Отидете към основна версия

1 412 24

Германия ще предостави 35 000 войници, за да засили способностите за възпиране и отбрана на НАТО

  • германия-
  • нато-
  • войници

Германия ще предостави 35 000 войници за засилване на способностите за възпиране на НАТО, а Израел поиска от Берлин боеприпаси за военни кораби

Снимкa: Shutterstock

Германия ще предостави 35 000 военнослужещи от 2025 г. нататък, за да засили способностите за възпиране и отбрана на НАТО, заяви министърът на отбраната Борис Писториус в Брюксел, където участва във втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението на Писториус е свързано с новите планове за отбрана, приети на срещата на върха на НАТО във Вилниус през юли. Плановете бяха изготвени на фона на войната на Русия срещу Украйна и имат за цел да подготвят по-добре военния алианс за развитието на най-лошия сценарий, като например нападение срещу държава членка на НАТО от страна на Русия или терористична групировка.

До 300 000 военнослужещи от НАТО, както и съответното оборудване, ще бъдат предназначени за бързо разгръщане от страните, в които се намират, и разполагането им в определена територия или държава.

Германия ще предостави също така около 200 самолета, както и други ключови средства, за бързо разгръщане, заяви Писториус. Около 4000 германски войници ще бъдат постоянно разположени в Литва.

Германският министър заяви, че Израел е поискал от Берлин боеприпаси за военните си кораби след мащабното трансгранично нападение от страна на палестинското движение "Хамас". Той уточни, че ще разговаря с израелските си партньори, за да научи повече подробности за искането.

Германия ще предостави медицинско оборудване и ще позволи на Израел да използва два от наетите от Берлин израелски бойни дронове "Херон ТП" (Heron TP), разположени в региона, отбеляза Писториус. "Заставаме на страната на Израел", категорично заяви той на фона на продължаващите вече шести ден сражения между израелските сили и бойците на "Хамас".

Днес израелският министър на отбраната Йоав Галант ще се включи чрез видеовръзка в срещата на министрите на отбраната в Брюксел и ще даде повече информация за развитието на ситуацията.

Според израелски официални представители най-малко 1300 израелци са били убити, откакто "Хамас" започна кървавите нападение срещу кибуци в близост до границата с ивицата Газа и музикален фестивал. Военните твърдят, че сред загиналите има над 200 израелски военни.

Израел започна ответни удари срещу ивицата Газа, при които според палестински официални представители са загинали най-малко 1200 души.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: