Отидете към основна версия

2 480 68

Мария Захарова скочи срещу идея на ЕП за "паспорти за добри руснаци"

  • мария захарова-
  • паспорти-
  • русия-
  • европейски съюз

Говорителят на руското МВнР предупреди, че ако това се случи, притежанието им може да се третира като държавна измяна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектодоклад на Европейския парламент за отношенията между Русия и ЕС съдържа призив към институциите на Европейския съюз да въведат "паспорти на демокрацията" за опозиционно настроени руснаци.

Това съобщи говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова в своя канал в Телеграм. Превод на руски на проектодоклада говорителката на Сергей Лавров видяла публикуван в уебсайта на "Ехото на Москва".

Ето и коментарът на Захарова по темата:

"Известно е, че през годините на нацистката окупация на лица, желаещи да сътрудничат на германската администрация, е предлагано да подпишат т.нар. „Volkslist” е специален документ, който играе ролята на „ausweiss” - паспорта на Третия райх. „Hiwis“ – (на немски: Hilfswilliger, „желаещи да помогнат“) – доброволци от СССР в служба на хитлеристка Германия също са имали своите документи. Нацистите бележат своите с немски педантизъм.

За 80 години те не са измислили нищо ново.

Европейският парламент предложи да се въведат „паспорти за добри руснаци“.

Новият проектодоклад за отношенията между Русия и ЕС съдържа призив към институциите на ЕС да въведат „паспорти на демокрацията“ за опозиционно настроените руснаци, както и да облекчат визовия режим за тях: „Европейският парламент приканва институциите на ЕС да създадат „паспорт на демокрацията“ и специални визови механизми, позволяващи на демократичната опозиция и активисти на гражданското общество да продължат да работят в страните от ЕС, докато са в изгнание.“

Тоест на всички избягали от Русия Брюксел ще издаде документите им като „малки помощници на демокрацията“. Но те имат големи планове: притежателите на „паспорти на демокрацията“ ще станат гръбнакът на ЕС след „победата на Украйна и поражението на Русия, което ще отвори прозорец на възможност за превръщането на Русия в демокрация“.

Знаете ли откъде взех руския превод на този забележителен доклад? Европейският парламент не се погрижи за това (германците също говореха немски на окупираното население, преводът е грижа на „untermensches“). Но вече се намериха доброволни помощници. Онези, които наричат ​​себе си „Редакционната колегия на Ехото на Москва“, вече любезно публикуваха черновата на документа на своя уебсайт.

Е, какво да кажем... Освен ако не се обърнем отново към историята.

Според съветското законодателство подписването на Volkslist се квалифицира като държавна измяна и се преследва с пълната строгост на закона.

Мисля, че нашите законодатели ще бъдат прави, ако започнат да разработват възможна реакция, в случай, че Европейският парламент одобри подобни решения.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания