Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 17:11 3 280 57

Гласът на Путин: Русия следи войната Хамас - Израел с дълбоко безпокойство

  • русия-
  • дмитрий песков-
  • владимир путин-
  • хамас-
  • израел

Москва поддържа контакти с палестинската екстремистка групировка Хамас, която контролира ивицата Газа и е определена като "терористична организация" от САЩ, Европейския съюз и Израел

Гласът на Путин: Русия следи войната Хамас - Израел с дълбоко безпокойство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия следи с "дълбоко безпокойство" избухването на насилието между Израел и Хамас, обяви Кремъл днес.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че съществува опасност сраженията да разпалят по-мащабна война в региона, и призова двете страни да понижат ескалацията на напрежението, предаде агенция Интерфакс, цитирана от БТА.

Русия поддържа контакти с палестинската екстремистка групировка Хамас, която контролира ивицата Газа и е определена като "терористична организация" от САЩ, Европейския съюз и Израел, отбелязва ДПА. Журналистически въпрос към говорителя на Кремъл относно бъдещето на тези контакти остана без отговор.

"Цялата ситуация наистина извиква нашето дълбоко безпокойство. Изключително внимателно наблюдаваме какво се случва там. Засега ситуацията се движи нагоре по скалата на ескалацията на напрежението", заяви прессекретарят на руския президент.

Коментирайки движението на флота на САЩ в района, Песков отбеляза, че намесата на трета страна в ситуацията в Израел носи голям риск. "Много е важно колкото се може по-скоро да се намери пътят за преход към процес на преговори, за да се понижи ескалацията на напрежението и да се излезе от режима на решенията с прилагането на сила", посочи Песков, цитиран от ТАСС.

Той допълни, че "Близкият изток по традиция е място на преплитане на интереси на редица държави и невинаги тези държави са оказвали плодотворно влияние върху ситуацията в региона".

Същевременно Песков обърна внимание на хуманитарната ситуация в ивицата Газа, която по думите му е причина за сериозни опасения от страна на Москва. "На този етап е трудно да разберем подробности", каза говорителят на Кремъл, като уточни, че за руските власти е важно преди всичко да се изясни съдбата на руските граждани, които живеят в Газа или на други палестински територии. По думите му Газа е едно от най-гъстонаселените места в света и съответно мащабни военни действия водят до голям брой жертви сред мирните граждани там.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че Русия никога не е заплашвала свои граждани, по повод въпроса дали живеещи в Израел руснаци, които не са съгласни с войната в Украйна, могат да се завърнат без страх от преследване.

Песков заяви още, че част от въоръжението, предоставено от Запада на Украйна, достигна до други точки от света.

"Очевидно е, че не всички от стотиците хиляди тонове оръжие, които колективният Запад изпраща към територията на Украйна, стигат до там, а оръжейните барони разпродават част от тях по целия свят, като сеят в различни страни и региони смъртна опасност. Това също е добре известно на всички", заяви Песков.

Той отбеляза, че въпросът за президентските избори в Украйна трябва да бъде решен от самите украинци. "Украинският народ трябва да помисли какво да прави със своя режим. Това не е наша работа", обяви прессекретарят.

Що се отнася до президентските избори в Русия, Песков заяви, че датата на голямата годишна пресконференция на президента на Русия, Владимир Путин, ще стане известна своевременно. Ройтерс посочва, че Кремъл е уверен в произвеждането по график на президентските и парламентарните избори в страната независимо от "специалната военна операция" в Украйна.

"Изхождаме от изявлението на президента Путин, което той направи в рамките на последното си обръщение към Федералното събрание (парламента на Русия, бел. ред.), където нееднократно е говорил за парламентарни и президентски избори в хода на специалната военна операция. Президентът подчерта нуждата да се съобразим с изискванията на демокрацията, на конституцията и съответно да произведем тези избори", каза Песков, който коментира темата по повод казаното в събота от лидера на руската република Чечения, Рамзан Кадиров, който заяви, че Русия или трябва да отложи президентските избори заради войната в Украйна, или да бъде допуснат само един кандидат - Путин, посочва Ройтерс.

"Даже и на теория няма реални конкуренти на Путин. Очевидно е, че той е абсолютният политически лидер на страната, особено сега - в периода на безпрецедентното сплотяване на обществеността около президента и неговите идеи", заяви Дмитрий Песков.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    47 31 Отговор
    Тоя, дето води война, "обезпокоен" от война. Смях!
  • 2 Пуссин заешкото сърце

    34 27 Отговор
    Става дума за майчините ти земи бе Шаломов. Толкова ли си станал еничар, че си намрази родната земя бе? Ми Милер и той? А зет ти Шамалов? Всички ли руски евреи сте станали еничари бе?
  • 3 как безпокойство

    17 26 Отговор
    как следи с безпокойство нали тя е поръчала, за да отслаби запада и да насочи помощтта му в посока Израел.
    Освен това на запада ще му се наложи да воюва на два различни фронта и изпращайки пари, оръжие и помощи ще изчерпа запасите си
  • 4 Сатана Z

    24 6 Отговор
    "Още Сирия не е паднала " както предрече Ванга.
  • 5 Свободен

    29 41 Отговор
    Кремъл се надява на война за да спре помощта за Украйна, но сметките му няма да излезнат!
    Чудя се, защо руснаците се превърнаха в такива мутанти?!
    Чернобил ли ги облъчи, някакъв вирус линвлезна там?
    Та те вече практически не могат да бъдат наречени "човеци"!
    А когато насреща имаш звяр, а не човек, много по лесно ще дръпнеш спусъка!
    Не разбират ли, че никой няма да жали, ако Русия бъде превърната в купчина радиоактивна пепел?!

    Коментиран от #37

  • 6 Свободен

    20 30 Отговор
    Кремъл се надява на война за да спре помощта за Украйна, но сметките му няма да излезнат!
    Чудя се, защо руснаците се превърнаха в такива мутанти?!
    Чернобил ли ги облъчи, някакъв вирус линвлезна там?
    Та те вече практически не могат да бъдат наречени "човеци"!
    А когато насреща имаш звяр, а не човек, много по лесно ще дръпнеш спусъка!
    Не разбират ли, че никой няма да жали, ако Русия бъде превърната в купчина радиоактивна пепел?!
  • 7 Марджъри Тейлър Грийн

    36 18 Отговор
    САЩ потвърдиха, че властите в Киев могат да въоръжат Хамас
    08.10.2023 г. 20:07 ч
    Възможна е доставка на американско оръжие на палестинското политическо движение Хамас от Украйна за използване срещу Израел.

    Това каза американската конгресменка Марджъри Тейлър Грийн , като отбеляза, че оръжията също идват там от Афганистан.

    "Американските оръжия, използвани от Хамас срещу Израел. Дойдоха ли от Афганистан? Дойдоха ли от Украйна? Много вероятно и двете", пише Грийн в социалните медии.

    Според нея сега е необходимо да се проследят всички серийни номера на оръжия от САЩ, използвани от движението Хамас.

    По всяка вероятност в Украйна избухва пореден политически скандал.

    Коментиран от #27, #32, #40

  • 8 Сигурно

    20 22 Отговор
    Сигурно тази война е поръчана от Русия за да спре запада помоща си към Украйна и да може Русия да спечели в Украйна.
  • 9 Сатана Z

    23 4 Отговор
    Терористите от Хамас се отнасят с пленените Израелски войници с особена жестокост присъща на техните колеги от Ислямска държава ,с които воюват срещу Израел.
    Има снимки на голи мъже повалени по очи върху земята вързани със свински опашки за краката и ръцете.
    Наистина ,това са зверове Друго обяснение нямам.

    Коментиран от #20

  • 10 Стамболов

    21 24 Отговор
    Военният престъпник, той и джуджето, Путлер, който забърка кашата в Израел си мисли, че другите хора по света са толкова тъпи колкото неговите поданици.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Примитивна руска пропаганда

    16 19 Отговор
    ВОЙНАТА В УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ Е ЕДНА И СЪЩА!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Снажния (1,52 м)геополитик от Кремъл

    15 23 Отговор
    Навремето русия създаде терористични клетки като Ал каида ,ид и др,по късно на САЩ и велика Британия им писна и изпариха терористите,малко останалия отпадък ,раша прати в Палестина да “ освобождават” като трепят майки с деца и възрастни
  • 15 механика

    9 16 Отговор
    Гласът се задейства изотзад с помощта на буталото на Путлер.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хамас

    15 8 Отговор
    - Израел 2:0.
  • 18 Сатана Z

    14 6 Отговор
    Израел започна с килими бомбардировки на сектор Газа където живеят на 2 милиона палестинци,вместо да започнат наземна операция срещу терористите от Хамас и Ислямска държава.
  • 19 смятат че

    16 11 Отговор
    USA са виновни за войната
  • 20 така трбва да бъде..

    14 13 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    Кво дират еврейте на палестинска земя..

    Коментиран от #24, #36

  • 21 Комунист

    15 9 Отговор
    Да бе ,знаем.С безпокойство следите и войната в Украйна. Вие сте истински самаряни.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой си

    18 13 Отговор
    Тия не могат да се оправят в собствената си страна, загрижили се за другите..Ами да не бяхте давали оръжие и пари на палестинските терористи..сега ше има пълно зануляване....цахал вече е в Газа и кара бавно и методично наред..15 минути да си съберат бохчичките и сградата рухва... с това темпо, до десетина дена нищо няма да остане..а палестините ше са изпукали от глад и жажда...ама който както си постлал, така ше легне...

    Коментиран от #28

  • 24 Да питам...

    11 7 Отговор

    До коментар #20 от "така трбва да бъде..":

    ..какво търсят филистимляните на еврейска земя...
  • 25 Глупаци

    10 11 Отговор
    Избори в Русия, смешници 😄😄😄
  • 26 едоклаз

    18 16 Отговор
    Краварите и в случая Израел я надробиха тая каша и сега ще става от ден на ден все по зле. Русия трябва да сложат краварите на мястото им. Тези мръсници на всякъде по света само пожари палят.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана Z

    23 3 Отговор

    До коментар #23 от "Някой си":

    България беше един от най-големите доставчици на пари и оръжие на ООП по време на соца,а в България и досега е пълно с Палестинци и всякакви арабели окупирали ул. Жданов и прилежащите и чак до градинката Света Троица.Там е като сектор Газа в центъра на София.

    Коментиран от #45

  • 29 Айде бе

    18 11 Отговор
    Организаторите и поръчителите от Кремъл обезпокоени, това е лицемерие.
  • 30 Сър Пичук

    16 8 Отговор
    "...за руските власти е важно преди всичко да се изясни съдбата на руските граждани, които живеят в Газа или на други палестински територии."
    А за руските грааждани в Израел, Путин и съучастниците му изобщо не се интересуват.
    Тц, тц, тц...
    Знае се, че СССР/Русия отдавна поддържа всячески палестинците, както и Хамас и Хизбула и това изказване е подготовка за обявяване на някакъв вид подкрепа за терористите от Хамас.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Айде беге

    12 19 Отговор

    До коментар #7 от "Марджъри Тейлър Грийн":

    Стига преписва руска пропаганда
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 От страни

    7 15 Отговор
    Всичко върви по план на краварите - питайте Кисинджър той е казал преди около 10 години че след десет години Израел няма да съществува. 433 хиляди Цахал срещу 1000 палестинци - по лоша реклама за Цахал не мое да намериш

    Коментиран от #47

  • 35 Никой

    11 12 Отговор
    Най щастлива в момента е Москва. Тя поведе тероризма в света. В момента тече битката на религиите . Москва винаги е била на страната на корана ,исляма.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Свободен":

    Браво, достоен нацист си. А така. Са о да знаеш, че краят на нацистите не е весел

    Коментиран от #48

  • 38 Боклук

    7 11 Отговор
    ХАМАС воюваха заедно с Ислямска държава против Русия в Сирия.
  • 39 Гориил

    6 4 Отговор
    Русия е убедена, че законите на философията и прогресивното развитие са непоклатими за всички.

    Коментиран от #42

  • 40 Даа бе

    8 19 Отговор

    До коментар #7 от "Марджъри Тейлър Грийн":

    Скандал в Украйна няма да има!! Доставените оръжия са пленени от руснаците в Украйна и украинците нямат нищо общо с това !! Всичко останало са лакърдии на примитивната руска пропаганда,която си въобразява.че българите са зомбирани като руснаците и може да ги манипулира Даа ,ама НЕ!!
  • 41 стоян георгиев

    14 8 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас

    Коментиран от #44, #46

  • 42 Ами да

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "Гориил":

    Така е Гориле,което означава ,че няма да я има в сегашния и вид!! Не може със средновековни методи и диктатура да се крепи държава!!
  • 43 Браво, Путин

    11 12 Отговор
    Обедини Запада, увеличи военните им бюджети, разшири НАТО, а сега настрои и Израел против Русия, който се колебаеше в подкрепата си за Украйна.
  • 44 Смени канала

    8 8 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Преписваш руски глупости!
  • 45 Любопитния

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    И какво от това бре Сатанинчо??
  • 46 А бе

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    До кога с тази примитивна пропаганда бе,крадецо на никове? Поне се синхронизирайте в лъжите си,че ставате за смях?

    Коментиран от #50

  • 47 А бе

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "От страни":

    И на кого му пука какво бил казал Кисинджър преди 10 години? Важно е сега какво ще кажат Байдън и Натаняху!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    8 7 Отговор
    Новата палестино-израелска война рязко измести украинския конфликт на заден план. И киевската хунта веднага се почувства измамена и изоставена. Не само достойните новинарски върхове, които украинските власти смятаха за свои, сега също посещават събития в Близкия изток. Освен това Америка, която беше основният спонсор на украинския проект, спешно се обърна към Израел. По този начин, поставяйки Киев на ръба на окончателната катастрофа.
  • 50 стоян георгиев

    9 6 Отговор

    До коментар #46 от "А бе":

    Учудващо, но факт: лидерът на киевската хунта Зеленски успя да не разбере – или се престори, че не разбира – нито един от сигналите, които напоследък идват от Запада. Дори такива очевидни като неприятния прием в Ню Йорк. И той е искрено объркан от отказа на Конгреса да се съгласи с искането на президента Байдън да отпусне още милиарди долари на Украйна.
  • 51 стоян георгиев

    12 5 Отговор
    Сега на Зеленски ще му е още по-трудно. Администрацията на Белия дом вече обяви, че Джо Байдън е наредил допълнителна подкрепа за Израел в лицето на безпрецедентна атака от Хамас. Това означава, че в допълнение към годишната сума от 3,8 милиарда долара Тел Авив скоро ще получи сравними средства. Освен това Израел е поискал допълнителна военна помощ - и тази молба несъмнено ще бъде удовлетворена. Просто защото Америка не е свикнала да игнорира израелските искания, това не е Украйна.
  • 52 стоян георгиев

    13 8 Отговор
    Веднага след като Израел беше атакуван, на Украйна веднага беше показано истинското й място. Без сантименталност и съмнения. Тя явно не се справи със задачата си да отслаби Русия и да я извади от редиците на активните геополитически играчи. А в САЩ е прието маврите, които не са си свършили работата, да бъдат изоставени на произвола на съдбата.

    Коментиран от #53

  • 53 стоян

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "стоян георгиев":

    До 52 ком - днеска си изкара надницата давана от мутрафанова
  • 54 Мечката

    2 1 Отговор
    Братята Руси са доброто на този свят и ВСЕКИ КОЙТО СЕ ЧУВСТВА СВОБОДЕН, ЩЕ ЗАСТАНЕ ЗАД ТЯХ.
    "Воюващия на белия кон, ще победи звяра........ ще отреже главите му и ще го хвърли в огненото езеро, заедно с всичките царе на земята с армиите им, поклонили се на звяра"
    .... Четете БИБЛИЯТА, там всичко е написано.......
    ..... Защо ли този ЗВЯР, ми напомня на НА ЕДНА СИНЯ ПЕНТАГРАМА СЪС 7 ВЪРХА........
  • 55 Мечката

    2 1 Отговор
    "Не бива да разваляте дружбата с Русия. В дядо Иван, а не в брат Джон е спасението. Русия ни е помагала и в бъдеще ще ни помага. На нея можем да разчитаме. Не разваляйте отношенията с Русия! Животът в България ще се подобри, когато се опрем на Русия. Този държавник, който стопли отношенията с Русия, той ще изведе България. България е душата, Русия - тялото. Заедно ще спасят света".
    БАБА ВАНГА.......!!!!
  • 56 Мечката

    2 0 Отговор
    Към останалото все още образовано общество - РАЗМИШЛЯВАЙТЕ БЪРЗО ВЪРХУ КАЗАНОТО ПО-ГОРЕ........ ☝️☝️☝️☝️☝️
    👍
  • 57 Мечката

    2 1 Отговор
    Баба Ванга е била категорична, че не може на Русия, с която имаме обща религия, език, нрави и обичаи, да се сложи черта и да се каже: „Вие не съществувате вече за нас!“. Това е най-пагубна политика за всяка една държава, камо ли за България. От значение е и това, че славянството ще се събере. Когато ни предупреждаваше за националното предателство, думите й бяха: „И Русия пак ще ви помогне!“.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания