Отидете към основна версия

3 314 57

Гласът на Путин: Русия следи войната Хамас - Израел с дълбоко безпокойство

  • русия-
  • дмитрий песков-
  • владимир путин-
  • хамас-
  • израел

Москва поддържа контакти с палестинската екстремистка групировка Хамас, която контролира ивицата Газа и е определена като "терористична организация" от САЩ, Европейския съюз и Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия следи с "дълбоко безпокойство" избухването на насилието между Израел и Хамас, обяви Кремъл днес.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че съществува опасност сраженията да разпалят по-мащабна война в региона, и призова двете страни да понижат ескалацията на напрежението, предаде агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

Русия поддържа контакти с палестинската екстремистка групировка Хамас, която контролира ивицата Газа и е определена като "терористична организация" от САЩ, Европейския съюз и Израел, отбелязва ДПА. Журналистически въпрос към говорителя на Кремъл относно бъдещето на тези контакти остана без отговор.

"Цялата ситуация наистина извиква нашето дълбоко безпокойство. Изключително внимателно наблюдаваме какво се случва там. Засега ситуацията се движи нагоре по скалата на ескалацията на напрежението", заяви прессекретарят на руския президент.

Коментирайки движението на флота на САЩ в района, Песков отбеляза, че намесата на трета страна в ситуацията в Израел носи голям риск. "Много е важно колкото се може по-скоро да се намери пътят за преход към процес на преговори, за да се понижи ескалацията на напрежението и да се излезе от режима на решенията с прилагането на сила", посочи Песков, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че "Близкият изток по традиция е място на преплитане на интереси на редица държави и невинаги тези държави са оказвали плодотворно влияние върху ситуацията в региона".

Същевременно Песков обърна внимание на хуманитарната ситуация в ивицата Газа, която по думите му е причина за сериозни опасения от страна на Москва. "На този етап е трудно да разберем подробности", каза говорителят на Кремъл, като уточни, че за руските власти е важно преди всичко да се изясни съдбата на руските граждани, които живеят в Газа или на други палестински територии. По думите му Газа е едно от най-гъстонаселените места в света и съответно мащабни военни действия водят до голям брой жертви сред мирните граждани там.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че Русия никога не е заплашвала свои граждани, по повод въпроса дали живеещи в Израел руснаци, които не са съгласни с войната в Украйна, могат да се завърнат без страх от преследване.

Песков заяви още, че част от въоръжението, предоставено от Запада на Украйна, достигна до други точки от света.

"Очевидно е, че не всички от стотиците хиляди тонове оръжие, които колективният Запад изпраща към територията на Украйна, стигат до там, а оръжейните барони разпродават част от тях по целия свят, като сеят в различни страни и региони смъртна опасност. Това също е добре известно на всички", заяви Песков.

Той отбеляза, че въпросът за президентските избори в Украйна трябва да бъде решен от самите украинци. "Украинският народ трябва да помисли какво да прави със своя режим. Това не е наша работа", обяви прессекретарят.

Що се отнася до президентските избори в Русия, Песков заяви, че датата на голямата годишна пресконференция на президента на Русия, Владимир Путин, ще стане известна своевременно. Ройтерс посочва, че Кремъл е уверен в произвеждането по график на президентските и парламентарните избори в страната независимо от "специалната военна операция" в Украйна.

"Изхождаме от изявлението на президента Путин, което той направи в рамките на последното си обръщение към Федералното събрание (парламента на Русия, бел. ред.), където нееднократно е говорил за парламентарни и президентски избори в хода на специалната военна операция. Президентът подчерта нуждата да се съобразим с изискванията на демокрацията, на конституцията и съответно да произведем тези избори", каза Песков, който коментира темата по повод казаното в събота от лидера на руската република Чечения, Рамзан Кадиров, който заяви, че Русия или трябва да отложи президентските избори заради войната в Украйна, или да бъде допуснат само един кандидат - Путин, посочва Ройтерс.

"Даже и на теория няма реални конкуренти на Путин. Очевидно е, че той е абсолютният политически лидер на страната, особено сега - в периода на безпрецедентното сплотяване на обществеността около президента и неговите идеи", заяви Дмитрий Песков.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания