Отидете към основна версия

3 580 42

Атина осъди остро бомбардирането на гръцката църква в Газа

  • газа-
  • гърция-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • църква

Експлозия разтърси снощи гръцка православна църква, приютяваща изселени палестинци

Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцкото министерство на външните работи изрази днес своя "ужас" във връзка с жертвите на експлозия, която повреди гръцка православна църква в Газа, предаде електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от БТА.

"Изразяваме дълбоката си скръб за загубата на човешки живот", се посочва в изявление на министерството от петък. "Безопасността на цивилното население и сигурността на местата за поклонение и религиозните институции трябва да бъдат гарантирани и спазвани от всички участващи страни", се отбелязва още в съобщението.

Експлозия разтърси снощи гръцка православна църква, приютяваща изселени палестинци, съобщиха властите в Газа, цитирани от Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че църквата е пострадала при израелски въздушен удар, който според израелската армия е бил насочен към намиращ се наблизо щаб и контролен център на "Хамас".

Според телевизия Ал Джазира при взрива са загинали осем души, а десетки са получили наранявания. Църквата "Свети Порфирий", която носи името на епископа на Газа от 395 до 420 г., се намира в частта Ал Зейтун на стария град на Газа, отбелязва АП. През седми век тя става джамия, а през 12-ти век по време на кръстоносните походи, е построена нова църква.

Йерусалимската патриаршия направи изявление, в което осъди нападението и заяви, че "няма да се откаже от своя религиозен и хуманитарен дълг" да оказва помощ.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: