Отидете към основна версия

1 621 16

В Техеран протестираха пред френското и британското посолство

  • иран-
  • техеран-
  • протести-
  • посолства-
  • газа-
  • болница

Иран призова арабските държави, установили отношения с Израел, да ги прекъснат

Снимка: Фейсбук

Стотици демонстранти се събраха тази нощ пред френското и британското посолство в Техеран, след бомбардирането на болница в Газа, съобщи фотограф на Франс прес, цитиран от БТА, от иранската столица.

Палестинското ислямистко движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, обвини за удара Израел. Израелската армия заяви, че отговорност за него носи групировката "Ислямски джихад", съюзник на "Хамас", която според израелските военни е изстреляла погрешно ракета, поразила болницата.

"Смърт на Франция и Англия", викаха демонстрантите в Техеран, замеряйки с яйца стените на френското посолство. Протестите приключиха мирно към 03:00 ч. местно време. По-рано няколко хиляди души се бяха събрали на площад "Палестина" в центъра на Техеран, за да изразят гнева си.

Израел и САЩ нямат посолства в Техеран, тъй като не поддържат дипломатически отношения с Иран, отбелязва АФП

Иранският президент Ебрахим Раиси обяви за днес ден на траур и предрече, че атаката срещу болницата ще се обърне срещу Израел и неговия американски съюзник.

"Пламъците от американско-израелските бомби, хвърлени тази вечер върху палестинските жертви, ранени в болница /.../ в Газа, скоро ще погълнат ционистите", заяви Раиси, цитиран от информационната агенция ИРНА. "Иран е в траур", добави той.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан призова в пост в мрежата "Екс" за "световно единство" срещу Израел, "узурпаторски режим, по-ненавистен от Ислямска държава".

Техеран призова също арабските държави, установили отношения с Израел, да ги прекъснат.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.

Свързани новини