Отидете към основна версия

4 846 46

Война в София

  • бфс-
  • софия-
  • преса-
  • фенове-
  • борислав михайлов-
  • футбол-
  • полиция-
  • война

Чуждестранната преса коментира случилото се вчера в българската столица

Снимка: БГНЕС

Медии от цял свят отразиха вчерашните погроми в центъра на българската столица, при които десетки бяха ранени и арестувани.

„Война в София“, написа гръцкото издание Gazzetta, коментирайки сблъсъците между футболни фенове и силите на реда. Агенция AP пише, че хиляди фенове са излезли по улиците в знак на протест срещу Българския футболен съюз.

Квалификационният мач между България и Унгария за Европейското първенство по футбол догодина стана жертва на остър спор между ръководството на БФС и футболните фенове от цялата страна, пише агенцията.

Тя посочва, че феновете са хвърляли камъни и бутилки, докато полицаите са използвали водни оръдия. Последната капка, която вбеси феновете, чийто гняв тлееше отдавна, беше решението на съюза мачът в четвъртък да се играе пред празни трибуни на Националния стадион в столицата.

Independent припомня, че близо две десетилетия българският национален отбор не успява да се класира на голям турнир. След последните две унизителни загуби от Албания и Литва през октомври, феновете призоваха за общонационален протест, обвинявайки ръководството на БФС за слабите резултати и призовавайки за техните оставки.

Radio Free Europe/Radio Liberty пише за десетки арестувани, както и за ранени фенове и полицаи. Феновете казаха, че този ход на БФС (да поиска мачът да се играе пред празни трибуни) е „безпрецедентен“, като няма друг случай в историята на футбола, в който федерация доброволно е поискала да бъде домакин на футболен мач без фенове. Протестът започна мирно със скандирания "Оставка", "Долу БФС" и "Михайлов вън". Някои държаха плакати с лозунги срещу ръководството на футболния съюз и неговия президент Борислав Михайлов. Малко след 18.20 ч. напрежението ескалира, пише изданието.

Протестът на българските фенове беше отразен и в унгарската преса. Index припомня, че до последно не е било ясно в кой град ще се играе мачът. Сайтът пише за запалени коли в центъра на София, водни струи от полицията и иззети забранени предмети като пиротехника.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.

Свързани новини