Отидете към основна версия

7 532 57

Скандалът продължава! Украйна маха унгарската OTP от спонсорите на войната

  • унгария-
  • украйна-
  • виктор орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че ще трябва да се отговори на "много трудни въпроси" преди Европейският съюз дори да започне преговори за членство с Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Националната агенция за превенция на корупцията (НАПК) на Украйна, по искане на Унгария, обяви спирането на статута на международен военен спонсор на унгарската OTP Bank, съобщава УНИАН.

Както се посочва в съобщението, статутът на международен спонсор на войната е спрян за OTP Bank, както и за пет гръцки превозвачи, които Украйна обвини в незаконно транспортиране на руски петрол, заобикаляйки тавана на цените.

"Това решение е взето въз основа на резултатите от преговорите между представители на НАЗК и представители на компании и правителства на тези страни за прекратяване на сътрудничеството с Руската федерация", съобщи НАЗК.

От ведомството отбелязаха, че в замяна на това очакват Унгария да деблокира транш от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, а Гърция да откаже да блокира бъдещ пакет от санкции на ЕС, насочени към намаляване на способността на Руската федерация да продължи войната срещу Украйна.

През май НАЗК съобщи, че най-голямата унгарска банка OTP Bank е включена в списъка на спонсорите на войната поради позицията на ръководството на финансовата институция да продължи да работи в Руската федерация и признаването на т.нар. Донецка народна република (ДНР).

В отговор на това Будапеща заяви, че ще блокира по-нататъшното налагане на санкции срещу Руската федерация и отпускането на нови траншове от Европейския фонд за мир на Киев.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че ще трябва да се отговори на "много трудни въпроси", преди Европейският съюз дори да започне преговори за членство с Украйна.

Страните от ЕС трябва да решат през декември дали да позволят на Украйна да започне преговори за присъединяване, което ще изисква единодушната подкрепа на всички 27 членки. Дипломати казаха, че Унгария може да бъде пречка.

"Не можем да избегнем въпроса - кога през есента ще имаме преговори в Брюксел за бъдещето на Украйна - дали наистина можем сериозно да обмислим членство на дадена страна, да започнем преговори за присъединяване с държава, която е във война", каза Орбан пред държавата радио.

Орбан каза пред парламента в понеделник, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв въпрос в международните отношения, докато езиковите права на етническите унгарци там не бъдат възстановени.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна. Унгария отказа да изпрати оръжие на Украйна, но приветства украинските бежанци, бягащи от войната.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: