Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 19:14 2 105 15

Йерусалимската православна патриаршия осъди израелските бомбардировки

  • израел-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • йерусалим-
  • тал ах хава

При ударите е бил унищожен православен културен център и още няколко сгради в същия район

Йерусалимската православна патриаршия осъди израелските бомбардировки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Йерусалимската православна патриаршия Теофил Трети осъди днес "израелските бомбардировки" по културен център в Газа, критикувайки "безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура" на палестинската територия, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Патриаршията осъди в изявление "бомбардирането от израелската армия на Православния културен център в Тал ах Хава в Газа по-рано днес". "Това нападение е ярка проява на безразсъдната решимост на Израел да унищожи гражданската инфраструктура и центровете за социални услуги, както и убежищата за цивилни, попаднали в обсадения анклав", пише патриаршията. Очевидци в Газа казаха пред АФП, че при ударите е бил унищожен православният културен център и още няколко сгради в същия район. Според тях от вчера израелската армия е изпратила няколко предупреждения до жителите и избягалите от война хора, подслонени в центъра, че трябва да се евакуират.

"Социалните, културните и спортните центрове се превърнаха в основни структури за оказване на хуманитарна помощ и подслоняване на хората, засегнати от израелските въздушни удари, насочени към жилищни райони", допълва патриаршията. Патриаршията изтъкна "с дълбоко безпокойство, че през последните три седмици израелската армия е поразила 19 храма в Газа, включително джамии и църкви". "Подобни нападения срещу мирни жители, особено срещу деца, и умишленото унищожаване на гражданска инфраструктура не могат да бъдат оправдани нито по рационален, нито по хуманитарен начин, и са изцяло в разрез с най-елементарните морални ценности", заяви тя.

Според министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от "Хамас", от 7 октомври до момента израелските удари срещу ивицата Газа са отнели живота на над 8500 души, голяма част от които - мирни жители. Израел започна настъплението си в отговор на атаката, извършена от "Хамас", при която бяха убити 1400 души, повечето от тях - цивилни, сочат данни на израелските власти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Асдф

    14 29 Отговор
    И агент патриарх Кирил ги осъжда, панимайш 👻

    Коментиран от #11

  • 3 баба гуси

    3 24 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    ви чакала с арабския малякис
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой си...

    10 20 Отговор
    ТОВА било културен център в Газа..ами бевсе едно да ми каже някой че има културен център във ФАКУЛТЕТОИЛИ столипиново.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Урюрвкос

    13 0 Отговор
    ватиканския папа се ослушва

    Коментиран от #9

  • 8 Не е баш така.....

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си...":

    Там са Светите земи.
  • 9 това се чудя

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Урюрвкос":

    много държави и известни личности ясно заявиха че това което прави израел е варварщина и тотално избиване, но също много държави и лидери са си затворили очите и запушили ушите и нито виждат нито чуват . Особено европа е тотал щета- лидерите са се навряли в миши дупки, докато дори самите народи протестират.
  • 10 5орК

    10 2 Отговор
    За евангелистите колкото по малко мюсюлмани и ПРАВОСЛАВНИ толкова по добре.
  • 11 Много

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Си праззз , бате ! Паветник си , нали !
  • 12 Трай , ма....

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Някой си...":

    Ахмак ! Баща ти ще те шамаросва , като разбере колко си праззз !
  • 13 Антируснак

    2 4 Отговор
    A москалите като унищожиха над 50 храма с бомбардировки в Украйна? И убиват нещастни хора всеки ден...
  • 14 Майн Кампф

    2 1 Отговор
    Ясно е че Израел използват повода да изравнят Газа, а след това да я присвоят. И после се чудят лицемерно защо са постоянно в конфликт, защо ли наистина? Ами като сте нагли и постоянно крадете е така. Айде стягайте бохчите и обратно в любимата ви Америка. Този път никой няма да плаче за вас.
  • 15 Няма Нетаняху, няма проблем

    4 0 Отговор
    Израелският конфликт има много лесно решение - разстрел на Нетаняху. И без това му бяха набрали с многоседмични протести, но хитрият диктатор сега наложи военно положение и това го спасява. Даже си мисля, че може да е платил на Хамас за провокацията.