Отидете към основна версия

1 692 21

Израел арестува петима души! Плюли срещу християнски църкви в Йерусалим

  • йерусалим-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Членове на малобройната християнска общност в района твърдят, че са изправени пред нарастващ тормоз и сплашване от страна на еврейски ултранационалисти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската полиция днес арестува петима души, заподозрени в плюене по християни или църкви в Стария град на Йерусалим, и сформира специален разследващ екип, който да се занимава с нарастващите оплаквания от враждебни жестове срещу християни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За съжаление сме свидетели на продължаващи безобразни прояви на омраза към християните в Стария град на Йерусалим, най-вече чрез плюене от страна на екстремисти", заяви началникът на район Йерусалим Дорон Тургеман.

Не бяха предоставени подробности за самоличността на арестуваните.

Членове на малобройната християнска общност в района твърдят, че са изправени пред нарастващ тормоз и сплашване от страна на еврейски ултранационалисти, особено откакто в края на миналата година встъпи в длъжност твърдолинейното дясно правителство на премиера Бенямин Нетаняху.

Арестите днес бяха извършени в момент, когато градът се подготвяше за ежегодния марш в Йерусалим – събитие, което обикновено привлича огромни тълпи, включително хиляди християнски поклонници.

Тази седмица израелските медии публикуваха видеоматериал от Стария град, на който се вижда как ортодоксални евреи, включително малки деца, плюят по земята, докато минават покрай група чуждестранни християнски поклонници.

Нетаняху осъди инцидента, като обеща да предприеме "незабавни и решителни действия".

"Израел е изцяло ангажиран да защитава свещеното право на поклонение до светите места на всички религии", заяви той в съобщение в социалната платформа “Екс“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини