Отидете към основна версия

941 14

Тази нощ в Газа пристигнаха три камиона с хуманитарна помощ

  • газа-
  • хуманитарна помощ-
  • израел-
  • палестинци-
  • война-
  • конфликт

Това е най-големият конвой, влязъл в обсадените палестински територии след ограничено възобновяване на доставката на хуманитарна помощ

Снимка: Shutterstock

Според службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси вчера 33 камиона с хуманитарна помощ са пристигнали в Газа от граничния контролно-пропускателен пункт 2 на границата с Египет, цитирана от БТА.

Това е най-големият конвой, влязъл в обсадените палестински територии след ограничено възобновяване на доставката на хуманитарна помощ в 10:21. "Въпреки че тази декомунизация е добре дошла, редовно е необходима много повече помощ, за да се предотврати по - нататъшното влошаване на ужасната хуманитарна ситуация, включително граждански вълнения", се казва в ежедневния доклад за войната между Израел и ХАМАС.

"Необходимостта от гориво за експлоатация на медицинско оборудване и системи за водоснабдяване и канализация е особено остра", се казва в доклада. Израел блокира всички доставки на гориво с мотива, че ХАМАС го използва за производство на оръжия и експлозиви. Конвои с хуманитарна помощ в Газа, който беше под израелска блокада от идването на власт на ХАМАС през 2007 г. .са необходими ежедневно.

Те бяха спрени, след като палестинското ислямистко движение извърши кървава атака срещу Израел 7/10, при която загинаха над 1400 души, предимно цивилни. В отговор израелската армия предприе военна офанзива срещу палестинските територии, която според ХАМАС уби над 8000 души, предимно цивилни. Общо 117 камиона с хуманитарна помощ успяха да влязат в Газа с 10/21 и повечето от тях (70) съдържат медицински консумативи. Имаше 60 камиона за храна и храна, 13 камиона за вода и канализация.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини