Отидете към основна версия

1 250 3

ООН праща международни сили в Хаити - Октомври 2023

  • хаити-
  • оон-
  • съвет за сигурност

Резолюцията за разполагането им ще бъде гласувана от Съвета за сигурност в понеделник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН в понеделник ще гласува резолюция за разполагането на международни сили в Хаити, които да помогнат на властите да потушат насилието, упражнявано от местните банди, и да възстановят сигурността, за да могат да се произведат дълго отлаганите избори, предаде Асошиейтед прес.

Изготвената от САЩ резолюция приветства предложението на Кения да оглави многонационалните сили за сигурност. В текста ясно се посочва, че въпросните сили няма да са част от ООН и ще се финансират на доброволни начала.

Резолюцията разрешава на силите да работят в продължение на една година.

Те ще могат да оказват оперативна подкрепа на полицията на Хаити, която страда от недостиг на финансиране и ресурси. В страната с население над 11 000 000 души работят едва около 10 000 служители на реда.

В резолюцията се казва, че международните сили ще подпомагат на местната полиция "чрез планиране и провеждане на съвместни операции за подкрепа на сигурността".

Силите ще помагат и за охраната на "обекти от критичната инфраструктура и транзитни места като летища, пристанища и ключови кръстовища".

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини