Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 09:31 5 443 20

Газа: Защо съседните държави не се намесват?

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • хамас-
  • египет-
  • йордания-
  • война-
  • близкия изток

Според експерти много от тях ще откажат да участват във възстановяването на Газа. Защо?

Газа: Защо съседните държави не се намесват? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Йорданският министър на външните работи Айман Сафади коментира остро случващото се в ивицата Газа: за него войната, която Израел води срещу Хамас, е "явна агресия" срещу палестинците и заплашва да дестабилизира целия Близък изток. Той твърди още, че Израел извършва "военни престъпления", възпрепятствайки доставките на храни, лекарства и гориво.

Йордания е смятана за прозападна държава, а от средата на 90-те години дори поддържа официални отношения с Израел, макар те да са относително хладни. Сафади не остави никакви съмнения, че сега отношенията са на още по-ниско ниво. "Всички ние трябва ясно да посочим катастрофата, която израелската война предизвиква не само за ивицата Газа, но и в целия регион", заяви той по време на среща в Манама, столицата на Бахрейн.

Солидарност с палестинците и дистанция от Израел

Думите на Сафади демонстрират, че дори и арабските държави, които са признали дипломатически Израел, в момента достатъчно явно се дистанцират от военния отговор след терористичната атака на Хамас от 7 октомври. Това, че Хамас е призната за терористична организация от Германия, Европейския съюз, САЩ и от други държави, не играе особена роля в този дебат. Решаваща е по-скоро солидарността, която много граждани на арабските страни заявяват към палестинците в ивицата Газа, особено с оглед на големия брой жертви.

Досега арабските държави не са изразили желание да участват в установяването на нов политически ред след края на войната, който в момента не може да се прогнозира. Айман Сафади заяви още, че арабските държави не били готови да оставят Израел да прави каквото иска и след това да почиствали "бъркотията". Подобни мнения бяха изразени и от представители на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия.

"На нас няма да гледат като на враг"

Сдържаността на много от арабски държави е резултат от политически причини. От една страна, стои въпросът за сигурността. Не е ясно дали Израел изобщо ще успее да унищожи Хамас и да го обезоръжи. "Просто не разбирам как тази цел може да бъде постигната", казва външният министър на Йордания, цитиран от ДПА. "Хамас е идея", коментира Сафади. И допълва, че една идея не може да бъде изкоренена с бомби.

Поемането на политическа или дори на военна отговорност за бъдещето на ивицата Газа, в която е възможно структури или най-малкото симпатии на населението спрямо Хамас да продължат да съществуват, би поставило Йордания в изключително деликатна ситуация. Затова и Сафади не приема, че политическото бъдеще на анклава може да е отговорност на Йордания или на други арабски държави. "Нека да бъда много ясен", заяви той. "Никакви арабски войски няма да отидат в Газа. Никакви. На нас няма да гледат като на враг."

Двойната игра на Йордания

"Йордания от дълго време има подписан мирен договор с Израел. Двете страни от десетилетия работят заедно в много направления. Затова кралството е било и продължава да бъде сериозно критикувано в части от арабския свят", обяснява Николас Фром, политолог от университета "Хелмут Шмид" в Хамбург.

Други държави, особено в Персийския залив, са в подобна ситуация. ОАЕ и Бахрейн например сключиха споразумения за нормализиране на отношенията с Израел само преди няколко години. Други, като Саудитска Арабия, до неотдавна поддържаха неофициални връзки с Тел Авив. Групи в населението се противопоставя на този курс. "Палестинският въпрос продължава да играе огромна роля в арабския свят. А също така има и сериозен потенциал за емоционална и политическа мобилизация", коментира Екарт Вьорц, директор на Института за близкоизточни изследвания GIGA в Хамбург. Управниците няма как да пренебрегнат настроенията на населението.

Въпреки това поне някои от страните в Персийския залив ще имат вероятно по-скоро амбивалентно отношение към войната в Газа, допълва Вьорц. "Някои арабски държави имат много напрегнати отношения с Хамас. В крайна сметка тя е крило на "Мюсюлманско братство", което в Египет, Саудитска Арабия и емирствата се смята за терористична организация." Според анализатора правителствата на тези държави всъщност може и да са удовлетворени, ако Хамас бъде неутрализирана или поне ограничена в Газа. Експертът обаче подчертава, че заедно с това арабските столици наблюдават и страданията на цивилните.

Конфликтът може да прерасне в заплаха за съседните държави

Едно от големите предизвикателства след края на войната ще бъде икономическото стабилизиране на Газа. Бедната територия не може да го постигне сама. "Но никой - нито Израел, нито Америка, нито арабските държави, нито палестинските лидери - не иска да поеме отговорност за това", написа "Икономист" след въпросната среща в Манама. Ако икономическото възстановяването на ивицата Газа "не е част от пълноценен мирен процес", то богатите арабски държави няма да участват в него, казва неназован западен дипломат пред изданието. Според икономиста Вьорц създаването на две държави е минималното условие за подобен ангажимент от останалите сили в региона. "Не може на всеки няколко години да се възстановява, а след това отново да се унищожава", казва експертът.

Докога ще продължи войната не е ясно. Хизбула в Ливан, хутите в Йемен и самият Иран, който подкрепя и двете милиции, могат да продължат да ескалират конфликта. Рискът от разрастването на конфликта може да послужи като мотивация за арабските държави да се ангажират повече с разрешаването му, за да гарантират собствената си сигурност.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    27 4 Отговор
    ми що-2 самолетоносача респектират , някак си
  • 2 Последния Софиянец

    21 15 Отговор
    500 млн араби ще залеят Израел и ШаЛапаТова ще построи Кибуци за изгонените евреи от Израел а нашите соросоиди ще им работят на нивите вместо палестинците безплатно.

    Коментиран от #4

  • 3 Нептун

    30 8 Отговор
    Че коя държава около Палестина е направила нещо за тея хора като изключим ционистите които им изградиха водоснабдяване електроцентрали които им осигуряват работни места
  • 4 Зека

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    500мл араби нямат куража за тези неща
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голям зор

    2 2 Отговор
    Защото и казва да си помислят какво си пожелават
  • 7 Моше

    28 4 Отговор
    Тоя да не се прави на умрел лисугер. Припомням... на времето, когато прибраха ООП в Йордания, същите тръгнаха да свалят законното правителство на краля. С триста зора успяха да ги изгонят. Изгониха ги също и от Египет , Мароко, Сирия докато накрая ги прибраха в ЛИван, Перлата на Източното Средиземноморие, която не се забавиха да ос..рат.. Та за това.. пък и тия два самолетоносача и 400- те ядрени глави на Израел..страх лозе пази. Само Ердоган се кокошини, ама от далече, за по-сигурно..

    Коментиран от #13

  • 8 Страх Лозе Пази

    3 0 Отговор
    Аллаааа
  • 9 Руски Терорист от хамас

    15 11 Отговор
    Лове тероризма Руснак съм но ние като терористи и убийци се страхуваме от Израел, те имат модерна армия а ние руски ненадеждни оръжия
  • 10 Някой си...

    11 3 Отговор
    Както е казал един наш съвременник- нравится, не нравитдся- терпи моя красавица. За неразбралите- момент от превземането и разрушаването на т.нар. парламент на Газа..сееш вятър- жънеш бури.

  • 11 Ебрахим Раиси

    2 3 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.
  • 12 Яяяяяя

    4 6 Отговор
    Трябва ли? Това е специалитет на ЕС да си пъха носа навсякъде, без даже и да го упълномощават . За инициаторите не говорим
  • 13 Всъщност перлата, а и не само

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "Моше":

    А цялото източно Средиземноморие се ос..... ра след като там настаниха мошетата.

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 по-скоро

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всъщност перлата, а и не само":

    По-скоро се ос......ра като дойдоха айатоласите и започнаха да изнасят ислям.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Никой не смее да се намеси, защото САЩ ще ги згазят.
  • 17 Да питам..

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Всъщност перлата, а и не само":

    Ти от Столипиново ли си, или от Максуда. Че си от ръждавите ,е ясно, само произходът ти е неясен..
  • 18 АЛИ БЕГОВ

    1 3 Отговор
    ЗА ТОЯ КОНЦЛАГЕР ,,ГАЗА" Е ВИНОВЕН ИЗРАЕЛ ............ ПАЛЕСТИНЦИТЕ КЪДЕ ДА ИДАТ !?
  • 19 ИЗРАЕЛ ДА ОСВОБОДИ ТЕРИТОРИЯТА НА ПАЛЕС-

    0 3 Отговор
    ТИНЦИТЕ И ТО ВЕДНАГА !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.