Отидете към основна версия

3 388 49

Махмуд Абас: Палестинският народ има правото да се защитава срещу израелския терор

  • израел-
  • махмуд абас-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • терористи-
  • хизбула-
  • хамас

В изявление "Хизбула" обяви, че следи внимателно ситуацията в Газа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Палестинският народ има правото да се защитава срещу терора на заселниците и окупационните войски, заяви палестинският президент Махмуд Абас, предаде Ройтерс. Абас направи това изявление след спешно заседание с водещи палестински представители, проведено в Рамала, на Западния бряг, съобщи БТА.

Думите му дойдоха часове след като Хамас започна операция срещу Израел. Масиран палестински ракетен обстрел засегна израелски населени населени места. Израел съобщи и за проникване на палестински бойци по суша и море на израелска територия. Според израелски медии израелските жертви на атаката, предприета от Хамас досега са 22.

Ливанското движение Хизбула заяви, че атаката, предприета от Газа по Израел, е послание срещу нормализацията на отношенията с Израел, предаде Ройтерс. В изявление Хизбула добави, че следи внимателно ситуацията в Газа и е в пряк контакт с ръководството на палестинската съпротива.

Според Хизбула масирания ракетен обстрел на Хамас от ивицата Газа по Израел е решителен отговор на продължаващата израелска окупация на палестинските територии и послание към онези, които се стремят към нормализация на отношенията с Израел.

ЕС осъжда недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес. "Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в Екс. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа, предаде ДПА. "Силно осъждам безразборните, предприети, срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани", коментира Мишел в Екс. "В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.

Свързани новини