Отидете към основна версия

3 512 47

Израел: Ударихме бежанския лагер заради подземна инфраструктура на Хамас

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • ивицата газа-
  • палестина

При атаката е бил елиминиран командир на палестинската групировка

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските въоръжени сили потвърдиха удара по бежанския лагер в Джабалия в Газа. Израелската армия обяви, че там е бил убит командир на екстремистката групировка, предаде Би Би Си. Израел посочи, че под бежанския лагер е имало подземна инфраструктура на Хамас.

Израелските сили обявиха, че са убили Ебрахим Биари. Според тях той е ръководил Хамас в северната част на Газа. При атаката по предварителни данни са били убити десетки. Ударът е бил извършен с боен изтребител. Агенция "Ал Джазира" съобщава за "клане" в бежанския лагер.

Междувременно израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби каза днес в телевизионен брифинг, че "не се очертава споразумение" за освобождаването на пленниците в Газа, докато Израел продължава сухопътната си инвазия в анклава, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН заяви, че е дълбоко обезпокоен от "интензификацията на конфликта" между Израел и Хамас в ивицата Газа и предупреди, че има риск от "опасна ескалация отвъд Газа". "Дълбоко съм обезпокоен от интензификацията на конфликта между Израел и Хамас и други палестински военни групировки в Газа. В това се включват разширяването на сухопътните операции от страна на Израелските сили за самоотбрана заедно с интензивни въздушни удари, както и продължаващият ракетен обстрел от страна на Газа към Израел", се казва в изявление на Антониу Гутериш.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.

Свързани новини