12 Октомври, 2023 13:05 1 411 24

Германия ще предостави 35 000 войници, за да засили способностите за възпиране и отбрана на НАТО

  • германия-
  • нато-
  • войници

Германия ще предостави 35 000 войници за засилване на способностите за възпиране на НАТО, а Израел поиска от Берлин боеприпаси за военни кораби

Германия ще предостави 35 000 войници, за да засили способностите за възпиране и отбрана на НАТО - 1
Снимкa: Shutterstock

Германия ще предостави 35 000 военнослужещи от 2025 г. нататък, за да засили способностите за възпиране и отбрана на НАТО, заяви министърът на отбраната Борис Писториус в Брюксел, където участва във втория ден от срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението на Писториус е свързано с новите планове за отбрана, приети на срещата на върха на НАТО във Вилниус през юли. Плановете бяха изготвени на фона на войната на Русия срещу Украйна и имат за цел да подготвят по-добре военния алианс за развитието на най-лошия сценарий, като например нападение срещу държава членка на НАТО от страна на Русия или терористична групировка.

До 300 000 военнослужещи от НАТО, както и съответното оборудване, ще бъдат предназначени за бързо разгръщане от страните, в които се намират, и разполагането им в определена територия или държава.

Германия ще предостави също така около 200 самолета, както и други ключови средства, за бързо разгръщане, заяви Писториус. Около 4000 германски войници ще бъдат постоянно разположени в Литва.

Германският министър заяви, че Израел е поискал от Берлин боеприпаси за военните си кораби след мащабното трансгранично нападение от страна на палестинското движение "Хамас". Той уточни, че ще разговаря с израелските си партньори, за да научи повече подробности за искането.

Германия ще предостави медицинско оборудване и ще позволи на Израел да използва два от наетите от Берлин израелски бойни дронове "Херон ТП" (Heron TP), разположени в региона, отбеляза Писториус. "Заставаме на страната на Израел", категорично заяви той на фона на продължаващите вече шести ден сражения между израелските сили и бойците на "Хамас".

Днес израелският министър на отбраната Йоав Галант ще се включи чрез видеовръзка в срещата на министрите на отбраната в Брюксел и ще даде повече информация за развитието на ситуацията.

Според израелски официални представители най-малко 1300 израелци са били убити, откакто "Хамас" започна кървавите нападение срещу кибуци в близост до границата с ивицата Газа и музикален фестивал. Военните твърдят, че сред загиналите има над 200 израелски военни.

Израел започна ответни удари срещу ивицата Газа, при които според палестински официални представители са загинали най-малко 1200 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Агресорът

    19 5 Отговор
    САЩ и НАТО от 70 г. разпалиха вс войни! Не са водили нито една отбранителна, но додесоха милиони жертви и страдания по света.
  • 3 Урюрвкос

    9 3 Отговор
    а ние колко ще мобилизираме запасняци
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ти да видиш

    16 3 Отговор
    И кой ще възпирате, мало....умни....ци?
    Врагът ви не действа с оръжия, а ви кара да вършите глупости и вземате глупави решение.
    Съсипахте цяла Европа, за да му угодите. Сещайте се кой е. Ако се затруднявате, ще ви подскажа - намира се отвъд атлантическия океан.
  • 6 Мдаа

    17 1 Отговор
    Работих в Украйна преди мкого време и през свободното си време обикаляхме с едни момчета с металодетектори по поля и гори...Пуснеш детектора и пищи отвсякъде и трябва да си прецизен вадили сме неизбухнали или пък неизползвани снаряди стоящи още в сандъците си,мини,какво ли не,дори в едно блато изкарахме немски мотор,но това,което ми направи най силно впечатление са купищата немски кости-някой все още със изгниващи по тях униформи...Искам да кажа,че който не се учи от историята е принуден да я повтаря...
  • 7 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Продаваш ли го? Колекционер съм и питам абсолютно сериозно ! Плащам добре.
  • 8 да да

    15 1 Отговор
    Европа лесна плячка за всеки, където и да падне ракета ще има 1000 убити.. кого ще възпирате..Мир на всички ..без идиоти обичащи войни и плячкосване..
  • 9 зле

    2 8 Отговор
    крайно време е Германия да се върне на картата като военна сила!!!! стига са били либералнипедали видя се че не се получава без тях!
  • 10 зле

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    не гледай така повърхностно на нещата
  • 11 ...

    2 4 Отговор
    Чалмите май забравиха 6 дневната война където Египет, Сирия, Йордания, Ирак бяха намачкани от Израел съвсем сама.
  • 12 Всички

    2 0 Отговор
    само "дай , дай , дай....." !
  • 13 катран

    9 2 Отговор
    Едно време Хитлер предоставил близо 10 млн..войници..и накрая имаше парад в Берлин..Трябва за разберат чиновници от Брюксел и отделно всяка държава в ЕС...сащ и пръст няма да мръднат , ако случайно някаква ракета затрие половин примерно Варшава или Амстердам..пука им....Ще кажат..трябва да създадем комисия..да проучим нещата...

    Коментиран от #17

  • 14 ЯМБОЛИЯ

    3 0 Отговор
    DEUSCHLAND WIR KOMMEN. Пак ще се възвърне силата на ГЕРМАНИЯ в рамките на НАТО. Няма само АМЕРИКА да движи Алианса.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха ха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хм...":

    ой мило... още ли не си отворил очите? Те са на другия край на това което подаваш на господаря си. там отваряй.
    всички видяха резила на руската армия. над 18 месеца... втора магучая... в Украйна обаче.
  • 17 зле

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "катран":

    червенбоклук си и такъв ще си останеш., ако не бяха сащ и великобритания да натискат ссср с помощи, технологой и храна никога нямаше да има парад в брлин а в Макве
  • 18 А Китай ще предостави

    4 0 Отговор
    На БРИКС 20 милиона солдати, а Русия 300 Сарми и 1 милиона Циркони, Иран 1 милион военнослужещи и 5 милиона ракети, Ким от Северна 300 стратегически ракети и до тука с хегемонията...

    Коментиран от #21

  • 19 ШПЕРЦ

    2 0 Отговор
    С ГЕРМАНСКИ ВОИНИЦИ НАИ ДОБРЕ СЕ ТОРИ РУСКАТА ЗЕМЯ
  • 20 Грешка си човек

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЯМБОЛИЯ":

    Тези вече са половината чалми. Не се раждат вече европейци. Цяла Западна Европа вече е така. Ела и виж сам.
  • 21 зле

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "А Китай ще предостави":

    и къде после китай ще се продава стоките като всички западни фирми благодарение на които китай с неговата робска работна ръка просперира избягат от там?

    Коментиран от #23

  • 22 Вирус

    3 0 Отговор
    Какво възпиране те отанците правят войните
  • 23 Да не са само фащ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "зле":

    На този свят? Индия и Китай сами са половината от населението на планетата. А Южна Америка? Арабските страни, Африка започва да се надига... Цяла Азия? Това са все консуматори.
  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, който подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани
Новини по държави: