Отидете към основна версия

2 185 51

Азербайджан предприе нова военна агресия срещу народа на Нагорни Карабах

  • армения-
  • азербайджан-
  • конфликт-
  • нагорни карабах

Безнаказаността доведе до продължаващата открита политика на Азербайджан на масови престъпления. В резултат на поредната мащабна агресия, предприета от Азербайджан на 19 септември, има 25 жертви, от които 2 цивилни, включително 1 дете, 138 ранени, 29 от които цивилни

Снимка: Shutterstock

На 19 септември, 2023 Азербайджан предприе нова военна агресия срещу народа на Нагорни Карабах, с цел да завърши през септември 2020 г своята политика на етническо прочистване.


Безнаказаността доведе до продължаващата открита политика на Азербайджан на масови престъпления.


В изявлението на Министерството на отбраната на Азербайджан се споменава за "изтеглянето на въоръжените сили на Армения" и "минирането от страна на Армения на територията на Азербайджан", въпреки това Република Армения многократно е заявявала на най-високо ниво, че няма армия в Нагорни Карабах, а фалшивите твърдения относно Армения за поставяне на мини на територията на Азербайджан бяха отхвърлени с решението на Международния съд през 22 февруари 2023 г.


Под името "локални антитерористични операции" Азербайджан започна мащабна офанзива по линията на съприкосновение с Нагорни Карабах.
Твърдението на Азербайджан, че „на прицел са само позиции на въоръжените сили и военни обекти“, не отговаря на действителността: въоръжените сили на Азербайджан атакуват цивилни населени места с високоточно оръжие, включително Степанакерт, в резултат на изстрелите по посока на село Абулах, Аскеранска област, деца с различна степен на увреждане, включително тежко ранени, са откарани в болница.
В изявлението на външното министерство на Азербайджан ясно се подчертава, че Азербайджан е информирал руските мироопазващи сили за провежданите операции, докато през 9 ноември 2020 г., според тристранната декларация, Нагорни Карабах е зоната на отговорност на руските мироопазващи войски.


Азербайджанската страна отбелязва, че "за да се осигури евакуацията на населението на Нагорни Карабах, са създадени хуманитарни коридори по пътя към Лачин и в други посоки", което всъщност е продължение на политиката на Азербайджан за етническо прочистване.
Атаката беше предшествана от месеци на дезинформация за противопехотни мини и саботажни операции, което показва планиране на атаката и осигуряване на информационното поле. Всички новини в тази насока са неверни и измислени.


В резултат на поредната мащабна агресия, предприета от Азербайджан на 19 септември, има 25 жертви, от които 2 цивилни, включително 1 дете, 138 ранени, 29 от които цивилни.

Източник: Посолство на Република Армения в България

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини