Отидете към основна версия

1 445 41

Шарл Мишел: Украйна може да се присъедини към ЕС през 2030 г., ако си напише домашното

  • украйна-
  • ес-
  • членство-
  • изисквания-
  • корупция

Киев трябва да извърши реформи, да се бори с корупцията и да изпълни изискванията за модернизиране на законодателството

Източник: БГНЕС

Украйна може да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) още през 2030 г. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел във вторник пред Der Spiegel.

"Украйна може да се присъедини към Европейския съюз през 2030 г., ако си напише домашното. Украйна и други страни кандидатки трябва да извършат реформи, да се борят с корупцията и да изпълнят изискванията за модернизиране на законодателството. ЕС също трябва да е наясно какво искаме да постигнем заедно, какви са нашите приоритети и за какво искаме да харчим пари. Ние трябва да ускорим процесите на вземане на решения", каза Мишел.

Той отбеляза, че интеграцията няма да е лесен процес. Но ЕС не трябва да губи повече време.

"Просперираща и сигурна Украйна е в наш интерес. Тяхната съпротива срещу Русия показа, че Украйна принадлежи на ЕС. И то съвсем скоро, не само за един ден. В замяна ЕС също ще демонстрира, че е способен на геополитически ходове", добави лидерът на Европейския съвет.

Франция и Германия може би чертаят планове за ЕС на много скорости, но Украйна ясно дава да се разбере, че не иска да бъде подведена с членство от второ ниво, писа в края на септември "Политико".

Киев се стреми да стане "пълноправен кандидат за пълноправно членство" в Европейския съюз, каза премиерът Денис Шмигал, като обеща да приеме страната му да влезе в ЕС през следващите две години.

Шмигал каза, че Украйна е изпълнила всичките седем условия, определени от Европейската комисия през юни 2022 г., за да премине към следващия етап от процеса на присъединяване, след резолюция, приета от кабинета тази седмица. Това включва признаване на правата на националните малцинства - ход, който до голяма степен се разглежда като маслинова клонка за Унгария, която възрази срещу третирането на етническите унгарци в Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в края на септември, че ще трябва да се отговори на "много трудни въпроси", преди ЕС дори да започне преговори за членство с Украйна.

Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв въпрос в международните отношения, докато езиковите права на етническите унгарци там не бъдат възстановени.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна. Унгария отказа да изпрати оръжие на Украйна, но приветства украинските бежанци, бягащи от войната.

Очаква се Украйна да бъде представена на срещата на Европейската политическа общност тази седмица в Гранада, която ще събере лидери от ЕС и държави извън ЕС.

На 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз решиха да дадат на Украйна статут на страна кандидатка. Президентът Володимир Зеленски подписа заявлението за членство на 28 февруари миналата година.

Доклад на ЕС през юни заключи, че Украйна е изпълнила две от седем условия, за да започне преговори за членство, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: