Отидете към основна версия

2 160 15

Израелската армия е разположила булдозери в болницата Ал-Шифа в Газа

  • израел-
  • газа-
  • болница-
  • ал-шифа-
  • хамас

Военните извършиха операция в лечебното заведение в сряда, предизвиквайки сериозна международна загриженост и критики

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Ивицата Газа заяви в четвъртък, че израелската армия е разположила булдозери в болницата Ал-Шифа, под която според Израел се намира команден център на Хамас, предаде alarabiya.net.

„Израелски булдозери унищожиха части от южния вход“ на болницата, каза министерството в кратко изявление на арабски.

Израелската армия каза пред АФП, че в момента се провежда операция в болничния комплекс.

„Тази вечер проведохме целенасочена операция в болница Шифа. Продължаваме да се движим напред“, каза генерал-майор Ярон Финкелман, ръководител на израелските военни операции в ивицата Газа, в канала на армията в Telegram.
Армията извърши операция в Ал-Шифа в сряда, предизвиквайки сериозна международна загриженост и критики.

Журналист в контакт с AFP, хванат в капан в болницата, каза, че войниците са стреляли във въздуха и са наредили на млади мъже да се предадат, когато са нахлули в болницата през нощта.

Рано вечерта израелските войски са се изтеглили от съоръжението, каза журналистът, пренасочвайки се около болницата.

Както Израел, така и неговият основен съюзник Съединените щати заявиха, че палестинските екстремисти имат команден център под комплекса Ал-Шифа, обвинение, отхвърлено от Хамас и директорите на болницата, която се превърна във фокусна точка в 40-дневната война.

Израелската армия каза, че войските са открили "военно и бойно оборудване" в комплекса по време на операцията в сряда, твърдение, което министерството на здравеопазването в Газа отрече.

Палестинските власти казаха, че израелските войници са унищожили медицинско оборудване, което не е налично другаде в Газа, и са задържали двама инженери, които са работили по кислорода и захранването на болницата.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи в сряда, че броят на жертвите от израелските удари срещу Газа е достигнал 11 500, включително най-малко 4 710 деца и 3 160 жени.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини