Отидете към основна версия

2 037 67

Повече пари! Украинският парламент одобри увеличение на разходите за отбрана

  • украйна-
  • война-
  • бюджет-
  • володимир зеленски

Промените в държавния бюджет за 2023 г., които са третите за тази година, изискват одобрението от страната на президента Володимир Зеленкси, отбелязва Ройтерс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският парламент одобри днес увеличение на разходите за отбрана до края на годината с 8,28 милиарда долара (303 милиарда украински гривни), съобщиха депутати, тъй като войната на Русия срещу страната продължава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Средствата ще бъдат добавени към тазгодишното бюджетно финансиране за сектора на сигурността и отбраната, възлизащ на около 45,5 милиарда долара (1,67 трилиона гривни), което представлява 26,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Роксолана Пидласа, председателка на парламентарната бюджетна комисия, съобщи във "Фейсбук", че Върховната Рада (украинският парламент) е одобрила законопроект за изменение на държавния бюджет за настоящата година, с което ще бъдат отпуснати допълнителни средства за нуждите на отбраната.

Според министерството на финансите 6,14 милиарда долара (225 милиарда гривни) ще бъдат използвани за финансова подкрепа на военния персонал, а 2,13 милиарда долара (78 милиарда гривни) - за закупуване на военно оборудване и други необходими разходи.

"Тези промени поставят два рекорда в историята на Украйна. Общите бюджетни разходи за първи път ще надхвърлят 92,4 милиарда долара (3,39 трилиона гривни), а дефицитът ще се равнява на повече от 54 милиарда долара (2 трилиона гривни)", заяви украинският депутат Ярослав Железняк в профила си в "Телеграм".

Промените в държавния бюджет за 2023 г., които са третите за тази година, изискват одобрението от страната на президента Володимир Зеленкси, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Украйна планира да похарчи повече от половината от все още неодобрения бюджет за следващата година, или 46,3 милиарда долара (1,7 трилиона гривни), за сектора на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: