Отидете към основна версия

1 624 56

Естония допуска "частично или пълно затваряне" на граничните пунктове с Русия

  • естония-
  • русия-
  • гранични пунктове

Влизането в Европейския съюз през Естония е възможно само за тези, които имат всички законови основания за това, заяви началникът на граничната служба

„Естония знаеше за решението на Финландия да затвори четири контролно-пропускателни пункта. Това, разбира се, може да означава, че хората, които досега са се събирали на тези граници, ще се окажат на граничните пунктове на Естония“, заяви началникът на граничната служба Вейко Комусаар в четвъртък вечерта пред Rus.Postimees за координацията на решенията на Хелзинки с Талин.

Така от министерството на вътрешните работи на Естония коментираха възможността да се вземат решения, подобни на тези, които финландското правителство взе вчера на извънредно заседание. На 16 ноември стана известно, че Финландия ще затвори четири от контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия от 18 ноември.

„Влизането в Европейския съюз през Естония е възможно само за тези, които имат всички законови основания за това. Следим отблизо ситуацията и при необходимост имаме готовност да предотвратим евентуална нелегална миграция. В зависимост от ситуацията на границата това може да означава частично или пълно затваряне на контролно-пропускателните пунктове“, отговори Комусаар.

Финландските власти обясниха затварянето на четирите основни контролно-пропускателни пункта на границата с Русия с факта, че руските власти помагат на нелегални мигранти от трети страни да стигнат до границите, за да получат статут на бежанци в ЕС.

Миналата сряда президентите на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и на Финландия Саули Нийнистьо заявиха, че Русия умишлено използва мигранти, за да дестабилизира ситуацията в техните страни. „Знаем, че руските гранични власти помагат на тези посетители близо до границата“, каза Нийнистьо в Бон на пресконференция с германския си колега, цитиран от ДПА.

Русия на свой ред заяви, че смята идеята на финландските власти да затворят ГКПП на руско-финландската граница за разрушителна и според представителя на руското външно министерство Мария Захарова „е готова да обсъди опасенията на Хелзинки.

През октомври Латвия затвори два от четирите си гранични пункта с Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: