Отидете към основна версия

8 084 26

Твърдост спрямо бежанците: Дания стана пример за подражание

  • дания-
  • мигранти-
  • бежанци

В съзнанието на много датчани трайно се запечата картината на огромните групи сирийски бежанци по датските магистрали през 2015 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Дания от години съществува консенсус за твърдо и дори сурово отношение към кандидатите за убежище. Повечето критики отвън остават без отзвук. Нещо повече. Страната все повече се превръща в модел за подражание.

От години насам правителствата в Дания проявяват твърдост спрямо кандидатите за убежище. Отначало това беше тема, на която залагаха само десните партии, но най-късно след бежанската криза през 2015 г. социалдемократите също се възползваха от нея, за да печелят гласове. И то с успех, отбелязва обществено-правната германска медия АРД в свой репортаж.

"В съзнанието на много датчани трайно се запечата картината на огромните групи сирийски бежанци по датските магистрали през 2015 година", казва политологът от Университета в Копенхаген Каспер Мьолер Ханзен. "Хората разбраха, че не е е възможно да се помогне на всички бежанци и започнаха доста открито да говорят, че броят на хората, които влизат в страната, не е фактор, който трябва да се подценява."

Социалдемократите отдавна направиха завой

Анализаторът обяснява политическите последствия за страната от този завой: "Социалдемократите видяха, че губят избори след избори заради политиката спрямо чужденците. Те осъзнаха, че трябва да се препозиционират там, където са избирателите." Мьолер Ханзен посочва, че това определено е политическа стратегия. Междувременно широко мнозинство от политици и граждани подкрепя твърдата политика спрямо чужденците, както и намерението да се ограничава броят на търсещите убежище с почти всички средства, коментира политологът пред АРД.

Мьолер Ханзен пояснява, че въпросът за чужденците вече дори не се обсъжда в Дания: "Съществува консенсус между политическите партии, както и мнозинство в парламента, според което е нужно да се проявява строг и твърд подход към чужденците. Всъщност и избирателите гледат на въпроса по същия начин".

През 2019 г. социалдемократите се върнаха във властта с лидерката си Мете Фредериксен и продължиха строгата линия към чужденците, водена от техните политически предшественици. Те дори преминаха отвъд нея, отбелязва АРД. Новите управляващи планираха създаването на лагер за бежанци в Руанда и искаха да депортират сирийците в родината им. Голяма част от тези намерения са чисто символна политика, коментира германската правна медия. Дания не си сътрудничи с режима на Асад, заради което експулсираните сирийци на първо време остават в страната. Намеренията за бежански център извън Европа засега също са замразени.

Критики без последствия

Оле Дамкяeр, говорител на датска неправителствена организация коментира темата така: "Опитаха се да изпратят сигнал към света, че Дания не е добро място за търсене на убежище. И успяха, особено когато стана известно, че смятат да търсят решение за бежанците с държава като Руанда".

Остри критики последваха не само от неправителствените организации и от леви партии в страната, но и от Върховния комисариат на ООН за бежанците, а и от Европейската комисия. „Но датското правителство никак не се е впечатли от критиките“, коментира експертът Мьолер Ханзен.

"Там са като от тефлон", казва политологът, цитиран от АРД. "Докато се придържат към международните конвенции, а те мислят, че правят именно това, възприемат почти като похвала, когато им се казва, че проявяват твърдост. Това потвърждава символиката, която желаят да постигнат. Така че, това е нещо, с което те по-скоро се гордеят".

Освен това Дания разполага с по-голяма свобода в политиката си за предоставяне на убежище. Правото на ЕС е само отчасти обвързващо за нея заради специалния режим в областта на правосъдието. А експертите подчертават, че страната привлича по-малко кандидати за убежище заради географското си разположение между големите имиграционни държави Германия и Швеция.

Промяна на парадигмата спрямо чужденците?

Със строгата политика за предоставяне на убежище страната се превърна в модел за подражание и на съседна Швеция. В Стокхолм министърката на миграцията Мария Малмер Стенергард говори за промяна на парадигмата в политиката за чужденците: "Силната имиграция от последните години, съчетана с липса на интеграция, изправи Швеция пред сериозни предизвикателства. Трябва да действаме, за да спрем и обърнем тази тенденция."

"Независимо дали искаме или не - именно такава е посоката, в която ще се върви. Дори в отделните държави да има известни разлики, в цяла Европа ще станем свидетели на по-строга политика за предоставяне на убежище", казва Мьолер Ханзен, цитиран от АРД.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания