Отидете към основна версия

1 607 10

Ердоган пак е недоволен от Стокхолм: Швеция не е достатъчно строга с кюрдските терористи

  • швеция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кюрдска работническа партия

Турският президент внесе протокол за одобряване на членството на Швеция в НАТО в парламента за ратификация миналия месец

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще се опита да улесни парламентарната ратификация на членството на Швеция в НАТО, но изтъкна, че Швеция не е предприела достатъчно действия спрямо кюрдските бойци, предават турските медии, цитирани от БТА.

Ердоган внесе протокол за одобряване на членството на Швеция в НАТО в парламента за ратификация миналия месец.

Турският лидер посочи пред журналисти в самолета на връщане от казахстанската столица Астана, че ще се опита да подкрепи процеса на ратификация на законопроекта в турския Меджлис, стига партньорите на Турция да подходят към нея добре.

Стокхолм обяви, че е проправен пътят за износ на оръжие от Швеция за Турция. Вярно е, предприети бяха стъпки по този въпрос. Но за съжаление досега не са предприети никакви мерки по отношение на дейността на терористичната организация ПКК (Кюрдската работническа партия) в Швеция. Наше задължение бе на първо място да се обърнем към парламента (във връзка с искането на Швеция за присъединяване към НАТО) и ние го направихме, посочи Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Междувременно днес Ердоган заяви още, че Европейският съюз не е заел справедлива позиция по отношение на войната между Израел и Хамас, като заради това доверието на Анкара към блока е било "дълбоко разклатено".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: