Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Октомври, 2023 13:49 2 146 77

Помощта за Украйна: Европа дава двойно повече от САЩ

  • украйна-
  • помощ-
  • сащ-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • норвегия

Европейските страни са заложили в бюджетите си многогодишна военна и финансова подкрепа за Киев

Помощта за Украйна: Европа дава двойно повече от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европа за първи път изпреварва САЩ по обемите предадена или обещана на Украйна военна, финансова и хуманитарна помощ: европейците ще предоставят два пъти повече средства от американците. При това поддръжката е планирана за години напред както в бюджета на ЕС като цяло, така и в бюджетите на отделните държави. Изводите са на Института за световна икономика в Кил, който периодично анализира международната подкрепа за Киев.

ЕС удвоява помощите до 50 милиарда евро

"Забележително е колко бързо премина Европа към продължителна, многогодишна програма за поддръжка на Украйна. В сравнение с нея САЩ значително изостават, тъй като в последните месеци не са поели никакви сериозни нови ангажименти", подчертава ръководителят на изследователската група професор Кристоф Требеш. По повод удвояването на помощта от ЕС той казва, че това е знакова промяна в сравнине с първата година на войната, когато на преден план бяха САЩ.

Европейската комисия обяви на 20-и юни в Брюксел, че поддръжката за Украйна се удвоява до 50 милиарда евро. Именно този фонд осигурява на ЕС сегашното безспорно лидерство в сравнение със САЩ.

Учените от Кил отбелязват освен това, че Германия е сформирала четиригодишен пакет военна помощ (2024-2027) в размер на 10,5 милиарда евро, а петгодишната подкрепа на Норвегия е с обем от 6,6 милиарда евро, половината от които са предназначени за военни цели.

Многогодишни програми са изготвили и Дания, Великобритания, Швейцария, Швеция, Португалия и Литва. А някои страни са отделили средства и за краткосрочна целева поддръжка - Германия е предвидила за тази цел 619 милиона евро, а Великобритания - 286 милиона.

Ако се съберат всички средства от помощта на ЕС и на членуващите в него държави, получената сума надхвърля два пъти това, което вече са дали или възнамеряват да дават САЩ. А ако към общата помощ на ЕС се добавят и средствата от Великобритания, Норвегия и Швейцария, излиза, че европейските страни са отделили и обещали на Украйна общо 156 милиарда евро, докато САЩ - по-малко от 70 милиарда, са пресметнали учените от Института за световна икономика.

Норвегия е лидер по оказваната поддръжка

Изследователите отбелязват и, че ако се имат предвид не абсолютните цифри, а съотношението между предоставяната помощ и БВП, лидер по оказваната на Украйна поддръжка става Норвегия: тя възнамерява да предостави средства, възлизащи на 1,7 процента от нейния БВП.

Оттам нататък следват особено разтревожените от руската заплаха балтийски страни - Литва, Естония и Латвия. На пето място е Дания, която отделя за Украйна почти три милиарда евро или 1,1 процента от своя БВП. В десятката на лидерите са и Полша, Словакия, Чехия, Германия и Финландия.

Изпълнени са 69 процента от обещанията

Може обаче да се стигне до задържания или прекъсвания в предоставянето на обещаната помощ - като например в Словакия, където след парламентарните избори от 30-и септември може да се стигне до съкращаване или дори прекратяване на отпускането на средства. Професор Кристоф Требеш отбелязва, че задача на учените от неговия екип е и да следят колко средства наистина са били отпуснати и кога. "В миналото доставките от европейските донори често се извършваха твърде бавно", казва ученият и изразява надеждата си, че в бъдеще това ще се случчва по-рядко.

Разривът между обещаното и реално предоставеното по отношение на танковите, артилерийските снаряди и противоракетните системи все още е голям, пишат в доклада си изследователите от Кил. Но като цяло в категорията на тежкото въоръжение нивото на изпълнение на обещанията се е повишило с пет процентни пункта до 69 на сто.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленю

    38 3 Отговор
    Шъ пълним чекмеджаците.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    57 4 Отговор
    ЕС го доят за последно преди леталния му край.

    Коментиран от #5

  • 4 Българин

    44 3 Отговор
    Това е неподходяща за настоящия момент снимка, защото днес Зеленски на срещата със Столтенберг беше крайно начумерен. Не е център на вниманието вече заради Израел.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Въци ще го Удав Ят на

    12 3 Отговор
    на оленкаОбщата "мажлето"
  • 8 Дълбоките в САЩ

    42 4 Отговор
    водят Европа към война.На кого не му стана ясно вече?
  • 9 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    6 37 Отговор
    А ние българите заради болните рюски подлоги сме на опашката със дефектни блатни ракети руска скрап !
  • 10 Мнение

    36 5 Отговор
    Не щото Европа иска да спонсорира фашизма (в лицето на зеления), а щото Урсулица е подчинена на Швааб и компания от оня форум в Швейцария, където стана ясно, че ако фащ продължава с политиката си на безконтролно печатане (като вече е с над 33 трилиона външен дълг), голямата депресия ще им се види като пикник в сравнение с това което се задава!
    Та за да предотвратят такъв развой те (глобалягите) решиха да счупят ЕС чрез войни и вируси!!!
    Но уви, доларът продължава да губи стойност и вече е по-евтин от къс тоалетна хартия!
    Затова марионетките на глобалягите, спуснати в ръководствата на повечето европейски страни, толкова щедро подаряват спестяванията на народите си за зеленото чучело, не щото европейците искат, а с цел Европа да задлъжнее повече от фащ, за да се спаси зеленото печатане!
  • 11 Мим

    40 5 Отговор
    Време е вече Русия да я приключи тая Крайна,че да не даваме повече пари на тия укрофашаги и да се кротне зеления...

    Коментиран от #70

  • 12 Събуди се Европата

    28 3 Отговор
    Че опира вече до кокала
  • 13 Чума

    4 20 Отговор
    Хайде да си върнем разговора за Хаймарс, а не за Хамас! Приоритетът е Украйна!
  • 14 🇧🇬🇪🇺💯

    37 4 Отговор
    Умница” Украйна за тридесет и три години съществуване и петдесет и един милиона жители без международни дългове, остана 23 милиона население, без икономика, 450 000 хиляди загинали от ВСУ във Войната срещу Русия, близо 20/25% по малко Украинска Територия и огромен международен дълг, всичко това под “умното” ръководство на ЕС, НАТО, Германия, Франция, УПА, УНА и крайно десните Украински Националисти, Украински ХАМАС в Европейски стил.

    Коментиран от #41

  • 15 Коментатор

    30 4 Отговор
    Призовавам всички сънародници да излезем в четвъртък 12.10 от 18:00ч (в центъра на всеки български град), да защитим нашата (все още независима) енергетика!!!
    Нека подкрепим всички протестиращи енергетици, не само да запазят своите работни места, а да запазим нашата българска енергетика независима!!!

    Събуждай се народе и нека всички масово се ОБЕДИНЯВАМЕ и да защитим нашите общи интереси като нация!!!
  • 16 МирО

    25 5 Отговор
    Аз съм против да се дава помощ. Защо не се допирът до гражданите на ЕС ???
    Защото сигурно и 20% няма да се съберат за помощта.

    Коментиран от #25

  • 17 Мишел

    7 22 Отговор
    Войната между Русия и Украйна отдавна не е война за съдбата на Украйна, украинската демокрация или границите на Източна Европа. Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят под заплахата от ядрено унищожение. Нормалният свят трябваше да избира между два варианта: или да направи всичко възможно да осигури триумфа на Украйна, или да приеме последствията от поражението, при което Русия ще налага със сила своите разбирания за морал и човешки ценности. Нормалният свят избра да помага на Украйна!
  • 18 Механик

    7 19 Отговор
    Когато един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики се опитват със сила да наложат на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред всеки призив за неутралитет и пацифизъм означава единствено путинизъм и подкрепа за руският агресор!
    Украинците се нуждаят от помощ за да се защитят от агресора. Да не се помага означава да им се каже: предайте се, приемете робството и подчинението и целунете руския ботуш.

    Коментиран от #23, #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Морския

    8 21 Отговор
    Войната в Украйна раздели света на две. Някои подкрепят Путин а другите избрахме да останем хора!

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Такива ty пани начело на ЕС

    24 5 Отговор
    направо не е истина.
    Радват се, че ще се набутват, вместо да бяха спрели тая война много отдавна, още преди да е започнала.
    Ама Меркелицс великата канцлерка хем искаше евтин газ хем не скръцна на САЩ за преврата и за антируските политики. И всичките други Оланди и всякакви други.
  • 23 хайде сега

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    сменяш името с Джо и всичко си идво на мястото!
  • 24 Вие

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Морския":

    от 1млрд ли сте?
  • 25 Истината

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "МирО":

    Най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет.

    Коментиран от #26, #33

  • 26 Мдаа

    19 4 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    ами не тропкай по клавиатурата а бегом в Киев!
  • 27 Полша

    19 3 Отговор
    Словакия и Унгария точно това си мислеха!Ъхмм! А 50млрд.цирея не иска ли Зелю!?!
  • 28 Последния Софиянец

    5 22 Отговор
    Чета изпълнените с животинска омраза към украинците русофилски коментари. Сигурен съм, че всяко едно от тези мразещи същества ще се закълне, че е православен християнин. Но тяхното православие всъщност е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! Не важат и правилата за състрадание и помощ към ближния! Има единствено обожествяване на психопата Путин и фашистка Русия!

    Коментиран от #37, #38

  • 29 Ксаниба

    4 15 Отговор
    Понеже сме на украинска тема, трябва да спомена, че в Украйна също има голяма руска пета колона. За нея украинците казват: "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за България, защото българските проруски гниди са много по противни и вредни отколкото руснаците!
  • 30 Зелен-ски

    18 3 Отговор
    Това е най скъпо платения просяк

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Перо

    3 17 Отговор
    До 1994 година Украйна притежаваше третият по численост ядрен арсенал в света. Но с подписването на Будапещенският меморандум през 1994 година той бе предаден на Русия, която гарантира териториалната цялост на Украйна.
    Ако това не бе станало и Украйна все още беше ядрена държава нямаше да има анексия на Крим и поява на бандитски републики през 2014 година, нямаше да я има и днешната война.

    Коментиран от #51, #59

  • 33 МирО

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    То и в Ада може да са наложили “санкции” на руския газ, та на най-топлото място поне няма да се измръзва.:):)

    Коментиран от #35, #77

  • 34 Кресна

    5 15 Отговор

    До коментар #30 от "Зелен-ски":

    Задунайските руски роби люто мразят Зеленски защото не предаде страната си, не падна на колене пред Путин а поведе украинският народ в битка. Битка за оцеляване не само на Украйна, но и на цялата Западна цивилизация. Със своята смелост спряганият за клоун украинският президент направи за смях руският фюрер. При посещението на Зеленски в България смешен стана българският /все още/ президент. Защото ясно се видя, че един бивш комедиен актьор е 100 пъти повече главнокомандващ и 1000 пъти повече президент от Радев! Всъщност по време на срещата между двамата, президента беше само един - Зеленски а срещу него стоеше една мръсна руска подлога!

    Коментиран от #42, #55

  • 35 Истината

    2 9 Отговор

    До коментар #33 от "МирО":

    На руската газ НИКОГА НЕ СА НАЛАГАНИ САНКЦИИ бе умно русофилче!
  • 36 Тиквоча

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    А ти записали се за прайда?

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Цитирах

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "Последния Софиянец":

    Виктория Нюланд а ме изтриха!?!

    Коментиран от #40

  • 39 Механик

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Тиквоча":

    От баща ти и братята ти човек не може да се вреди.
  • 40 Последния Софиянец

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Цитирах":

    Защото цитата е руски фейк.

    Коментиран от #43

  • 41 Винаги е така

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    С бившите соц републики винаги е така, разпад глад и мизерия
  • 42 Зелю

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "Кресна":

    играе роля в чужд сценарий.Което си може.Въпросът е в ,че в Холивуд понакога гл.герой на филма не свършва добре.За жалост в този случай хепиенд е малко вероятен!

    Коментиран от #44

  • 43 Не е

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Последния Софиянец":

    сам го чух! На ушите си ли да вярвам или на Факти!?

    Коментиран от #46

  • 44 Кресна

    3 9 Отговор

    До коментар #42 от "Зелю":

    И русофилите играете по чужд, руски сценарии. Независимо, че смятате руснаците за братя. В Мосфилм и в руското кино като цяло филмите с нещастен край преобладават. Вашият ще свърши с ДЕПУТИНИЗАЦИЯ.
  • 45 Механик

    12 3 Отговор
    Давайте, давайте! Още давайте, па цените нека станат космически.
    Ние ще потърпим. Свикнали сме. Ама да видим дали разглезените европейци ша са на това мнение.
    На Путин вече му е много зле.... от смях.
    Направо го разглобихте тоя човек. Въздух не може да си поеме от смях.

    Коментиран от #48

  • 46 Последния Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Не е":

    За ефекта Мандела чувал ли си? Това се е случило с теб.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мишел

    3 6 Отговор

    До коментар #45 от "Механик":

    Като не ти харесва в ЕС винаги може да се изнесеш в Русия.

    Коментиран от #57

  • 49 Фон дер Лайнен

    6 2 Отговор
    Освен тези 50 Милиарда съм подготвила още 100 Милиарда за моя приятел зеления.
    З
  • 50 дядото

    3 1 Отговор
    ама те слугите теглят винаги повече от господарите
  • 51 Факт

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Перо":

    Само забравяш,че кодовете на тнр (украинско ядренно оръжие)бяха в президента на...Русия!

    Коментиран от #52

  • 52 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Факт":

    Осъзнаваш ли каква глупост си написал?
  • 53 Механик

    7 2 Отговор
    Аз съм медийна звезда,
    а забрави ме света.
    Днеска много съм сърдит.
    Чак съм вече динамит.

    Явно тука се оказа-
    днес модерната е Газа.
    Вестникът това го каза,
    пишат Мара и Джамбаза

    Вънка стана Есен-Кестен,
    а аз станах неизвестен.
    Сега на мода идвал Биби,
    (дано бял да не види!)
  • 54 плащайте на Зеленски да ви дойде акъла

    8 2 Отговор
    САЩ му отказаха военна помощ и сега натискат ЕС да му издържат изродийте.
  • 55 Моряка

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "Кресна":

    Президента Радев е пилот- т.е. сдържан човек.Сдържа се да не обърше един на опаки на Зеления мухльо,когато последния нареждаше какво да направи България.И ко ти харесва този безочлив просяк,бе Кресна?
  • 56 Как беше

    3 1 Отговор
    " Намери глупак който да ти реализира интересите за собствена сметка....."
  • 57 Механик

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "Мишел":

    Виж сега, моето момиче (или пък момче от другия пол).
    Аз след като свърши договора ми с Легиона (може и да си чувало за него), можех да остана във Франция или да отида във всяка държава (западна) и то съвсем законно и на добро положение.
    Аз избрах да се върна в България, за да работя тука и да допринасям. Да съм тука, където почиват костите на дедите ми, дали живота си за тази страна, както и костите на хиляди чужденци, дошли за да освободят моята Родина.
    Така че, аз си оставам в България, а на теб като не ти харесвам, стягай прашките и заминавай в Брщксел, където стават такива пищни прайдове. Знам че това те влече.

    Коментиран от #64, #65

  • 58 Реалист

    3 9 Отговор
    Украйна се бие за мира на цяла Европа .
    Редно е Европа да помага най много, което все още е много малко, в сравнение със заплахата за Мира от страна на терористичната московия и фашисткото и управление.
  • 59 Моряка

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Перо":

    Украйна я направи държава пияндето американски агент Б.Елцин.Той я гарантира.Сега да си търсят гаранциите от Елцин.

    Коментиран от #62

  • 60 САЩ от де пари бре

    7 4 Отговор
    Зелени идиотино ? Тя фалира преди две години реално.
  • 61 Защото

    7 5 Отговор
    Европа знае какво зло е Рашистан. САЩ са малко далеч и не им пука толкоз, но ние помним злото.
  • 62 Така ли мислиш?

    4 6 Отговор

    До коментар #59 от "Моряка":

    Ми по тая логика Путлеристан още не е станал държава, а е някаква сбирщина от зли и алчни племена..

    Коментиран от #67

  • 63 Брамак

    3 2 Отговор
    КИЛО ДОМАТИ 10 ЛЕВА.КРАСТАВИЦИТЕ ПО 6ЛВ.КРОМИД ЛУК 3ЛВ.ЛУКАНКА 59ЛВ.Вийте слава.
  • 64 Ей Механика

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "Механик":

    Дядо ми е участвал в ВСВ ,прадядо ми в 2 войни ,защитавал е родината от руската пап...лач през 1916 в Добруджа бил е 2 г.пленник във Франция.Аз съм служил на тая държава и още и служа,но не ми говори за джендъри щото онзи ден в Парижкото метро двама седмокласници с вид на принцеси си говореха па руски И съм твърдо против россията само да ти кажа.

    Коментиран от #72

  • 65 ...

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "Механик":

    ...а защо си бил във Френския легион,а не във Вагнер,другарю? Защо си слугув@л на гнилия Запад,вместо да се бориш за путиновата правда?
    Аман от лице.мерни прорашисти!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Моряка

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "Така ли мислиш?":

    Учил съм 2 пъти логика и все с отличен,но нещо не мога да ти схвана логиката.

    Коментиран от #71

  • 68 Коментар

    1 1 Отговор
    Зеленият Гаргамел е доволен,защото жена му ще има парички да си купува още бяло злато.Пък може и да остане нещо за още едно имение на някой морски бряг.
    Защо просто не спрете тази война?!Зеленият вече разчисти територията с безсмислените месомелачки.Няма смисъл повече!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мим":

    Да приключва. Да си се прибират в мизерните панелки и да се давят в блатата алкотата рашки. Белким са разбрали какво е вътрешна тоалетна и тоалетна хартия.

    Коментиран от #76

  • 71 Ми то

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Моряка":

    в Магадан каквато и логика да учиш все тая.
  • 72 Хи хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ей Механика":

    . не ми говори за джендъри щото онзи ден в Парижкото метро двама седмокласници с вид на принцеси си говореха па руски. .....

    Със сигурност са били усръинси.
  • 73 Бай Дън

    1 0 Отговор
    САЩ страната с най големия дълг се прави на богата раздава чужди пари, сега и Европа по нейните стъпки. Европа да къта че ще и трябват за емигрантите които приюти след Израел нещата ще се усложнят.
  • 74 Ццц

    1 0 Отговор
    Още преди година писах, че васална Европа ще плати сметката за гяволиите на Байдън дрът и Байдън джуниър (на 70 години) А Европа можеше да е с 50 млрд. напред, ако се държеше с руснаците срещу американската напаст.
  • 75 нташичкият зеленяк

    1 0 Отговор
    ги мери и сравнява, та да предизвика съревнование между тях. Насъсква ги един срещу друг. Милият той. Американецът Сорос купи всички украински политици чрез подкупи, за да се борят с корупцията. Зеленски, използвайки откраднатите пари на Коломойски, стана президент, за да се бори отново с корупцията. Той се бори толкова добре, че стана милиардер в долари с много имоти в чужбина. Слуга, така да се каже, на народа си купи дворец в Египет на елитно място, докато войниците гладуват в окопите.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Добре

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "МирО":

    Като отидеш ще разбереш
Новини по държави: