Отидете към основна версия

1 735 40

Аналена Бербок: "В Газа няма лесни решения"

  • газа-
  • аналена бербок-
  • израел-
  • хамас-
  • германия-
  • бенямин нетаняху-
  • ивицата газа

Отговорността за Газа трябва да бъде поета от международната общност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Федералната министърка на външните работи Аналена Бербок се обяви за поемането на международна отговорност за ивицата Газа след края на войната между терористичната организация Хамас и Израел. В предаването на ДВ "Jaafar Talk", което е много популярно в арабските страни, тя заяви, че лесни решения в този изключително тежък конфликт няма, но допълни: "Има нужда от международна отговорност за гарантиране на сигурността - знаем това от ужасните войни на Западните Балкани. Там международната общност също пое отговорност за осигуряването на защита. Защото в тази ситуация, в която бяха извършени най-тежки престъпления, регионалните лидери вече не се ползваха с доверие."

Още на срещата на външните министри от Г-7 в Токио преди две седмици Бербок, която бе подкрепена от американския външен министър Блинкен, каза, че не трябва да се стига до нова окупация на ивицата Газа от страна на Израел. Областта бе под контрола на Израел до 2005 година.

"Никой в Берлин не може да си представи какво е там"

След терористичната атака на Хамас срещу Израел Аналена Бербок многократно посети региона. Министърката беше в Израел, в палестинските територии, но и в съседните арабски държави като Йордания или Египет. "Никой, който се намира в спокойния и сигурен Берлин, не може наистина да си представи какво означава това за хората там. Срещнах се с мъж с германски паспорт, който ми разказа как са били отвлечени жена му и двете им малки деца (бел.ред. от терористите на Хамас). А ако това бяха собствените ни деца? Изпитах същото чувство, когато говорих в Рамала с мъж, чиято съпруга и единственият им син са загинали в Газа", разказва тя.

"Хамас иска да унищожи Израел"

Бербок за пореден път се обяви против установяването на примирие в настоящия момент. Тя каза: "Примирие би означавало Израел да трябва да преговаря сега с Хамас, че няма да се обстрелват взаимно. Това би означавало и, че Израел не би могъл да се отбранява от продължаващия ракетен терор. Хамас всеки ден ни показва ясно, че иска да заличи Израел от картата. В такава ситуация Израел трябва да защитава населението си".

Същевременно министърката увери, че се опитва заедно с международните партньори, с американците и с много представители на арабските страни да стори всичко възможно, за да имат хората в Газа сигурни места, в които да бъдат снабдявани с питейна вода и медикаменти. "Точно това изтъкнах пред израелското правителство, когато бях там: Хората в Газа трябва да бъдат защитени, битката се води срещу терористичната организация Хамас, която иска да унищожи Израел, а не срещу цивилното население в Газа - срещу невинните мъже, жени и деца, срещу невинните палестинци."

Бербок: "Нетаняху трябва да осъди строителството на селища"

Бербок отново разкритикува изграждането на израелски селища на Западния бряг на река Йордан. На място тя казала пред израелските управляващи следното: "Израелският премиер трябва да осъди насилието от страна на заселниците, то трябва да бъде преследвано по законов път, това е и в интерес на държавата Израел. С поглед към сигурността на Западния бряг - и Израел носи отговорност ситуацията там да не ескалира повече".

"Германия ще продължи да се застъпва за съществуването на Израел"

Бербок остро отхвърли обвиненията, отправяни и от живеещи в Германия мюсюлмани, че в контекста на германската история страната обръщала повече внимание на страданията на израелците и по-малко на страданията на хората в ивицата Газа и в окупираните територии. Германия ще продължи да се застъпва за съществуването на държавата Израел, посочи външната министърка. "Моята страна, нацисткото управление на Германия, носи отговорността за избиването на над шест милиона евреи. Намирам за изключително обезпокоително това, че сега някои хора критикуват начина, по който говорим за поуките от Втората световна война, на които се гради международното право, насочено към това никога повече да не се стига до геноцид."

Бербок определи като също толкова обезпокоителен факта, че далеч не всички мюсюлмански обединения в Германия осъдиха нападението срещу Израел от началото на октомври. "Ако едното страдание се противопоставя на другото, това е не само порочно, но е и болезнено за мен като човек и като майка." Германия трябва да продължи да се бори последователно срещу расизма или срещу антисемитизма по законов път.

Автор: Джафар Абдул Карим

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: