владимир путин

Изданието „Бизнес инсайдър“ коментира, че руската икономика се срива, но Западът трябва да окаже по-голям натиск върху Москва

Американският печат коментира опитите на Русия да получи подкрепа от чужбина за войната си в Украйна въпреки санкциите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Луксозният брониран влак на Ким Чен-ун пристигна в Русия, съобщиха световните агенции. Влакът тръгна вчера от Пхенян за Владивосток, където уединеният севернокорейски лидер може да се срещне с руския президент Владимир Путин, посочва в. "Ю Ес Ей Тъдей".

Белият дом заяви, че очаква среща между двамата лидери този месец, тъй като Москва се надява нейният съюзник от времето на съветската епоха да ѝ помогне да се превъоръжи за войната си в Украйна. Срещата може да се състои още днес, отбелязва вестникът и обръща внимание на факта, че това е първото задгранично пътуване на Ким от повече от четири години насам.

Миналата седмица Белият дом заяви, че преговорите за доставка на оръжие между Северна Корея и Русия "напредват". Но той също така предупреди, че режимът на Ким ще "плати цената", ако сключи оръжейна сделка с правителството на Путин, коментира "Ю Ес Ей Тъдей".

Изолираната азиатска страна може да помогне за снабдяването на Москва с артилерийски снаряди и ракети, коментира американският вестник. Вашингтонският мозъчен тръст Фондация Карнеги за международен мир описва севернокорейската индустрия за производство на боеприпаси като "високоразвита". В замяна на това Северна Корея може да поиска достъп до някои от високотехнологичните оръжейни системи на Русия.

Северна Корея продължава да тества и разработва балистични ракети с голям обсег и ядрени оръжия, отбелязва "Ю Ес Ей Тъдей". САЩ и Северна Корея водят преговори за неразпространение на ядрени оръжия от 80-те години на миналия век.

Изданието „Бизнес инсайдър“ коментира, че руската икономика се срива, но Западът трябва да окаже по-голям натиск върху Москва. Американската медия цитира изследователи от Атлантическия съвет, базиран в САЩ мозъчен тръст в областта на международните отношения, според които западните държави трябва да направят повече, за да отслабят още повече руската икономика. Те посочват въздействието на санкциите през изминалата година, при което рублата рязко поевтиня, а търсенето в ключови сектори се влоши.

Според изследователите обаче Русия е станала по-добра в заобикалянето на санкциите, което дава на икономиката ѝ неочакван тласък. Това включва действия като продажбата на петрол извън ценовия таван от 60 долара за барел - ключово важно усилие, наложено миналата година, за да се намалят военните приходи на Москва, коментира „Бизнес инсайдър“.

Американският в. „Атлантик“ обръща внимание на санкциите срещу Русия в по-различна светлина, като припомня извършен през септември 2022 г. опит на украинските сили да ударят с натъпкани с експлозиви безпилотни морски катери руските кораби, закотвени в Севастопол, където се намира Черноморският флот на Русия. Тогава инженерите, управляващи дистанционно украинските морски катери, се сблъскали с проблем - „Старлинк“, сателитната комуникационна система, която Украйна използвала след нахлуването на Русия в началото на миналата година, неочаквано не работела.

Няколко души в Украйна и на други места трескаво се обаждали и пишели на Илон Мъск, който е собственик на „Старлинк“, за да го убедят да активира системата.

Мъск, който наскоро разговарял с посланика на Русия във Вашингтон, отговорил чрез свой сътрудник, че съществува "нетривиална възможност" атаката на украинските морски катери да доведе до ядрен конфликт. Мъск намекнал пред сътрудника си и още няколко души (макар че по-късно отрекъл), че по това време е разговарял и с руския президент Владимир Путин.

Много от тези подробности бяха съобщени за първи път от сп. „Икономист“. Оттогава насам сп. „Ню Йоркър“ също описа как украинските войници внезапно са загубили достъпа си до сателитната комуникационна система „Старлинк“ на бойното поле по време на други сухопътни операции. Няколко седмици по-късно украинските сили отново предприемат подобна атака с флотилия от безпилотни морски катери, като наистина достигат до пристанището на Севастопол, използвайки различна комуникационна система.

С други думи, Мъск е сгрешил. Вместо да вдъхнови Трета световна война, нападението с безпилотните морски катери е помогнало за намаляване на насилието, защита на търговията, подкрепа за украинските фермери и може би дори е гарантирала, че някои хора извън Украйна няма да останат гладни. Ако не бе високомерието на Мъск, тези ефекти можеше да се усетят по-рано, коментира „Атлантик“. Вестникът отбелязва, че може би първото нападение можеше да елиминира повече от корабите, чиито ракети убиваха цивилни граждани в украинските градове. Може би в резултат на това щяха да загинат по-малко хора. И може би войната, която ще приключи, когато Украйна си върне собствената територия и прекрати мъченията на собствените си граждани на тази територия, щеше да е по-близо до своя край.

Това е поучителен разказ за арогантността на един милиардер, който играе непостоянна роля във външната политика на САЩ, отбелязва "Атлантик". Но това е и история за страха, насаждан и насърчаван от руснаците, целенасочено създаден, за да формира по-широки западни възприятия за тази война. Мъск не е сам - мнозина във Вашингтон, както и в Берлин, Брюксел и други европейски столици, включително хора, които подкрепят украинския суверенитет и искат Украйна да спечели войната, също са били уплашени от разговорите си с руските посланици, от заплахите, отправени от руските лидери, или от картините на ядрени експлозии, показани по руската държавна телевизия. Много преди да разговаря с истински руснаци, Мъск вероятно се е сблъскал със същата пропаганда в крайнодесните затворени пространства, които посещава. През 2016 г. на Доналд Тръмп вероятно му е хрумнала идеята да обвини Хилъри Клинтън, че иска да започне Трета световна война, в същата среда на социалните медии, заключава вестникът.

Под заглавие „Насочва ли се китайският дрон-камикадзе към Русия?“ американското сп. „Форбс“ обръща внимание на видео, показващо учебното изстрелване на нов китайски дрон камикадзе, наречен „Сънфлауър-200“ (Sunflower-200). На кадрите, споделени в социалната мрежа „Екс“ (доскоро „Туитър“), се вижда как дронът излита с помощта на ракета-носител и (вероятно) поразява цел на известно разстояние.

Оръжието, което очевидно наподобява иранския „Шахед-136“, досега бе известно само от снимки на руското изложение „Армия 2023“ в Москва миналия месец. Но последните данни показват, че това е истинско оръжие в напреднал стадий на разработка, което може да бъде причина за безпокойство в Украйна, отбелязва американското списание.

Първоначално „Шахед“ бяха внесени директно от Иран, но скорошни данни сочат, че Русия вече сглобява собствена версия по лиценз. Неотдавнашните съобщения за разбиването на „Шахед“ в Румъния също може да свидетелства за проблеми с контрола на качеството на произведените в Русия дронове, коментира „Форбс“.

За „Сънфлауър“, който изглежда има система за самонасочване, има публикувана много малко информация, дори не се знае коя компания го произвежда. Една от интерпретациите е, че Китай се насочва към силата на оръжията за дълги разстояния и иска да ги добави към портфолиото си.

Съществува и по-очевиден подход. Китай не доставя официално оръжия на Русия, въпреки че намира индиректни пътища за оказване на помощ, а името „Сънфлауър“ (в превод - „Слънчоглед“), което е очевидна препратка към националното цвете на Украйна, със сигурност е от значение, коментира сп. „Форбс“. Присъствието му на руското оръжейно изложение е индикация за вида помощ, която Китай може да окаже в този конфликт. Новият видеоклип показва, че „Сънфлауър“ е нещо много повече от тайно разработван проект и може би само месеци го делят от производство - ако цената и политическият климат са подходящи, заключава американското списание.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    7 26 Отговор
    Само как се е скрил зад широкия гръб на Медведа и гледа лукаво - снимката е номер 1
  • 2 явно са разумни .

    5 3 Отговор
    не строят метро между столиците . тук бюджета и за това не стига
  • 3 Булба67

    11 2 Отговор
    Всеки има право Само да коментира!
  • 4 Мдааа

    35 5 Отговор
    Кисинджир ги предупреди преди години....да внимават, да не се конфронтират с Русия, че ще съюзят Русия, Китай, Сев. Корея и целия глобален Юг.
    . Е.....сега да не реват.
  • 5 Оле, оле

    33 2 Отговор
    И какво ще направят. Страните имат сухопътни граници и могат да си търгуват свободно.
    Давайте 13 пакет. Всички ги заобикалят и пак си търгуват.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами да

    4 30 Отговор
    Светът си взе беля с лудия путин и глупавите руснаци! Оставиха ги като малки деца да дрънкат оръжия 80 години и да се правят на велика нация, каквато всъщност не са! Могат единствено да избиват безогледно и свои и чужди! Историята им го доказва!

    Коментиран от #9, #12, #15

  • 8 Тези коментирали?

    22 0 Отговор
    Дали изобщо могат нещо фашистанците, да видят нормално в този свят?
    Ким ще даде на Русия боеприпаси, снаряди, дронове, патрони... Русия ще му даде 5 сарми с готови програми на адресите. И Кимчо ще направи тест, при който картата на света ще се измени. Краварник и мъгливи острови в бъдещият свят няма да има!
  • 9 Те не се правят,

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    като някои там зад океана и островяни, замъглени, те са си!
    Кой на кого е отишъл на границата? А тези, които според теб са "велики", защо избиха 2 милиона иракчани, без да са ги нападали? Май това, според теб е "велико"? А разгромиха и Югославия, окупираха територия на сърбите, Косово и си направиха там най-голямата военна база в Европа! НО, това всичко било "велико", но да си защитаваш бърлогата от фашисти било "не велико"? Хей, ама обърната ценностна система? Вълкът и агнето на реката: "..Абе, как мога да ти мътя водата, като съм надолу по течението, под тебе? Виновно си, понеже съм гладен..."! Усещаш ли ролите тука? Май вълкът, според "демокрацийката" е "велик"?
  • 10 Физиотерапевт

    9 1 Отговор
    Нали ви е ясно,че Мъск не прави нищо без разрешението на Пентагона.Кога да включва и да изключва сателитите не го решава той на чаша уиски,защото това ще му е последната чашка уиски в живота.
  • 11 Мисля

    11 0 Отговор
    Щом укофашистите разчитат друг да им вдига гащите все с изхлузени гащи ще ходят.Един ще им дава навигацията,друг танковете,трети самолетите и накрая няма нищо .

    Коментиран от #13

  • 12 Та я да видим, какво доказва

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    историята? "избиват безогледно и свои и чужди!"
    Чужди, кои до сега са избили най-много чужди в този свят? Виж във Вики-то, там списъците еднозначно определят "демократичните", зад голямата локва, като "най-ефективните". Назад не остават и иуро-пейците. Световни войни и трупове на камари осеяни.. Куци и сакати по цяла Европа. Под Париж има огромен склад на човешки черепи... Милиони са и "никой не си спомня" днес, от къде са се взели там?
    Пък за своите да не говорим. Нали една "своя" хрема беше изпусната "случайно", "не нарочно", та се "наложи" да се "спасяват своите" с необиконовен "сироп"? Еми сега като мухи падат, "изведнъж и неочаквано"... Спортисти, самбисти, каратисти, футболисти.., но и режисьорки и какви ли не още, млади и успешни... И историята още не е свършила. Май си говориш на изуст, без да вземаш фактите? А те са такива, каквито са!
  • 13 Самураите не се унижават,

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мисля":

    да използват чуждо оръжие във войната!
    Оръжието ти е част от тебе. Ако е чуждо, не "те слуша" правилно! Нямаш връзка с него!

    Бандерите само плачат: "Пари, пари,..оръжие, боеприпаси... дайте...много..." Е, когато другите им откажат да дават, за два дена са паднали!
  • 14 Кресна

    16 0 Отговор
    Живея в Москва от 14 години ,не виждам сриване на икономиката,но чета американската преса и разни американски икономисти макар че не съм в САЩ,че тамошната икономика е пред тотален крах.Къде ли е истината .....

    Коментиран от #17, #19

  • 15 Смотльо,

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    Путин въобще не е луд,но другаде има доста психопати които разпалиха тази война и ти си техен подражател .
  • 16 Хахахаха

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Оле, оле":

    Русофили, а след като Русия иска и е зависима от Китай, какъв е проблема, че Украйна иска да е с Европа и Америка? Нали това е суверенитета, всеки да си избира в коя посока да върви? Вие също може да вървите за Русия, какъв ви е проблема, че стоите в "прогнилия запад"?

    Коментиран от #22

  • 17 Москва се

    1 14 Отговор

    До коментар #14 от "Кресна":

    изхранва от цялата РФ, иди някъде на 100-3000км. от столицата да видиш мизерията.

    Коментиран от #20

  • 18 Констатация

    7 1 Отговор
    Думи ,думи,,,,
    Това пропагндистко сатанистко краварско издание казало това,дрого онова..
    Инакрая краваристе си бъркат в носа и се питат защо целия свят освен сатанисткият запад не им вярва и ги ненавижда.
  • 19 Ами кажи тогава,

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Кресна":

    кога ще победите фашизма? Цял свят ви чака и чака!
    А Путин се сражава по някакви села и ливади? Превземете най-после столицата на врага, всякаква "помощ" от запада и фащ ВЕДНАГА ще спре и вече вашата победа става необратима... Русия ще си вземе историческите земи и там няма да има повече военни бази на навлеци от други континенти! Западът злобее и разрушава слабите, НО пред силните пълзят и се кланят! Такива са си, слуги по рождение!
    ЗАЩО се мотаете още?

    Коментиран от #21

  • 20 Смотльо,

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Москва се":

    До някъде съм съгласен ,но така е в цял свят .Столиците винаги са добре навсякъде ,но по твоята логика иди в Европа .Има градове където дори полицията не смее да влезне ,в Русия това го няма да не смее полицията да влезне .Иди в любимата ти САЩ и ще видиш цели квартали където има толкова зомбита от дроги ,че е направо страшно ,в Русия това го няма .Така ,че какво е в провинцията го виждаш и в самата България ,не е нужно да ходиш и правиш сравнения с Русия .Или така си чул и е важно да го повтаряш .Знаеш ли от 3-4 години в Русия в Москва няма квартал където да не съм бил и да не съм се чувствал спокойно дори в 2 през ноща ,знаеш ли че всяка сутрин няма улица в Москва да не е измита ,в София така ли е ?

    Коментиран от #23

  • 21 Кресна

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами кажи тогава,":

    Не заслужаваш никакво внимание за отговор ,но все пак .Колко държави дават оръжие на Украйна ? Над 35 ,това означава ,че 35 държави водят война срещу Русия и победена ли е досега ? Не.Нвмам намерение да ти изнасям лекции по военно дело ,но поне чети нормално книги ,защото освен глупости ,друго не пишеш .Чети поне американски бивши военни и чуй от тях какво мислят за руската армия и тази война ю

    Коментиран от #25, #26

  • 22 Смотльо,

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    Какъв е проблема тогава на САЩ ,че в Куба ,Венецуела ще има руски и китайски бази ,нали всеки сам избира с кой да е ?

    Коментиран от #24

  • 23 Това

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Смотльо,":

    става вече и в РФ, само дето не са негри, латиноси или араби, а чеченци, дагестанци и от другите републики. Правят си квартали със същите проблеми като в ЕС и САЩ.
  • 24 Хахахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Смотльо,":

    А Венецуела и Куба искат ли руски бази? Мисля не а?

    Коментиран от #27

  • 25 Ех, Кресна...

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кресна":

    Не критикувам, ами подсказвам само! Ясно е с всичките смотаняци, които през глава се юрнаха да "помагат"...
    НО, от военна и международна гледна точка, няма смисъл от Бахмути, Краматорски, Днепро и т.н... Вземи столицата със силен десант, арестувай Рада, президент, правителство и КРАЙ! Войната е свършила в този ден! Апропо.... Защо руската армия НЕ е унищожила ДО СЕГА всичките пътища и ЖП линии, по които се превозва чуждото оръжие от запада към Украйна? Странно, нали? Ако бяха унищожени, нямаше да има с какво бандерите да воюват!!! И пак край на войната, нали? Тези вече нямат нищо свое и не се справят сами, да произведат бързо, както Русия!
    Русия може, знам, купувал съм си разни неща на пазара в Митино (техники), ял съм в сръбското ресторантче на Арбат кебабчета до скоро, не само ти си в Москва :)! По джапанки слизах от хотела да се разхождам по Червения площад! Ако се хвърлят повечето сили за превземане на столицата им, до сега войната да е свършила!
  • 26 "защото освен глупости ,

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Кресна":

    друго не пишеш"?
    А защо тогава слагаш плюсове, на някои мои коментари, а :)?
    Хайде, постарай се сама, да определиш, кои са?
    Простено ти е, че си още млада и хубава :)!
  • 27 И кравите в шок

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахаха":

    Искат и още как. Даже ги канят, заедно с Китай.Скоро имаше статия по въпроса.