Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:23 2 740 120

Защо се върнах в Русия: разказът на един IT специалист

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация

Преместване в някой от мегаполисите в Западна Европа не е опция за руснака

Защо се върнах в Русия: разказът на един IT специалист  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Бях възмутен, че държавата може да ме изпрати на война, без да ме пита". Така Алексей, компютърен специалист от Русия, обяснява решението си да замине за Грузия. Няколко месеца по-късно той все пак се връща. Защо?

Седалището на голяма руска банка се намира в модерна офис сграда в южната част на Москва. Алексей (името му е променено, б. ред.) е добре платен IT специалист, на 30 години е и е заклет противник на войната срещу Украйна. Поради тази причина още в началото е мислел да напусне Русия, споделя той пред репортер на германската обществeно-правна медия АРД.

"В деня, в който започна войната (24 февруари 2022 г.), излязох на протест вечерта, но хората там бяха два пъти по-малко от полицаите. Тогава разбрах: няма смисъл от митинги повече. И се замислих дали да не напусна страната", спомня си той. Малко преди това младият мъж е сбъднал една своя мечта - купил си е апартамент на изплащане, в който живеел от три месеца, уточнява изданието.

Когато миналата есен започва частичната мобилизация в Русия, Алексей решава, че е време да си тръгне. "Бях възмутен, че държавата може да реши да ме изпрати на война, без аз да мога да откажа", обяснява той решението си.

Първият месец минава като ваканция

Така Алексей, заедно с един негов колега, през септември миналата година. Пред АРД той показва снимки от хаоса, който преживяват на границата – огромно задръстване от хора, които искат да напуснат страната, което ги забавя пет дни.

Алексей пристига в Батуми, намира квартира при свой приятел и оттам работи за руска компания. Първият месец минава като ваканция. Но след това идват първите трудности и тихите съмнения – заради присъединяването на Грузия към западните санкции преводът на заплатата му е затруднен и оскъпен, езиковата бариера, както и усещането, че и най-голямото гостоприемство си има граници.

Преместване в някой от мегаполисите в Западна Европа не е опция за руснака. "Украинците отиват там, защото наистина са в опасност и всички им се радват. Но отношението към руснаците е друго: бързо разбрах, че там никой не ни чака", казва той.

Напускането на Русия остава без последици

Докато у дома приятелите, познатите и семейството на Алексей продължават да живеят постарому, той има усещането, че неговият живот е паузиран. За това в края на февруари тази година той се завръща у дома. Веднага си намира добре платена работа като специалист по информационни технологии.

Пред АРД младият мъж казва, че изобщо не съжалява за решението си да напусне Русия: "През целия си живот не съм харесвал Путин. Все още не го харесвам, никога не съм гласувал за него и няма да го направя. Разбира се, че не приемам това, което се случва. Бях против мобилизацията и затова напуснах."

Въпреки че е на 30 години и резервист, Алексей не се страхува, защото е твърде важен в работата си. Дори вече разполага и с писмено потвърждение за това - документ от банката, в която работи, че е освободен от мобилизация. Досега не е имало никакви последствия за него от това, че е решил да напусне страната заради войната, се казва още в публикацията на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    32 25 Отговор
    Дай боже всички руснаци да си отидат в русията, ама не искат бе. Запънали са
    се като магаре на мост.

    Коментиран от #9

  • 2 Мда измислени истории..

    33 11 Отговор
    Това ако е вярно....в което се съмнявам....ако беше в Украйна, този вече щеше да е на фронта и на кладбището.
  • 3 КГБ

    19 3 Отговор
    моля отпечатайте адреса и фамилията на този Алексей. наистина ми трябва. за предпочитане адреса на работата му. Благодаря ти.
  • 4 Нека и нашите путинисти се

    28 21 Отговор
    върнат в истинската си Родина - Русия. Ще им се осигури безплатен ж.п. транспорт !

    Коментиран от #14, #17

  • 5 Българин

    27 20 Отговор
    Путин съсипа държавата си

    Коментиран от #19, #29

  • 6 Българин

    19 26 Отговор
    за 30 години половината руснаци избягаха оттам и не искат да чуят за Матушка
  • 7 стоян георгиев

    20 5 Отговор
    Руснаци, напуснали страната след началото на спецоперацията, се завръщат в родината си, пише FT. Някои бяха недоволни от стандарта на живот в чужбина и ограничения кръг от контакти, докато други бяха съблазнени от по-печелившия пазар на труда и сравнително ниските цени.
  • 8 Българин

    19 21 Отговор
    в Русия останаха само алкохолици и труженички
  • 9 кравар

    20 14 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Дай боже и укрите да си се приберат, ама що ли нещо май не искат....хаххахаха
  • 10 Не страхуйся

    10 14 Отговор
    Алексей. Ще те вземат да управляваш дронове, а после някой украински дрончо-камикадзе ще те кара да съжаляваш. А на банки не бива да се вярва, нали знаеш какви са по народност най-вече банкерите?
  • 11 да де

    29 6 Отговор
    И какво всъщност казва IT-то? Никой не му е създал проблем заради това, че си е тръгнал, а после че се е върнал. Сам твърди, че познатите му си живеят както преди и като се е върнал си е намерил добре платена работа къде му е проблема.

    Коментиран от #33

  • 12 а русофоборците ги мислят за зверове

    18 4 Отговор
    Досега не е имало никакви последствия за него от това, че е решил да напусне страната заради войната, се казва още в публикацията на АРД.
  • 13 Хм...

    13 7 Отговор
    Същата статия от преди два- три месеца.
    Някакви новини от контраофанзивата?

    Сало!

    Коментиран от #22, #40

  • 14 Даа

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нека и нашите путинисти се":

    До фронта!
  • 15 Българин

    13 15 Отговор
    никой нормален човек не би живял в Русия

    Коментиран от #20

  • 16 стоян георгиев

    12 5 Отговор
    Егор Гайзаров говори свободно английски, има диплома по бизнес администрация от Парижкото бизнес училище и прекарва първото десетилетие от кариерата си в стабилно изкачване в ранговете на Boston Consulting Group и Procter Gamble. Газаров замина за Армения, за да изчака ситуацията и да разчита на по-нататъшен кариерен растеж на Запад или Близкия изток.
    Но по-малко от шест месеца по-късно той реши да се върне в Русия: беше разочарован от предложението на пазара на труда за човек с неговия опит.
    „Стигнах до извода, че всъщност възможностите за работа в чужбина изобщо не са толкова добри, заплатите се изяждат от данъци, стандартът на живот изобщо не отговаря на това, с което съм свикнал, преместването не беше най-добрият вариант както може да изглежда“, обясни той по телефона от Москва.

    Коментиран от #24, #37

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    8 6 Отговор
    Стотици хиляди руснаци избягаха от страната миналата година, но някои, като Газаров, решиха да се върнат в Москва, което предполага, че Кремъл е успял да запази остатъците от нормалност в столицата и донякъде да смекчи масивните икономически сътресения в резултат на конфликта , пише Financial Times.
  • 19 до5 ганьо българина дето постоянно хейти

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    а тиква и сие съсипаха държавата ни преизбирани от такива като теб

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КГБ

    5 3 Отговор
    моля отпечатайте адреса и фамилията на този Алексей. наистина ми трябва. за предпочитане адреса на работата му. Благодаря ти.
  • 22 Ето я

    10 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хм...":

    Която всеки ден се подновява. Нали русофилите и путинофилите тук се бяха притеснили как върви контрнаступа на Украйна, та ето ви сега новина.
    Украинските "джендъри" бият руските "богатири" като маче у дирек!!!

    Коментиран от #60

  • 23 няма значение

    11 6 Отговор
    какви ги е говорил тоя - ясно като бял ден е, че не му се ходи на война. Уредил се е.
    Обаче, за едно не е прав - в ЕС, вече никъде не се радват на украинците. Навсякъде се чудят как да ги махнат, че са като търтеи за системите им. Съчувствието се изпари още в първите месеци, когато лъсна наглостта им.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян георгиев

    7 4 Отговор
    Това определено не е икономическа миграция в нейния класически смисъл“, каза Сергеева. „Това са хора, които са били отлични специалисти в Русия, а сега са загубили пари, добри възможности, стабилни доходи, ниски данъци и сметки за комунални услуги, статус... За мнозина качеството на живот в чужбина е спаднало значително.“
    Кремъл се възползва от тази тенденция. През юни Путин каза, че половината от руснаците, които са напуснали след избухването на военните действия, вече са се върнали. „Не виждам нищо лошо в това“, каза той.

    Коментиран от #38

  • 26 Българин

    13 3 Отговор
    200 хиляди руснаци също се върнаха от Украйна ......
  • 27 Айде русоро6ове

    8 5 Отговор
    Родана мать зовет🤪🤣🤣 ходете там тука работа немате

    Коментиран от #31, #36, #89

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 затова

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    такива като тоя се връщат, па и са доволни. Нищо, че Путин е разсипал Русия.
    Виж, украинците се молят да не ги върнат. Защо ли?
    Вероятно, защото Зеленски ги направи най-проспериращата се и развиваща държава!
    Усещаш ли се какви смешки пишеш?
  • 30 Козарите от ПП и ДБ

    6 6 Отговор
    при обявяване на мобилизация няма да бягат в чужбина защото нищо не могат да работят.
    Ще се крият по дупките като плъхове
  • 31 Хахол

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Айде русоро6ове":

    Кажете това на избягалите в България украинци!!! слаб?
  • 32 Антифашист

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "до5 ганьо българина дето постоянно хейти":

    Пак си се сбъркал!! Съсипахте я ти и такива като тебе,които си мислите че отново ще се върне комунизма!!

    Коментиран от #35

  • 33 Атина Палада

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "да де":

    За руснака нищо интересно... Интересното е при ДВ... Предвид статията, изглежда обръщат палачинката!
  • 34 стоян георгиев

    7 2 Отговор
    Други западни служители казват, че мнозина са решили да се върнат поради враждебност и подозрение към руските емигранти. Те цитират примера на чешкия президент Петр Павел, който призова службите за сигурност да "държат под око" всички руснаци в западните страни, и правят паралели с прословутото отношение на САЩ към японците по време на Втората световна война, които бяха интернирани почти до края на войната. За руснаците, които не подкрепиха Путин, това беше шок; те изпитаха омраза на базата на националността си и решиха да се върнат.
  • 35 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Антифашист":

    И как е възможно да се върне нещо, което не е било никога?
  • 36 Хахол

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Айде русоро6ове":

    хайде, кажи това на украинците, които избягаха в европа, за да избегнат мобилизацията по всякакъв начин. ха ха
  • 37 Инна

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    "Проблемът на съветското образование беше, че то възпита творците. Трябва да образоваме грамотни потребители"- веднъж каза бившият министър на образованието Фурсенко.
    Днес имаме работа с такива "компетентни потребители", които имат родина, където дупето им е топло.

    Коментиран от #51

  • 38 В ютюб

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    има много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: "стойте си в хубавата Русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".
  • 39 стоян георгиев

    7 6 Отговор
    завърналите се са изненадани от очевидната нормалност в Москва: ресторантите и баровете все още са претъпкани, западни компании като McDonalds, Starbucks и Dominos Pizza отвориха отново под руско управление с едва променени имена и лога, след като западните собственици напуснаха страната. Производителите напуснаха Русия и няма официални прожекции, но пиратските версии на „Барби” се въртят на големия екран, сякаш нищо не се е случило.
  • 40 Ученик

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хм...":

    Какво стана с вторая безаналогова,дето тръгна за Берлин,емигрира ли?
  • 41 стоян георгиев

    8 5 Отговор
    29-годишният специалист по финансови технологии Никита Киктенко напусна Москва за Киргизстан през 2022 г. Тази пролет той реши да се върне в столицата, за да посети приятели и семейство. Очакваше да остане там един месец. Но накрая остана.
    "В чужбина имате много ограничен кръг от приятели... много високи данъци, жилищата са много скъпи, качеството на живот е много по-ниско от Москва, различна религия, хората са агресивни, заплатите са малки. - Но когато се върнете, осъзнаваш, че у дома е много по-добре. Животът продължава, бизнесът се развива ". пише Financial Times
  • 42 стоян георгиев

    7 2 Отговор
    Някои млади професионалисти казаха, че са се върнали за по-доходоносен пазар на труда със свободни позиции за ръководители, тъй като най-големите технологични компании в страната търсят заместници за напуснали работници и предлагат високи заплати.
  • 43 Урюрвкос

    11 3 Отговор
    30 годишен през целия си живот не обичал Путин но получил образование, високо платена специалност и възможност да дрънка глупости не наказано

    Коментиран от #49, #53

  • 44 стоян георгиев

    10 3 Отговор
    това пише британската преса! Как, оказва се! Москва е много по-добра от Европа! Чудеса!
  • 45 стоян георгиев

    6 3 Отговор
    Един бивш глобален консултант на BCG, който се премести в азербайджанския офис на компанията, когато тя затвори московските си операции, каза, че в крайна сметка е решил да се върне на старша позиция в Yandex, най-голямата търсачка в Русия, където предлаганата от тях заплата е двойно по-голяма от предишната.

    Коментиран от #52

  • 46 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    Друг бивш партньор на BCG, който се премести с фирмата в Латинска Америка, реши да се върне в Москва и да отвори собствен бизнес, изкушен от относителната евтиност на живота. Той каза, че наемането на първокласен апартамент в центъра на града му струва само 2000 долара на месец, а изисканите ястия и напитки са много по-евтини, отколкото в Западна Европа.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тони

    2 3 Отговор
    Би било по-добре всички тези „класни специалисти“, както и останалите 2% гуано, да останат завинаги извън Русия
  • 49 Р.К.И.

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Урюрвкос":

    Путин ли раздава дипломите за завършено образование?
  • 50 Хахол

    9 1 Отговор
    Надявам се в Господ да спаси Русия от този подъл Запад с животинските му инстинкти!!!
  • 51 Атина Палада

    9 3 Отговор

    До коментар #37 от "Инна":

    Образователната система в съветска Русия, целият соц. лагер, Франция и Германия (ГФР) беше идентична... И най-добрата в света.... След 90-те години започнаха съсипването й... Сега образователната ни система е досущ като на Запад и САЩ... Приказките за т. н. "престижни" Западни университети са само един балон... Русия се опита да пресече съсипването на образователната им система.....Но доста по късно...След едно, две десетилетия чак се зае с това...

    Коментиран от #59

  • 52 Р.К.И.

    5 6 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Връщат се от Киргистан и Азербейджан (бягството от великата е било паническо - където му видят очите!), не се е чуло да са се върнали от Лондон и Ню Йорк.

    Коментиран от #54, #55, #56, #57, #58, #63

  • 53 Хахол

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Урюрвкос":

    имат една и съща песен, цял живот не харесваха Путин, но продължаваха да получават пари, апартамент, пенсии и медицински грижи. А дъщерята на Навални учи в Америка! защо стана така Как беше толкова лесно да бъде приета безплатно във висше учебно заведение?

    Коментиран от #69

  • 54 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Р.К.И.":

    Британският вестник Financial Times съобщи, че всеки ден все повече хора, напуснали страната след началото на спецоперацията в Украйна, се завръщат в Русия. Според изданието около 120 хиляди руснаци вече са се върнали в родината си.
    Авторите на статията отбелязват, че повече от 15% от заминалите граждани вече са се върнали в Русия и според западни анализатори този поток тепърва ще се увеличава. Експертите смятат, че основните причини за завръщането са относително високите разходи за живот в чужбина и ниските заплати.
  • 55 Атина Палада

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Р.К.И.":

    Не знаеш ли, че в последните няколко години, емиграцията от Ню Йорк е с размери на евакуация?
  • 56 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "Р.К.И.":

    Иван Ургант напусна Русия, след като програмата му беше премахната от програмата за излъчване на Първи канал заедно с други развлекателни предавания. Телевизионният водещ не подкрепи SVO и замина за Израел през март 2022 г., но месец по-късно се върна в Москва и продължи да работи на корпоративни събития.
  • 57 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Р.К.И.":

    Ксения Собчак отлетя за Израел през март 2022 г. със сина си Платон. Тя остана в чужбина около месец. Връщайки се в Москва, журналистката каза, че не възнамерява да напусне родната си страна завинаги.
  • 58 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Р.К.И.":

    Скоро след началото на специалната операция комикът и певец Александър Рева напусна Русия, но още през септември се върна в Москва и отново започна да се появява на светски събития, той увери, че няма да напуска Русия отново
  • 59 Р.К.И.

    3 9 Отговор

    До коментар #51 от "Атина Палада":

    Русия имала най-много висшисти в света, но не може ....пирони да произведе! Егати образованието. Вие защо не мислите, а само като папагали повтаряте набиванто в главите ви "величие". Гледа се крайният резултат. Образованието е процес и след като завърши процесът, това образование трябва нещо да произведе (не само материално), да материализира наученото. И какво е тава което произвежда Русия? Нищо! Значи образованието е една голямо нищо.Най-голямото нищо в света.

    Коментиран от #62, #66, #68, #71, #72, #73, #74, #75, #76, #77, #81, #90, #91, #92, #94, #95, #96, #97, #98, #99, #100, #101, #102, #103, #105

  • 60 Ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ето я":

    Вярно си ненормален.
    Руснаците опъват укроабдалите като маче у ботуш
  • 61 Никой

    3 5 Отговор
    Отношението към руснаците е друго : бързо разбрах че там никой не ни чака. Руснаците винаги разбират " братството " като слугинаж пред тях.

    Коментиран от #64

  • 62 Най добре е

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    да се окачиш на първия клон.
    С простак не се спори
  • 63 стоян георгиев

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Р.К.И.":

    Модният историк Александър Василиев, който освен руския си паспорт има литовско и френско гражданство, изпрати отворено писмо до литовската община Висагинас през февруари 2022 г., в което критикува действията на Кремъл, и замина за Париж. През март водещият на „Модна присъда“ се върна в Москва и каза, че не може да си намери работа във Франция
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    През последните 24 часа някои от нашите и израелските специални части отидоха в ивицата Газа, за да разузнаят и идентифицират възможните начини за освобождаване на заложниците, и те бяха застреляни и нарязани на парчета“, каза американската армия.

    Според Макгрегър му е трудно да си представи Израел да спечели войната под една или друга форма. В същото време военната мощ на САЩ е в най-слабата си точка, страната не е готова да участва в голям конфликт.
  • 66 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Никоя държава в света не строи толкова много атомни електроцентрали едновременно, с изключение на Русия (ние строим 34 атомни електроцентрали в 12 страни по света). Страната е и световен лидер в производството и износа на ядрено гориво и различно оборудване.

    Освен това Русия остава единствената страна, която експлоатира реактори на бързи неутрони. Такива реактори са много по-скъпи за изграждане и експлоатация, но те използват уран много по-ефективно и произвеждат повече енергия.
  • 67 Никой

    3 5 Отговор
    Жерар Депардийо получи така лелеяното от него руско гражданство с указ на президента през 2013 г и емигрира там. Путин лично му връчи руския паспорт.Лееше любовни дитирамби и " братска любов " към кремълския гном. Сравняваше диктатора Путин с папа Йоан Павел II.Дори гласува през 2018 год за него и наричаше Путин " мъж с главно М " и " хуманист ". Определяше Русия за " най великата демокрация в света " ииии, изтрезня. Прибра се в родната Франция защото видите ли бил и си оставал французин по душа.

    Коментиран от #93

  • 68 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Руските космически двигатели РД-180 и неговите модификации са признати за най-добрите в света. По-конкретно, именно с нашите двигатели НАСА завладява космоса. Така през 2018 г. ръководителят на SpaceX Илон Мъск отбеляза неудобството от факта, че цялата американска космическа програма е принудена да използва руски двигатели.

    RD-180 остава най-икономичният и мощен дизайн, съществуващ на пазара, а ракетната и космическата индустрия остава една от най-наукоемките в Русия.
  • 69 Р.К.И.

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Хахол":

    Срашно е което са написал. Страшно! Наистина е страшно. Путин еднолично раздава на всички руснаци пари, апартаменти, пенсии и медицина?! Господ! Ленин и Путин ви дават всичко? Не те на вас, вие сте им дали всичко на тях. Държавата не е една персона, цяла държава е! Начинът ви на мислене е потресаващ. Той ни даде. Какво? Всичко. И откъде го взе това всичкото? Опомнете се! Вашето е по страшно от при робите, те поне са разбирали че са роби! А вие ... възхвалявате собственото си робство.
  • 70 Роза

    4 3 Отговор
    Този е имал късмет, че е ценен специалист,затова са се отнесли милостиво с него.Навярно много руснаци не се чувстват добре в чужбина,но се страхуват да не ги пратят на фронта ,ако се върнат в Русия,затова,щат или не щат,си стоят в емиграция.Живота на много хора се обърка заради политиката и войната!Така ми каза моя позната рускиня,омъжена за българин,която от много години живее в БГ.
  • 71 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Химическото производство е най-мощната индустрия в съвременна Русия. Наред със САЩ и Германия страната ни е известна със своите минерални торове, органични и неорганични химически продукти и фармацевтични продукти.

    Може би новите технологии ще дадат на руската химическа промишленост нов пробив: през февруари 2020 г. в Новосибирск беше открит най-големият завод за производство на графен в света. Този въглероден материал има невероятни свойства и се смята за материал на бъдещето, който ще замени пластмасата.

    Коментиран от #104

  • 72 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Русия има най-големия ледоразбивач флот в света! Около 40 ледоразбивача (точният брой не е известен, тъй като някои проекти остават в тайна). Освен това 5 от този флот са ледоразбивачи с ядрен двигател, никой друг в света няма такива!

    Благодарение на това можем да развием северната част на Русия и Арктика. И пробийте дебелината на леда, който постоянно свързва Северния ледовит океан!

    Коментиран от #79, #80

  • 73 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Русия има силна нефтопреработвателна промишленост, която снабдява потребителите в страната и чужбина с петролни продукти
  • 74 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Евро-5 бензин и дизелово гориво;
    втечнен нефтен газ (автогаз, който не е CNG или LNG);
    природен газ;
    битум, мазут, кокс;
    гама от моторни и трансмисионни масла за почти всеки вид транспорт;
    индустриални, индустриални и други масла и флуиди за рязане;
    гама от нефтохимическата промишленост - нитрил, винилацетат, полипропилен, полиетилен и др.
  • 75 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Всичко това и много повече се произвежда само от една (и частна) компания в една индустрия. Като цяло има много отрасли в минната индустрия и Русия произвежда много други неща: въглища, руда, фосфати, торове, каучук, шперплат, целулоза, черни и цветни метали, сплави, тъкани, целулоза и т.н.
  • 76 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Transmashholding - произвежда главни товарни електрически локомотиви (2ES5K, 2ES4K), пътнически (двусистемни EP20, работещи на променлив ток EP1M и постоянен ток EP2K), главни дизелови локомотиви (2TE25KM) и пътнически (TEP70BS), маневрени локомотиви (TEM), електрически влакове (EP2D, EG2TV - “Ivolga”), релсови автобуси (RA-3), пътнически вагони от всички класове, специални автомобили и много други продукти;
    Синара - маневрени дизелови локомотиви (ТЕМ и ТГМ), товарни електрически локомотиви за постоянен и променлив ток (2ЕС10, 2ЕС7), електрически влакове (ЕС2Г - “Ласточка”), различни видове релсово оборудване, мотриси, кранове, други специални влакове и дизел двигатели;
    Uralvagonzavod - освен самите пътнически и товарни автомобили, произвежда отделни елементи за тях, както и широка гама военно оборудване.
  • 77 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Тоест, почти цялото железопътно оборудване в Русия е руско производство (с изключение може би на някои от влаковете Sapsan, закупени от Siemens) и голяма част от него се изнася.

    Коментиран от #85

  • 78 Никой

    3 3 Отговор
    Само по лу и ди о т може да твърди, че окупатора СССР му е донесъл върховен оргазъм. Твоите " братя " донесоха на щиковете си Народния съд - кървавата машина на Отечествиния фронт,който избива елита на българската нация. Организират се убийства и побоища без съд и присъда чийто брой и до днес не може да бъде установен с точност. И ти " левичар на исляма " милееш за окупатора си СССР.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "стоян георгиев":

    Руските слонове са най розовите слонове на света...тва си го пропуснал като ми ползваш името не го пропускай.
  • 81 Атина Палада

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Не говоря за висшисти, а за образователна система... Погледни при нас. Училите 70-те,80-те години, дори и със средно образование, колко са грамотни.. А сега са с пет "престижни" университета и не могат да си напишат името грамотно..Та Харвард ли не щеш, та Оксфорд ли:))) уж все престижни, а пълни неграмотници.. Защо? Защото образователната система е такава. Да излизат полуграмотни. За да се контролират лесно.. Един грамотен/умен човек как можеш да го контролираш/управляваш? Много трудно.. .. А колкото до това, какво е произвеждала Русия, това е друга тема... Произвеждаше всичко, но няма да на влизам в тази тема.

    Коментиран от #87

  • 82 ИТ неспециалист

    2 3 Отговор
    Върнал се е един, а са избягали 10 хиляди... Ха-ха-ха!
  • 83 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Дреме ми какво можеТЕ":

    Тва работи.не е толкова луд обаче да се премести в русията не го мисли за толкова ненормален.един не отиде от тия там и нещат рубли или лади ,колкото и да ги харесват на проказки.
  • 84 невий

    1 2 Отговор
    В България русофобията е само на политическо ниво , а голямата част от населението се чуди каква муха ги хапе политиците за да демонстрират такава омраза към руснаците. На запад хората не познават руснаците и не могат да отделят лъжата от истината . Българите си знаят историята , колкото и пропагандата да я върти и суче в полза на враговете на Русия .
  • 85 Атина Палада

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "стоян георгиев":

    Стояне, не му обяснявай:)Той е с "престижен" университет и няма как да те разбере...
  • 86 Диамантената ръка

    1 2 Отговор
    Да не четем утре как 30 годишен IT руски специалист се е самозастрелял в главата с три куршума или се е подхлъзнал от покрива на блока...
  • 87 Р.К.И.

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Атина Палада":

    Търси вината в парите. Парите са Ад и Рай. Парите издържат образованието, но алчността може да донесе много тежки, в хоризонт ,последици. Ще ти дам пример от САЩ : преди години в училище в Ню Йорк, в добър квартал, правят някакво изследване. Оказва се че 20% (двадесет, не два!) от завършващите не могат да попълнят стандартен формуляр. Хора с вече средно образование! Скандал! Защо ги пускате? Директорът казва : ами от броя им зависи финансирането. Важни стават парите, не образованието. Ако трябва всяка година външно оценяване. За друго не се сещам.

    Коментиран от #109

  • 88 От страни

    2 1 Отговор
    Виж как го издокарахте тоя майцепродавец все едно че е човек. Баклук пълен - не е щеял да го пратят на война без даго питат - държавата ако пита всеки кой ще воюва? Връщат се всичките релоканти ама са зацапани вече - боклуци...
  • 89 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Айде русоро6ове":

    То и вие тук работа нямате...
  • 90 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    ТехниНИКОЛ доставя продуктите си в 95 страни по света - това включва каменна вата, гъвкави керемиди, хидроизолационни материали, полимерни мембрани, мастики, полиуретанова пяна и много други видове продукти. Има и други имена, известни извън Русия - например производителите на керамика „Kerama Marazzi“, „Italon“, „Etima“, „Freelight“ и др. Дори строително стъкло се изнася активно от Русия - още през 2017 г. износът му многократно надвишава вноса.
  • 91 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Руски продукти, които вече са намерили пазари в чужбина:
    сладкарски изделия. Руското подразделение на холдинга Mars изнася най-много, но продуктите на заводите Slavyanka и Rot Front също са популярни. Най-много сладкиши отиват в Китай (около половината), а на второ място е Германия;
    месни продукти. Русия е един от петте най-големи производители на свинско месо в света, което беше особено важно по време на епидемията от АЧС в някои страни по света. В допълнение, птиче месо се изнася активно в страните от ОНД, Китай, Египет и африканските страни;
    Дафинов лист. Изнася се в Китай, Канада, САЩ, Германия, ОАЕ и други страни;
    рибни продукти. Сега те формират основата на износа за Съединените щати;
    млечни продукти. Поради съкратения срок на годност се изнася в най-близките страни - Беларус и Казахстан.

    Коментиран от #107

  • 92 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Компанията Monocrystal, част от концерна Energomera, е един от най-големите производители в света на синтетичен сапфир за високотехнологични приложения в електронната и оптоелектронната промишленост, както и пасти за метализиране на слънчеви клетки. Производството се намира в Ставропол

    Коментиран от #108

  • 93 Накрая явно е прочел

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Никой":

    сънародника си:
    “Когато се почувстваш нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света.” Казал го е известният френски пътешественик, журналист и писател маркиз Астолф дьо Кюстин в книгата си “Русия през 1839”. Маркизът е поканен от руския император Николай I да посети Русия и я опише, за да излъска имиджа ѝ, значително пострадал в Европа след жестокото потушаване на полските бунтове от руските казаци. Императорът обаче яростно захвърля книгата след като прочита в нея, че Русия е “затвор за народите”.
  • 94 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Доста неочевиден руски продукт, който се радва на успех в чужбина, са фотофоните - фотографски обекти, които помагат да се създаде необходимата атмосфера в рамката. Woodville не само произвежда най-търсените артикули за фотографите, но и ги продава по целия свят - най-големият процент от износа е за Северна и Южна Америка
  • 95 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Компанията Transas Navigator, която произвежда навигационни системи, е безпрецедентен случай на конкурентоспособност. Тяхното оборудване е инсталирано на тринадесет хиляди кораба, както търговски, така и патрулни и военни, в няколкостотин страни. Други 205 навигатори служат в 100 пристанища в 55 страни. Вижте само стойността на самолетоносача „Шарл де Гол“, на който са инсталирани руски електронни карти
  • 96 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Компанията Волга-Днепър е друг мастодонт на международния пазар. Той представлява 50% от световния пазар за въздушен транспорт на уникални и свръхтежки товари. На Росатом се падат 67% от строителството на атомни електроцентрали в света. Делът на Газпром е 12% от световния и 66% от руския добив на газ. В края на 2019 г. руската компания КамАЗ заема 16-то място в световния топ на основните производители на тежкотоварни автомобили. Освен в Русия минно-металургичната компания Evraz има активи в Америка, Канада, Италия, Чехия и Казахстан. Тя е световен лидер в производството на стомана, релси, както и на най-редкия черен метал на планетата ванадий, жизненоважен за нормалното функциониране на аерокосмическия, отбранителния, енергийния и други сектори.
  • 97 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Концернът "Алмаз-Антей", който произвежда аерокосмически отбранителни системи, беше включен в топ 100 на най-печелившите военни корпорации в света през 2021 г. Статистиката е публикувана в авторитетното издание Defense News. Групата компании "Калашников" не се нуждае от специално представяне. Това е всеобщо призната марка, която все още не е надмината по редица показатели. AK е вписан в Книгата на рекордите на Гинес и има редица клонинги в Полша, България, Румъния и други страни.
  • 98 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    Руските компании заемат специално място в световната класация на полупроводниците и нанотръбите. Компанията Monocrystal представлява 47% от световното производство на изкуствени сапфири. Също така, не забравяйте, че тази компания е лидер в производството на алуминиеви и сребърни пасти, които играят важна роля в световната индустрия за слънчева енергия. OCSiAl произвежда 90% от световния пазар на едностенни карбонови тръби и модификатори на тяхна основа. Важно е да се отбележи, че всичко е произведено по собствени уникални разработки
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    През 2021 г., според ITC Trademap и UN Comtrade, Русия надмина Швейцария, влизайки в десетте най-големи световни износители на шоколад. Руските сладкиши се доставят в 92 страни по света
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Инна

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    Страната ни е единственият износител на минерални торове, който доставя и трите основни вида: азот, калий и сложни. През последните 5 години износът им се е увеличил с почти 20 процента, на ключови външни пазари индустрията е на второ място след металургията.

    Коментиран от #106, #111

  • 105 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Р.К.И.":

    администраторът не пропуска моите коментари за това какви модерни технологии и какви продукти се произвеждат в Русия. Всички блокират. И тук ми пишеш, че Русия нищо не произвежда. Произвежда и то как! Но вашата свободна преса не пропуска постиженията на Русия! Контра въпрос: какво произвежда България? В Русия няма нито един продукт от България!
  • 106 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "Инна":

    когато започна да отговарям, което Русия не произвежда, веднага ме блокират или коментарите ми се изтриват. Има с какво да се похваля, че се произвежда в Русия. Русия може да си осигури всичко необходимо за разлика от някои страни! Мога да пиша тук цял ден какво не се произвежда в Русия, но зомбираните българи не могат да приемат това, гръмват им мозъците, не могат да мислят другояче, тези зомбита...
  • 107 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    Ердоган обеща за една година да построи нови жилища за всички които останаха живи и без дом след катастрофалното земетресение през февруари в югоизточна Турция и 100% ще изпълни обещанието си !!!...Все още не можете да проумеете ,че става въпрос за територия по голяма от България и население колкото около пет Българии , за да разберете че за такова грандиозно строителство са необходими фантастични количества цимент и арматурно желязо , които не се произвеждат толкова лесно и бързо ! Всеки нормален логично мислещ човек, мисля, че може да прецени , каква скъпоценна подкрепа прави Русия на Турция , като доставя цимент и арматурно желязо за това грандиозно строителство !... Кой съюзник от НАТО може или желае да направи такъв жест на Ердоган ?!..."Лафарж" ли ?...Който е построил подземните бетонни бункери -тунели за ИД и ПКК плътно до турската граница по протежение на цялата северна граница на Сирия ?!...

    Коментиран от #115

  • 108 Инна

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "стоян георгиев":

    Руската Федерация осигурява световната микроелектроника със сапфирови субстрати, които се използват за производството на силициеви пластини на процесорите. Делът на доставките от Русия на световния пазар е 80%.

    Коментиран от #110, #112, #113, #116

  • 109 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Р.К.И.":

    украинец ли си Махаш задницата си като куче!
  • 110 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Инна":

    Благодаря ви, че го знаете, но този Р. К. И. твърди, че Русия нищо не произвежда. зомби...украински сигурно...и те са с тенджера на главата

    Коментиран от #114

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "стоян георгиев":

    Исках да напиша постиженията на Русия, но админа не ме пуска! Това е такава свобода на словото в България!
  • 115 Тони

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Българските турци":

    Някъде живеят бедно, значи пак Путин е виновен? Опитахте ли да решите проблемите си без Путин?

    Коментиран от #117

  • 116 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "Инна":

    Исках да напиша постиженията на Русия, но админа не ме пуска! Това е такава свобода на словото в България!
  • 117 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "Тони":

    Ние сме свикнали да си решаваме сами проблемите си !!! Тук става въпрос за неща за които зомбираните са си запечатали съзнанието ! Ние векове наред сме воювали един с друг , но сме достатъчно цивилизовани за да протегнем ръка за помощ един на друг по време на беда !...Западът няма да успее да сатанизира руския народ с лъжи и нацистски пропагандни технологии и трикове ! Няма да успее да срине Русия или Турция с икомическо и финансово ембарго и всевъзможни фантастични санкции !...Турците не приемат никакви помощи даром !... Винаги си отплащат с пъти по-вече !!!

    Коментиран от #119, #120

  • 118 КГБ

    1 0 Отговор
    моля отпечатайте адреса и фамилията на този Алексей. наистина ми трябва. за предпочитане адреса на работата му. Благодаря ти.
  • 119 Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Българските турци":

    Rusya ve Türkiye her zaman ortak bir dil bulacaklar, eşcinsel Avrupaya karşılar
  • 120 Р.К.И.

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "Българските турци":

    Моля?! По време на студената война Турция и Гърция получават ЕЖЕГОДНО, БЕЗВЪЗМЕЗДНО, САМО КАТО ВОЕННА ПОМОЩ, в съотношение 10:7 , за Турция по 7 милиарда долара, за Гърция по 5 милиарда долара. Това е всяка година, сумарно колко е? Подаръци многомилиардни. Никакви помощи не сте вземали, а?! България си плаща и надплаща оръжието от Москва до последната тенекийка, до последния сандък, до последната спесификация, до последния чертеж! Ние изсипваме собствени милиарди за оръжие, Турция и Гърция получават без пари. Сега би трябвало турци и гърци в пъти да са по-добре от българите, ама май не е съвсем така.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания