Отидете към основна версия

2 398 44

Урсула фон дер Лайен отива на остров Лампедуза

  • урсула фон дер лайен-
  • лампедуза-
  • мигранти

Председателката на Европейската комисия ще посети една от горещите точки на миграцията от Африка към Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети днес италианския остров Лампедуза, който е една от горещите точки на миграцията от Африка към Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Местните власти на Лампедуза обявиха в сряда извънредно положение, след като около 5000 мигранти, рекорден брой, пристигнаха на острова за един ден.

Фон дер Лайен ще посети Лампедуза по покана на италианския премиер Джорджа Мелони, която ще придружи председателката на ЕК по време на визитата ѝ.

Мелони призова Фон дер Лайен да посети Лампедуза, за да придобие представа за "сериозността на ситуацията", пред която е изправена Италия, отбелязва ДПА.

Италианският премиер призова за незабавна операция на европейско ниво по спиране на плавателните съдове, с които се придвижват мигрантите. Ако е необходимо, да бъдат разположени военноморски сили, призова тя във видеообръщение от петък вечерта.

Мелони и Фон дер Лайен през юни посетиха заедно Тунис, една от основните отправни точки, от които мигранти потеглят през Средиземно море към Европа, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: