Отидете към основна версия

1 861 26

Украински пилоти преминаха обучение на изтребители Gripen

  • швеция-
  • изтребители-
  • украйна-
  • пилоти-
  • gripen

Съобщи министърът на отбраната на Швеция

Източник: БГНЕС

Украински пилоти започнаха тестови полети на шведски изтребители Gripen, съобщи министърът на отбраната на Швеция, Пол Йонсон.

"Обучението за ориентиране е приключило и според доклада, който получих от Силите за отбрана, то е преминало добре", посочи Йонсон в писмено изявление.

Обучението е включвало тестови полети както на самолети, така и на симулатори, както и инструктажи за наземния персонал.

"Както вече заявих, не изключваме възможността да изпратим Gripen в Украйна, но опитът, натрупан по време на програмата за обучение, сега трябва да стане основа за продължаващата работа по определяне на условията за това".

Швеция обмисля възможността за прехвърляне на изтребители Saab JAS 39 Gripen в Украйна. Правителството в Стокхолм е поръчало на военните да проучат как евентуалното прехвърляне на бойни самолети ще се отрази на отбранителните способности на страната. Те също така са натоварени със задачата да анализират колко бързо Военновъздушните сили на кралството ще могат да попълнят доставките и какво е необходимо за обучението на украински пилоти и техници.

Очаква се Въоръжените сили на скандинавското кралство да изготвят отговора си до ноември, след което правителството ще може да вземе окончателно решение за доставката на самолети.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: