Отидете към основна версия

2 116 15

Йерусалимската православна патриаршия осъди израелските бомбардировки

  • израел-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • йерусалим-
  • тал ах хава

При ударите е бил унищожен православен културен център и още няколко сгради в същия район

Снимка: БГНЕС/ EPA

Йерусалимската православна патриаршия Теофил Трети осъди днес "израелските бомбардировки" по културен център в Газа, критикувайки "безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура" на палестинската територия, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Патриаршията осъди в изявление "бомбардирането от израелската армия на Православния културен център в Тал ах Хава в Газа по-рано днес". "Това нападение е ярка проява на безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура и центровете за социални услуги, както и убежищата за цивилни, попаднали в обсадения анклав", пише патриаршията. Очевидци в Газа казаха пред АФП, че при ударите е бил унищожен православният културен център и още няколко сгради в същия район. Според тях от вчера израелската армия е изпратила няколко предупреждения до жителите и избягалите от война хора, подслонени в центъра, че трябва да се евакуират.

"Социалните, културните и спортните центрове се превърнаха в основни структури за оказване на хуманитарна помощ и подслоняване на хората, засегнати от израелските въздушни удари, насочени към жилищни райони", допълва патриаршията. Патриаршията изтъкна "с дълбоко безпокойство, че през последните три седмици израелската армия е поразила 19 храма в Газа, включително джамии и църкви". "Подобни нападения срещу мирни жители, особено срещу деца, и умишленото унищожаване на гражданска инфраструктура не могат да бъдат оправдани нито по рационален, нито по хуманитарен начин, и са изцяло в разрез с най-елементарните морални ценности", заяви тя.

Според министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от "Хамас", от 7 октомври до момента израелските удари срещу ивицата Газа са отнели живота на над 8500 души, голяма част от които - мирни жители. Израел започна настъплението си в отговор на атаката, извършена от "Хамас", при която бяха убити 1400 души, повечето от тях - цивилни, сочат данни на израелските власти.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини