Отидете към основна версия

3 228 142

Зеленски е в щабквартирата на НАТО, поиска ПВО системи и далекобойни ракети

  • володимир зеленски-
  • нато-
  • брюксел-
  • украйна-
  • русия-
  • оръжия-
  • йенс столтенберг

Украинският президент е на важно посещение в Брюксел

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в щабквартирата на НАТО, за да поиска повече оръжия преди зимния сезон, за да може неговата страна да се защити и в крайна сметка да победи руските окупатори, които продължават да водят пълномащабна война срещу Украйна.

Посещението на Зеленски в Брюксел е ключово и идва в момент, в който има опасение от намаляваща западна подкрепа към Киев.

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, за да защити населението и енергийната си инфраструктура, която ще бъде подложена на атаки от Русия. Украинският президент посочи, че Киев се нуждае и от далекобойни ракети, за да изтласка руските войски извън украинските територии.

Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили се нуждаят и от артилерия. Той призова западните политически лидери към единство в подкрепата си към Украйна. Очаква се президентът да проведе важни срещи с военни министри от НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, руският президент Владимир Путин ще използва зимата като свое оръжие, опитвайки се да разруши енергийната мрежа на Украйна и да остави украинците в студ и глад. Алиансът е увеличил производството на боеприпаси, каза Столтенберг. Той добави, че на двудневната си среща министрите на отбраната ще обсъдят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТ и осигуряването на допълнителна подкрепа за Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: