Отидете към основна версия

4 386 71

Израелската армия е използвала бял фосфор

  • израел-
  • бял фосфор-
  • газа-
  • ливан-
  • амнести-
  • боеприпаси-
  • ивицата газа

Повече от ужасяващо е, че израелската армия е използвала безразборно бял фосфор в нарушение на международното хуманитарно право

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Амнести Интернешънъл" обвини израелската армия, че е използвала артилерийски боеприпаси, съдържащи бял фосфор, при операциите, проведени по южната граница на Ливан между 10 и 16 октомври, предаде De Re Militari.

Тя заяви, че най-тревожният инцидент е станал на 16 октомври, когато град Дайра е бил подложен на атака, която тя счита за "безразборна". "Едно нападение срещу град Дайра на 16 октомври трябва да бъде разследвано като военно престъпление, тъй като е представлявало безразборна атака, при която са ранени най-малко девет цивилни и са повредени цивилни обекти, и следователно е било незаконно", заяви тя.

"Повече от ужасяващо е, че израелската армия е използвала безразборно бял фосфор в нарушение на международното хуманитарно право", заяви Ая Маджуб, заместник-регионален директор за Близкия изток и Северна Африка в "Амнести интернешънъл".

"Незаконното използване на бял фосфор в Ливан в град Дайра на 16 октомври сериозно застраши живота на цивилни граждани, много от които бяха хоспитализирани и разселени, а домовете и колите им се запалиха." "С нарастващото безпокойство от засилване на военните действия в Южен Ливан израелската армия трябва незабавно да спре употребата на бял фосфор, особено в населените места, в съответствие със забравеното си обещание от 2013 г. да спре използването на тези оръжия. Тя трябва да спази ангажимента си и да спре да застрашава допълнително живота на цивилното население в Ливан", добави тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.

Свързани новини