Отидете към основна версия

17 839 106

Руски медии публикуваха спешна новина за Украйна, но минути по-късно я изтриха

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • днепър-
  • днипро-
  • руска армия-
  • владимир путин

Руското министерство на отбраната нарече свалената новина "фалшива информация"

Снимка: БГНЕС/ EPA

В руското информационно пространство се създаде суматоха заради новина, че руските окупационни войски в Украйна се прегрупират. Малко по-късно тя беше свалена.

Две руски държавни медии са публикували днес спешна новина, че руски войски се прегрупират, за да заемат "по-удобни позиции" източно от река Днепър, но минути по-късно са свалили тази информация, предаде Ройтерс. Крайно необичайният случай предполага смущения в комуникацията между руското военно ръководство и държавните медии за това как да се отразява ситуацията на бойното поле в Южна Украйна, отбелязва осведомителната агенция, предаде БТА.

Руското министерство на отбраната нарече днес свалената новина "фалшива информация" и я определи като "провокация", съобщи руската медия РБК, цитирана от Ройтерс. "Разпространението на фалшива информация за "прегрупиране" на войски в района на река Днепър, уж от името на пресслужбата на руското министерство на отбраната, е провокация", гласи изявлението на министерството, цитирано от РБК.

В петък руската армия каза, че е осуетила опит на украинските войски да създадат предмостие на източния бряг на река Днепър и близките острови, подготвяйки се за нападение. Намиращият се в САЩ Институт за изследване на войната информира миналата седмица, че през октомври Украйна е извършила предполагаеми операции през река Днепър в Херсонска област, и посочи, че руските военни блогъри съобщават в интернет за постоянни украински сухопътни операции на източния бряг на реката.

В поредица от три спешни новини днес руската държавна агенция РИА Новости информира, че командването на руските сили за Днепър е решило да прегрупира военни части на "по-изгодни позиции" източно от река Днепър. Агенцията посочи, че след прегрупирането някои части от тези армейски сили може да бъдат включени в настъпление по други фронтове. Според РИА Новости руското главно командване се е съгласило със заключенията за ситуацията, направени от Днепровското командване на руската армия, и е разпоредило прегрупирането да започне.

Минути по-късно РИА Новости е свалила и трите новини, съобщава Ройтерс. Друга държавна агенция - ТАСС, е публикувала само една спешна новина за прегрупирането на руски военни части, която е свалила, обявявайки, че е станала грешка. ТАСС се извини на своите читатели. Междувременно ТАСС съобщи, че руските военни сили "Днепър" са унищожили за последното денонощие самоходна гаубица "Акация" на украинската армия, а също украинска военна част в село Кринки в Алшинска община на Херсонска област.

"Загинали са 27 души от въоръжените сили на Украйна, а двама са ранените", съобщава за руските медии представител на руските власти в окупираната част от Херсонска област. ТАСС предава, че на територията на островите в река Днепър е унищожена временна база на украинско военно подразделение, а и позиция на друго подразделение по Харковското направление. ТАСС съобщава и за загинал жител на Нова Каховка, Херсонска област, на брега на река Днепър, както и за един ранен в резултат от украински обстрел. Руските власти в областта съобщават за изстрелването на общо 11 снаряда от украинска страна по населените места в района.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: