Отидете към основна версия

3 724 22

Скандал в Берлин: Пропуснати са повече от 5 млрд. военна помощ на Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • олаф шолц-
  • война-
  • русия

Общият обем на помощта за Украйна от Германия, хуманитарна, финансова и военна, през последната година и половина възлиза на около 23 милиарда евро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският министър на финансите Кристиан Линднер е предвидил твърде малко пари за Украйна в следващия бюджет, пише Bild, като се позовава на данни от поверителен документ на министерството на отбраната.

Министерството на отбраната на Германия е обезпокоено, че в проектобюджета за 2024 г., представен от Министерството на финансите, липсват повече от 5 милиарда евро (9.80 милиарда лева) за военна помощ за Украйна.

Според изданието министърът на финансите Кристиан Линднер е обещал 4 милиарда евро (7.84 милиарда лева) за украинските въоръжени сили до 2024 г.

-3,1 милиарда евро (6.08 милиарда лева) за вече одобрени проекти,

-770 милиона евро (1. 509 милиард лева) са запазени за подкрепа чрез германското външно министерство

-120 милиона евро (235 милиона лева) за нови военни проекти.

Според Министерството на отбраната на Германия нуждите на въоръжените сили на Украйна са много по-големи. Агенцията очаква, че Киев ще поиска допълнително около 5,22 милиарда през следващата година и изброява за какво ще са необходими средствата.

Това са 880 млн. евро за укрепване на системата за противовъздушна отбрана, 675 млн. евро за бронирана техника, 390 млн. евро за повишаване на ефективността на инженерните войски, 935 млн. евро за защитно оборудване, 2,34 млрд. евро за поддържане на техниката в добро състояние, резервни части, ремонти . Освен това проектът не включва 525 милиона евро за Бундесвера за замяна на оборудването, прехвърлено на въоръжените сили на Украйна.

Окончателният бюджет за 2024 г. трябва да бъде приет в средата на ноември, уточняват от Bild. Явно дотогава коалицията очаква напрегнати преговори.

Общият обем на помощта за Украйна от Германия, хуманитарна, финансова и военна, през последната година и половина възлиза на около 23 милиарда евро.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: