Отидете към основна версия

5 294 62

Рогозин към Владимир Путин: Ударете Украйна с космическа ракета

  • дмитрий рогозин-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия

На 21 декември Дмитрий Рогозин и ръководителят на правителството на т.нар. "ДНР“ Виталий Хоценко бяха ранени в Донецк, според твърденията след обстрел от Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин е предложил на руския президент Владимир Путин да удари Украйна с космическа ракета. Това се е случило малко след като беше ранен в Донецк през декември миналата година, съобщава BILD, като се позовава на източници и записи на разговорите на Рогозин с генералния директор на ракетно-космическия център.

Изданието получава записи от разговорите на Рогозин с Дмитрий Баранов, генерален директор на ракетно-космическия център "Прогрес".

Съдейки по тях, от началото на януари 2023 г. те обсъждат техническите подробности за организирането на атака срещу голям град в Украйна с помощта на ракета-носител, която се използва за полети в космоса. Те стигат до извода, че е най-добре да я изстрелят от космодрума Плесецк с експлозиви на борда. Според Баранов основният проблем е, че поради свръхзвуково навлизане в атмосферата съществуващите тежки фугасни бомби или управляеми бойни глави ще прегреят. Рогозин обещава да се консултира с дизайнера Юрий Соломонов.

Bild съобщава, че няколко дни по-късно той е намерил решение. Освен това те обсъждат и факта, че части от ракетата могат да паднат на руска територия. Те също се притесняват, че грешката при удара може да бъде между 50 и 100 км. Рогозин попита Баранов колко време ще му трябва за подготовка. Той отговаря, че около шест месеца.

Изданието съобщава, че Рогозин нарекъл Путин "нашия велик и страшен“ и казал, че ще му предаде плана чрез Антон Вайно. Според BILD планът е бил съобщен на Путин на 16 януари. Как е реагирал на това, не е известно.

На 21 декември Рогозин и ръководителят на правителството на т.нар. "ДНР“ Виталий Хоценко бяха ранени в Донецк, според твърденията след обстрел от Украйна. Медиите съобщават, че Рогозин е получил рана от осколка в меките тъкани на главата, проникваща осколкова рана в седалището и проникваща рана в лявото бедро. Самият Рогозин твърди, че над дясната лопатка е влязъл метален фрагмент с размери 3х4 мм.

На 23 януари 2023 г. Рогозин заяви, че с помощта на сателит е засякъл гаубицата, която е стреляла по него, и подготвя операция за "възмездие“.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: