Отидете към основна версия

2 644 23

Нова ескалация на напрежението между Израел и "Хизбула"

  • израел-
  • хизбула-
  • дронове-
  • граница-
  • иран-
  • въздушни удари

"Хизбула" заяви, че е свалила израелски дрон близо до границата по-рано днес

Снимкa: Shutterstock

"Днес Хизбула и Израел водят ракетен обстрел близо до ливанско-израелската граница, съобщиха представители на двете страни, цитирани от Ройтерс.

Ройтерс отбеляза, че това е последната ескалация на насилието в региона, която подхранва опасенията на САЩ, че конфликтът може да се разрасне и да обхване целия Близък изток, цитирана от БТА.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска организация "Хизбула" заяви, че е свалила израелски дрон близо до границата по-рано днес. Израелските военни заявиха, че са прихванали ракета, изстреляна към израелския дрон. Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Ливанските власти съобщиха, че израелският въздушен удар е засегнал сграда в индустриална зона близо до град Набатия, дълбоко в ливанската територия. Израелските военни досега са отказали да коментират въпроса.

Ливанският депутат Хани Кобайси публикува в интернет видеозапис от посещението си на мястото, където според него е била бомбардирана от Израел фабрика за алуминий.

Официалната информационна агенция на Ливан NNA съобщи, че "вражески безпилотни самолети са изстреляли две ракети по фабрика за алуминий на пътя между Тул и Кфур, като са предизвикали пожар", въпреки че според нея няма жертви.

Въпреки това кметът на Кфур Ходр Саад заяви пред АФП, че двама ранени цивилни са били откарани в болница. Според ННА това е първото нападение в района на Набатие от последния конфликт през 2006 г. между Израел и мощната ливанска шиитска организация Хизбула, която подкрепя палестинската Хамас.

"Хизбула" направи серия от изявления тази сутрин, в които се казва, че групировката е атакувала израелски военни позиции и войници в райони близо до границата и че Израел е претърпял загуби. На 11 ноември израелските сили извършиха първата си атака на територията на Ливан срещу автомобил в Захрани, на около 45 км северно от границата.

Преди този инцидент ежедневната размяна на въздушни удари между Хизбула и Израел се ограничаваше до голяма степен до граничните райони между двете страни от началото на конфликта в Газа. ННА съобщава също за израелски обстрел и въздушни удари срещу няколко района в Южен Ливан. "Хизбула" съобщи, че е свалила израелски боен дрон "Хермес 450" с ракета земя-въздух и е извършила пет удара по северната граница на Израел. "Докато има война в Газа, ...... Всички съпротивителни групи ще ...... ще продължат да оказват натиск върху Израел.

Днес не може да се говори за прекратяване на огъня на единия фронт, а на другия - не', заяви Хашем Сафидин, високопоставен член на групата. Вчера проиранската групировка пое отговорност за 13 нападения срещу израелски военни позиции на фронтовата линия, включително за нападение срещу група израелски войници с помощта на дрон камикадзе.

По данни на АФП от 7 октомври насам при ежедневната размяна на въздушни удари в Южен Ливан са убити най-малко 90 души, включително 10 цивилни, предимно бойци на Хизбула. По данни на израелските власти от израелска страна са убити девет души, включително шестима войници.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини