Отидете към основна версия

3 739 37

Пентагонът с тежки обвинения към Китай

  • китай-
  • тайван-
  • южнокитайско море-
  • сащ-
  • пентагон

Министерството на отбраната на САЩ смята опасните маневри на китайски изтребители за прехващане на американски самолети и техните съюзници в Индийско-тихоокеанския регион като опити на Пекин да окаже натиск върху Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на Министерството на отбраната на САЩ смятат опасните маневри на китайски изтребители за прихващане на американски самолети и техните съюзници в Индийско-тихоокеанския регион като опити на Пекин да окаже натиск върху Вашингтон, посочват от пресслужбата на Пентагона.

Служители на Министерството на отбраната смятат, че опасното прехващане на американски и съюзнически самолети в международното въздушно пространство е "централизирана и съгласувана кампания" от страна на китайски служители с цел "принуждаване към промяна на законната оперативна дейност на САЩ", е заявила Ели Ратнър, помощник-министър на отбраната по въпросите на сигурността в Индийско-тихоокеанския регион.

Китайските прехващания не се ограничават само в небето в международното въздушно пространство. Ратнър е заявил, че това е само част от по-широк модел на поведение на Китайската народноосвободителна армия "в целия регион, в различни области и в различни географски райони".

Китайски кораби тормозят американски и съюзнически военни кораби във водите на Източнокитайско море в Южнокитайско море. "Виждаме го и на сушата срещу нашите индийски партньори", е допълнил той. "Това е част от много по-широка картина."

Ратнър изпревари някои информации от скоро публикувания доклад за китайската военна мощ, в който се посочва, че китайските изтребители все по-често се ангажират с принудително и рисковано оперативно поведение.

"От есента на 2021 г. насам сме станали свидетели на повече от 180 такива инцидента: През последните две години те са повече, отколкото през предходното десетилетие", е подчертал Ратнър. "Това са близо 200 случая, в които оператори на НОАК (Народноосвободителната армия на Китай) са извършили безразсъдни маневри, или са изстреляли сигнални ракети, или са се приближили твърде бързо или твърде близо до американски самолети."

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.

Свързани новини