Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 15:05 3 521 35

Миротворецът Реджеп Ердоган: Готов съм да стана гарант за уреждането на кризата в Газа

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Ердоган каза още, че вече не приема израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за свой събеседник, но добави, че Анкара няма да прекъсне отношенията си с Израел, посочва СиЕнЕн-Тюрк

Миротворецът Реджеп Ердоган: Готов съм да стана гарант за уреждането на кризата в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Tурция е готова да стане страна гарант за уреждането на кризата в Газа. Това каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от казахстанската столица Астана, предават турските медии, цитирани от БТА.

Ердоган бе в Казахстан за участие в срещата на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД).

Турция е готова да поеме ролята на страна гарант за разрешаване на кризата в Газа. Още в началото заявихме, че сме готови да поемем тази отговорност. Какво може да бъде по-естествено от това Турция да бъде страна гарант в Газа, посочи Ердоган.

Той заяви още, че иска в Турция да се проведе конференция за ситуацията в Близкия изток с участието на всички заинтересовани страни за постигане на мир.

Нашата основна цел е да установим окончателен мир по израелско-палестинския въпрос. Предприемаме инициативи и разработваме формули за тази цел и ще продължим да го правим. Решени сме да направим всичко възможно, за да сложим край на кръвопролитията и да установим мир. Нашата цел е да постигнем траен и устойчив мир, който да донесе облекчение на нашия регион. Призоваваме за това и искаме да съберем всички заинтересовани страни на конференция, каза Ердоган.

Той каза още, че Газа трябва да бъде част от независима палестинска държава след приключването на войната между Израел и групировката "Хамас". Ердоган изтъкна, че Анкара няма да подкрепи модели, които "постепенно заличават палестинците от историята".

Турският лидер посочи, че ръководителят на националната разузнавателна служба (МИТ) Ибрахим Калън е в контакт с израелските и палестинските власти, както и с Хамас, информира Хабертюрк.

Ердоган каза, че вече не приема израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за свой „събеседник“, но добави, че Анкара няма да прекъсне отношенията си с Израел, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Турският държавен глава съобщи, че в края на ноември неговият ирански колега Ебрахим Раиси ще посети Турция, където ще обсъди конфликта в Газа.

Ердоган заяви още, че вече няма да има никакво доверие в световната система, ако Израел не бъде спрян и не му бъде потърсена отговорност „за извършваните от него военни престъпления и нарушения на човешките права“.

Той също изтъкна, че Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще настоява за прекратяване на огъня на срещата си на върха в саудитската столица Рияд този месец.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има време

    9 7 Отговор
    Абе и тоя скоро ще го заглозгат отвсякъде
    всичките където ги разиграва че е техен човек.
    Интересното е дали ще е едновременно?
  • 2 Мунчо юмручето

    6 17 Отговор
    Кои си ти бе башибозук много му дреме на някой за твоето мнение

    Коментиран от #16

  • 3 Българка

    5 9 Отговор
    Тоя не знае ли, че с терористи не се преговаря. Те се унищожават
  • 4 Наблюдател

    14 17 Отговор
    Какъв гарант бе. Ердоган се самозабравил. 40 милиона кюрди, гонени, преследвани, хвърлени по затвори и т.н. Човешки права никакви. Кюрдската ПКК, като ХАМАС е обявена за терористична и т.н.. Къде е тръгнал Реджеб да се бута при големите.
  • 5 цербер

    3 2 Отговор
    Какво може да бъде по-естествено от това ,Турция да бъде страна- гарант в Газа?- попита Ердоган.
  • 6 1234

    3 8 Отговор
    Грузинеца ердоан е инсталиран на власт от САЩ ,отгледан от ербакан и фето гюлен
  • 7 Българка

    11 9 Отговор
    Ердогам дали ще приюти палестинци в Турция като е толкова хуманитарен? И дали си е дал сметка, че арабските държави подкрепят палестиннците, но да са далече и извън териториите им. Никоя арабска държава не иска палестинци
  • 8 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    10 9 Отговор
    Със същият "успех", Нетаняху, може да стане гарант за уреждане на кризата с кюрдите. Реджеп да не се набърква в израелско-палестинският конфликт, за да не му "пламнат" шалварите в къщи. Над 40 милиона кюрди също искат независима държава.
  • 9 Никой

    8 3 Отговор
    не приема израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за свой събеседник ! Нетаняху ни приема, ни предава. Дори Блинкен го разбра.
  • 10 Точно така си е, факт !

    13 7 Отговор
    никакво доверие в световната система, ако Израел не бъде спрян и не му бъде потърсена отговорност „за извършваните от него военни престъпления и нарушения на човешките права“.

    Коментиран от #12

  • 11 Денко Фенко Кретинел

    2 0 Отговор
    Мисля че ще станат гаранти за уреждането на кризата в Газа в понеделник.
  • 12 Факт

    7 11 Отговор

    До коментар #10 от "Точно така си е, факт !":

    е, че главорезите на ХАМАС внезапно на 7 октомври 2023г., влязоха в Израел и като башибозуците на времето убиваха мирни хора, изнасилваха момичета, отвлякоха 250 души и т.н. Те трябва да бъдат ликвидирани.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Това впрочем е историческо

    6 5 Отговор
    края на ноември Ердоган се среща с неговият ирански колега Ебрахим Раиси в Турция...... Ако направят и коалиция със Сирия и Ирак ще се получи нещо което ще вцепени във потрес САЩ ! В Азърбайджан промяна на властта може да се случи както и в Египет и ще стане интересно
  • 14 Мехмед

    9 4 Отговор
    Държавата българия ще бъде унищожена по естествен път, без война, без болести, ей така от самосебе си доброволно.
  • 15 Истината е че :

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Виновен за всичко е Израел !!!! Не оправдавам и не одобрявам никакъв тероризъм. Нито палестински , нито израелски ..... Законът за еврейската национална държава на Израел е „законът на законите“, способен да отмени всяко обикновено законодателство. Той променя конституционната рамка на държавата, като прави промени, които нарушават установените международни норми. Няма Демократична Конституция в Света, (просто друга такава Няма) която да определя конституционната идентичност на държавата на расова основа, като обслужване на една етническа група. Тя не съдържа ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел ! Този закон, тази "конституция" отрича колективните права на палестинските граждани на Израел, които съставляват 1,5 милиона души или 20 процента от населението на Израел и представляват местна малцинствена група съгласно международното право за правата на човека. !!!!...Запомнете хора : „Няма нито една друга нито демократична, нито недемократична държава в света, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“ Цялото законодателство на Израел е еманация на "нацистката държава" и лесно човек може да се убеди в това ако се запознае с тези над 165 дискриминационни закона които са в сила в Изра
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Как

    7 0 Отговор
    А нашия президент шашкънина е миротворец за нобелова награда. Постоянно повтаря че Украйна трябва да се предаде за да настъпи мир. Сега съветва Израел да се предаде. Абе какъв военен е този? При една война ще се предаде пръв!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Наглецо

    5 6 Отговор
    Дали са палестинци или кюрди е все тая! Когато кюрдите ще си имат държава,тогава и палестинците.На тоя палячо само Путин му е приятел,защото си прокарва руските интереси чрез него.

    Коментиран от #24

  • 21 Истината е че :

    11 4 Отговор
    Че мога да изредя расистките аномалии в над 156 израелски закона, един по един които категорично дефинират Израел като страна на Апартейд, Геноцид и Нацизъм. Законодателството на Израел е еманация на нацистката идеология и хората трябва да го разберат. Всеки един закон с изключение може би на екологичните на практика са расистки и слабо казано дискриминационни.

    Коментиран от #23

  • 22 АУУУУУ

    7 8 Отговор
    ЧАКАЙ БЕ ЕФЕНДИ.....КАК ЩЕ БЪДЕШ ПОСРЕДНИК КОГАТО СИ ВЗЕЛ СТРАНАТА НА ХАМАС И СИ С ПРЕКЪСНАТИ ДИРЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ ....ИЛИ ВИКАШ.....ВИДЯ ЧЕ ИЗРАЕЛ СА НА ПЪТ ДА УНИЩОЖАТ ГАЗА......И ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗАБРАНИХА НА ПАЛЕСТИНЧЕТАТА ДА РАБОТЯТ В ИЗРАЕЛ.......А СЪЩЕВРЕМЕННО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИМ ДАВА РАБОТА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 Анализатор

    8 13 Отговор

    До коментар #21 от "Истината е че :":

    На 7 октомври 2023г.,в израелски кибуци, брадати демократи вадеха живи бебета от коремите на бременни жени и изнасилваха момичета? Това не са хора. ХАМАС трябва да бъде унищожена.

    Коментиран от #25, #28, #29

  • 24 Мехмед

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Наглецо":

    Кой каза, че кюрдите нямат държава? Имат автономия в северен Ирак - Кюрдистан. Имат си парламент, армия, даже и парична единица.

    Коментиран от #27, #34

  • 25 За сега обаче,..... следи ми мисълта !

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    Семействата на девет израелски жертви на "клането" на Хамас на 7 октомври подадоха жалба в Международния наказателен съд (МНС) за предполагаеми военни престъпления.
    Адвокатът Франсоа Зимерай, който представлява семействата на жертвите, каза в изявление в петък, че семействата също искат Хамас да бъде преследван за геноцид и МНС да издаде международна заповед за арест на неговите лидери.=========Колко мислиш че ще бъдат палестинците ? А колко са в момента дали знаеш от предишни израелски "кланета" в годините ?
  • 26 Факт

    7 8 Отговор

    До коментар #17 от "нищо лично просто питам":

    Няма такава държава Палестина.1. Израел на никого не е откраднал земята. Всички наоколо са араби. Тези живеещи в Египет наричат египтяни, а живеещите араби в Палестина наричат палестинци. 2. Държавата Израел е създадена от СССР през 1948г., по указания лично на Йосиф Висарионович Сталин. СССР пръв признава в ОН държавата Израел. Англия е била против, а САЩ се ослушали. Просто си мълчали. Анадъмо?

    Коментиран от #30

  • 27 автономия в северен Ирак

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Не е Държава ! В заблуда си голяма
  • 28 Факти имаш ли ? САЩ нямат !

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    ........често съобщаваното твърдение, че Хамас е „обезглавил 40 бебета“.
    Въпреки липсата на доказателства, обвиненията бяха съобщени от The Independent, CNN, Fox News и New York Post. Дори президентът на Съединените щати Джо Байдън намекна, че е виждал снимки на разчленени бебета на 12 октомври. Белият дом по-късно отхвърли коментарите му , като каза, че Байдън не е виждал такива изображения никога !
  • 29 Защо сте избрали Ник :

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Анализатор":

    "Анализатор" ? Действително ли се имате за такъв ?

    Коментиран от #35

  • 30 Факт

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Факт":

    За да завърша лекцията, през 1988г., Ясер Арафат направи опит и обяви, Палестина за държава, но държавите членки в ООН, не я признаха.НЯМА палестинска държава. Другото е лъжи и манипулации.
  • 31 Прав е Ердоган на 100%

    7 5 Отговор
    Ако "световната система", един Израел с има-няма 8-9 милиона нациста не може да спре и не може да му се потърси отговорност „за извършваните от него военни престъпления и нарушения на човешките права“........каква "световна система" е ?
  • 32 По-добре

    2 1 Отговор
    разкарай джуджака от Украйна.
  • 33 Дурхан

    0 2 Отговор
    Кой те слуша..само писка
  • 34 Те може да си имат ама не искат там

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Искат да се изживяват като съюзници и съответно да усвояват помощи. Тяхната е същата като на нашенски те поборници след "освобождението" когато се е гласувал законът за бюджета и за данъците на новоизлюпената държава. Та тогава един поборник станал и казал възмутено"ама ние за това ли си давахме живота, да плащаме данъци? Че то като е така да бяхме си останали под султана и без това неговите данъци по-ниски"
    Та такива ми ти работи и с кюрдите...
  • 35 Има се

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Защо сте избрали Ник :":

    Ама е изпуснал второто "л" до първото🤭. Аналлизатор е на чифyтскизадници
Новини по държави: