Отидете към основна версия

997 36

Германия одобри съвместно предприятие между Rheinmetall и украинска фирма

  • германия-
  • украйна-
  • предприятие-
  • киев

То ще бъде базирано в Киев

Източник: Shutterstock

Германската комисия за конкуренцията разреши в четвъртък създаването на съвместно предприятие между германския изпълнител на отбраната Rheinmetall и държавната Ukrainian Defence Industry (UDI), предава "Ройтерс".

Съвместното предприятие ще бъде базирано в Киев и ще работи по обслужването и поддръжката на военни превозни средства там, така че не представлява конкурентно припокриване в Германия, каза офисът на картела, цитира news.bg.

Rheinmetall е производител на военни превозни средства, включително основния боен танк Leopard и бойната машина на пехотата Puma.

UDI е украинска държавна компания в отбранителния сектор с около 67 000 служители.

В средата на юли стана известно, че германските власти са се отказали от плановете за създаване на съвместен център за поддръжка на украински танкове в Полша след напрегнати преговори с Варшава. Ройтерс цитира служител на германското министерство на отбраната, според когото Берлин обмисля варианта да ремонтира танкове Leopard 2A5 и Leopard 2A6 в Литва.

Първоначално центърът щял да бъде разположен в Полша, за да се улесни транспортирането на повредените в боя танкове до мястото на ремонта. Преговорите обаче се проточиха с месеци поради обвинения, че цените за ремонт в Полша са твърде високи. Страните не обявиха никакъв резултат от тези преговори.

По-късно полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак съобщи в "Туитър", че във военния завод "Бумар" в Гливице в южната част на страната е започнал да функционира ремонтен център и вече са докарани два "Леопарда" от Украйна. Тогава "Ройтерс" съобщи, че не е известно дали става въпрос за съвместно предприятие.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: