Отидете към основна версия

1 303 55

Приходите на големите американски оръжейни компании се увеличават от войната в Украйна

Клиенти като правителството на САЩ засилват доставките си за Украйна, а европейските държави се въоръжават, за да нападнат Москва

Снимкa: Shutterstock

Войната в Украйна започна да увеличава приходите на доставчиците на отбранителни продукти. Клиенти като правителството на САЩ засилват доставките си за Украйна, а европейските държави се въоръжават, за да нападнат Москва. Американски отбранителни контрактори като Lockheed Martin и General Dynamics очакват настоящите поръчки да увеличат бъдещите приходи, включително увеличаване на поръчките за стотици хиляди артилерийски снаряди, стотици ракети-прехващачи Patriot и бронирани превозни средства.

В края на миналата година бяха подписани нови договори за директни доставки за Украйна или за замяна на американски оръжия, доставени за Украйна. Сега приходите постъпват при основните изпълнители на отбранителни услуги. Lockheed, General Dynamics и RTX наскоро отчетоха по-добри от очакваните резултати, а ръководството очаква както конфликтът в Украйна, така и войната между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас да увеличат търсенето в краткосрочен план.

"Производството ни от 14 000 патрона на месец бързо нарасна до 20 000. От производство на 14 000 патрона на месец за кратък период от време стигнахме до 20 000 - заяви финансовият директор на General Dynamics Джейсън Ейкън в конферентен разговор с анализатори от Уолстрийт в сряда. "Мисля, че ситуацията в Израел ще окаже по-голям натиск върху това търсене", каза той.

Подразделението за бойни системи на General Dynamics, което произвежда бронираните машини, танковете и артилерията, използвани в Украйна, отбеляза увеличение на приходите с около 25% на годишна база. Компанията RTX, която произвежда ракетите AMRAAM, използвани в Украйна, заяви във вторник пред анализатори на Уолстрийт, че е получила поръчки на стойност 3 млрд. щ.д., свързани с попълването на украинските и американските военни запаси след руската инвазия през февруари 2022 г.

Продажбите през третото тримесечие в подразделението за отбранителни системи на Northrop Grumman нараснаха с 6% благодарение на силното търсене на боеприпаси и ракетни двигатели, използвани в Управляемата ракетна система за многократно изстрелване (GMLRS), която играе ключова роля в подкрепата на усилията на Украйна за отбрана срещу руските сили. Това е част от глобална тенденция.

В четвъртък шведската компания Saab преразгледа в посока нагоре прогнозите си за целогодишните продажби, а германската Rheinmetall обяви рязко увеличение на печалбата си за третото тримесечие поради силното търсене на оръжия и боеприпаси. На 20 октомври президентът на САЩ Джо Байдън поиска 106 млрд. щатски долара ново финансиране за Украйна, Израел, индо-тихоокеанския регион и сигурността на границите, като същевременно заяви, че част от допълнителното търсене ще отиде за американското оръжейно производство, изпратено в чужбина.

Байдън спомена ракетите "Пейтриът", произвеждани в Аризона, и "артилерийските снаряди, произвеждани в 12 щата в САЩ", като имаше предвид Пенсилвания, Охайо и Тексас. Разбира се, много ръководители на отбранителни компании на последните търговски изложения предупредиха, че недостигът на квалифицирана работна ръка и проблемите във веригата за доставки продължават да затрудняват способността на компаниите да изпълняват поръчки, цитирана от БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: