Отидете към основна версия

13 998 156

Кошмарен сценарий: Украйна губи напълно финансирането от САЩ

  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • русия-
  • израел-
  • джо байдън-
  • републиканци

Победата на Украйна е изключително полезна за САЩ и за целия свят

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съществува ли риск Украйна да загуби напълно финансовата подкрепа от Съединените американски щати заради войната в ивицата Газа?

Политологът Максим Джигун казва пред агенция УНИАН, че съществува кошмарен за Киев сценарий, при който локалният конфликт в ивицата Газа се превърне в регионален с участието на други арабски държави, което напълно ще отклони вниманието на Вашингтон от Украйна.

Към момента обаче това не е така, a адекватната прогресивна част от американската политика е мнозинство и тя разбира, че загубата на Украйна ще донесе проблеми и за САЩ. Според автора сега няма риск от пълна загуба на финансиране. Съществуват само рискове от намаляване или забавяне на предоставянето на тази помощ. Въпреки това средностатистическият американски политик разбира, че финансирането на Украйна е в интерес на Америка.

Има още една голяма въпросителна: дали по време на решителните месеци от предизборната кампания в САЩ фокусът няма да се измести още повече далеч от Украйна.

Новият председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън наскоро предложи нов пакет от помощи, който ще се фокусира само върху подкрепата за Израел. Предложението разделя израелската помощ от искането на президента на САЩ Байдън за спешно финансиране за три държави - Украйна, Израел и Тайван. По-рано Джонсън се обяви против помощта за Украйна. След избирането си обаче той обяви подкрепата си за финансиране на Украйна, но при условие, че тази помощ се приеме като отделен пакет и се засили надзорът върху разходите.

Политологът Максим Джигун разделянето на средствата за Украйна е политически въпрос между републиканци и демократи, особено преди предстоящите избори. Това се дължи на факта, че през годините на президентството на Байдън темата за Украйна и помощта за Украйна се превърнаха в негово ключово политическо предизвикателство. А израелският въпрос е от изключително значение за Вашингтон заради „спонсорите“ и израелския бизнес, който е в Щатите.

Следователно някои републиканци искат да използват Украйна като фактор за разбалансиране на системата, сваляне на рейтингите на демократите и дестабилизиращ фактор в предизборната кампания, която вече е в пълна сила. Затова им е много изгодно украинският пакет да се гласува отделно. Те искат да забавят това за много дълго време, за да превърнат подкрепата за Украйна в политическа криза в САЩ.

От началото на пълномащабната инвазия Украйна полага големи усилия да запази фокуса на вниманието на световната общност, апелирайки към факта, че няма по-важен въпрос за международната политика. След избухването на войната в Израел възникна въпросът на кого трябва да се обърне повече внимание. Джонсън каза, че въпросът за Израел сега е „по-актуален“. Тази теза обаче няма нищо общо с реалната ситуация и сравнението между Украйна и Израел е неадекватно. В крайна сметка загубата на която и да е от тези държави ще определи бъдещето на световната общност за следващите десетилетия, не по най-добрия начин за демократичния свят.

Победата на Украйна е изключително полезна за САЩ и за целия свят в контекста на икономическия растеж, продоволствената сигурност, инвестиционните възможности и други подобни. Що се отнася до краткосрочните перспективи за американска помощ за Украйна, Киев има средства за осигуряване на фронта поне до края на годината. Що се отнася до дългосрочната подкрепа, дори републиканските политици разбират, че е необходимо да се подкрепя Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: