Отидете към основна версия

2 509 27

Глас народен: Мнозинството от германците са против изпращането на ракети "Таурус" в Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • ракети-
  • таурус-
  • нато

Германия е вторият по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ, Берлин е предоставил на Киев бойни танкове, тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана

Снимка: Официален сайт на производителя

Според проучване повечето германци са съгласни с позицията на германския канцлер Олаф Шолц да не се изпращат крилати ракети "Таурус" в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Докато 55% от анкетираните подкрепят позицията му, само 26% смятат това решение за неправилно, сочи проучване, проведено от изследователския институт ЮГов по поръчка на ДПА.

По-рано този месец Шолц изтъкна риска от ескалация, за да обоснове решението си да не предоставя крилати ракети "Таурус" с обсег на действие 500 км, въпреки спешните молби на Украйна от май 2023 г. насам. Той посочи и опасността от използването на оръжието за поразяване на цели на руска територия.

Решението обаче беше критикувано от депутати от опозиционните християндемократи, както и от партии от управляващата коалиция, а именно Зелените и СвДП.

Като цяло обаче избирателите, подкрепящи всички представени в Бундестага партии, одобриха решението му.

Подкрепата беше особено силна сред избирателите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) (79%), следвана от привържениците на социалдемократите (ГСДП) (59%), про-бизнес Свободните демократи (СвД) (57%), консервативния опозиционен блок ХДС/ХСС (53%) и германската крайнолява партия Левицата (49%).

Гласоподавателите на Зелените са разделени, като 40% определят решението като правилно, а 34% - като неправилно.

Германия е вторият по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ и Берлин е предоставил на Киев бойни танкове, тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана.

Тези доставки срещнаха разнопосочен отговор сред населението - 39% от анкетираните от ЮГов смятат, че военната подкрепа е прекалено голяма, докато 29% смятат, че се доставя точното количество оръжие.

В същото време 18 % смятат, че германското правителство трябва да предостави още повече оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: